Het is voorjaar, althans vandaag is het alweer enkele dagen meteorologisch voorjaar. Ik merk er nog niets van buiten. Maar het voorjaar is een mooie periode om alles eens goed schoon te maken. En als je dit artikel op een ander moment leest, dan mag je natuurlijk deze tips ook op een ander moment gebruiken.
Ik maak vaak de sensor van camera’s schoon omdat er vlekken en stofjes op de sensor zitten. Wat opvalt is dat als de camera ‘vuil’ is aan de buitenkant, dit meestal ook zo aan de binnenkant is. En dit terwijl het toch niet zo heel moeilijk is om alles af en toe even schoon te maken. Dat zorgt niet alleen voor minder vlekken op je sensor, maar ook een kleinere kans op haperingen van je camera.
Ik geef je hieronder 10 tips voor het schoonhouden van je spullen.
Tip 1. Zorg dat de buitenkant van je camera schoon is. Dat kan je op veel manieren doen, maar een lenspen of een (schone) kwast is een optie. Zorg in dit geval dat je wel je lens op je camera houdt, je wil immers niet dat de stof in je camera (en dus op je sensor) komt. Een blaasbalgje kan ook wonderen doen om stof weg te blazen.
Vergeet ook niet om je zoeker even schoon te maken met een klein doekje. Soms kan je het rubber dingetje er even (voorzichtig) afhalen om ook daaronder even stof te wissen.
En wat dacht je van de ruimte waar je batterij in zit of achter die rubber afdichtdopjes voor de aansluitingen. Allemaal plekjes waar stof zich verzamelt. Zorg wel even dat je camera uit zet, haal desnoods even je batterij uit je camera.
Tip 2. Als je toch bezig bent met de buitenkant van je camera, zet de interne flitser eens omhoog en maak ook het huisje van je flitser even stofvrij.
Tip 3. Je lens is ook een reden dat er vuil op de sensor komt. Als je in of uitzoomt verplaats je lucht in de lens en dus uiteindelijk ook richting de sensor. maak dus ook even goed de buitenkant van je lens schoon, Zoom even in en uit en kijk waar er stof zit. Zorg ook dat je de lensdoppen even een goede poetsbeurt geeft.
Tip 4. Haal je UV filter er af (die hoeft ook niet meer terug, liever een zonnekap). Maak vervolgens de frontlens van je lens schoon. Dat kan je ook doen met die lenspen of een zachte schone doek. Gebruik bij voorkeur geen papieren doekjes of stof van je fleecetrui. Dat geeft juist kans op krassen namelijk!
Tip 5. Verwijder je lens en zet even de bodycap of een andere lens op je camera. Als je lenzen wisselt dan zorg je dat je altijd (!) de camera omlaag houdt en zo snel mogelijk weer een andere lens monteert. Zo zorg je dat er geen onnodig stof in de camera komt.
Nu je je lens van de camera af hebt, maak dan ook even de lens aan de achterkant schoon. Eventueel kan je nu ook de metalen ring van de camera waar de lens op vast zit even een kleine poetsbeurt geven (in dit geval is de camera dus even ‘open’).
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Tip 6. Een mooi moment om je andere lenzen ook even een poetsbeurt te geven. Zit er een stofje ín je lens? Dat is niet erg. Dat zie je namelijk niet terug op de foto (tenzij het heeeeeel groot is).
Tip 7. Vergeet je je fototas niet? Niets is zo vervelend als je camera en lenzen schoon te maken en terug te stoppen in een stoffige tas… Dus, even omkeren en de stofzuiger er door heen als dat kan.
Tip 8. Je losse flitser kan ook wel wat schoonmaken gebruiken. Waarschijnlijk niet veel, maar kijk eens naar je batterijen. Mijn advies is om je batterijen eigenlijk altijd buiten je flitser te bewaren, niets is namelijk zo vervelend en destructief als lekkende batterijen (en geloof me, ik heb het te vaak gehad). Gebruik je je camera langere tijd niet, dan is het ook goed om hier je batterij uit te verwijderen.
Tip 9. Je statief, dat kan vaak ook wel een kleine schoonmaakbeurt gebruiken. Stofvrij maken is niet zo’n probleem. Maar wat dacht je van zand tussen de pootjes? Vaak kan je de pootjes even uit elkaar halen. Even een schroevendraaier er bij en losdraaien die schroeven. Zorg dat je dit op het gemak doet en dat je weet welk schroefje waar hoort. Pas op met veertjes, zorg dat die niet weg schieten. Als de poten uit elkaar zijn kan je met een stukje keukenpapier het vuil weg poetsen. Eventueel kan je een klein beetje de poten smeren met WD40.
Tip 10. De sensor van je camera. Ik heb al in de voorgaande tips beschreven hoe je voor zover mogelijk kan voorkomen dat er stof op je sensor komt. Maar vroeg of laat heb je toch stofjes op je sensor. Je ziet deze stofjes eigenlijk altijd als je blauwe luchten op de foto zet. Want ze zijn voornamelijk zichtbaar bij een egale ondergrond én een klein diafragma (hoog F getal). Om te controleren of je last heb van stofjes op je sensor kan je het volgende doen: Zet je ISO op 100 (of zo laag mogelijk). Zet je camera op diafragmavoorkeuzestand (A of Av) en zet je diafragma op f/22. Zet je camera op overbelichten (2 stops) en zet je autofocus en Image Stablisatie (IS, VR, OS steadyshot) uit. Maak nu een foto van een witte ondergrond. Je zal zien dat je een redelijk lange sluitertijd krijgt, maar dat is niet erg. Juist door die lange sluitertijd zorg je er voor dat je alleen de stofjes op je sensor scherp hebt en niet per ongeluk een stofje op je witte achtergrond.
Deze foto bekijk je op je computer en als je dan echt vlekjes hebt, dan zijn dat dus de sensorvlekken.
Het schoonmaken van je sensor is niet moeilijk, maar je hebt er wel de spullen voor nodig. In veel fotowinkels wordt het gedaan met een statisch gemaakte kwast. Dat werkt goed met ‘verse’ stofjes, maar stof die al wat langer op je sensor zit krijg je hier niet mee weg. Je hebt dan speciale ‘swabs’ nodig die je nat maakt met een speciale schoonmaakvloeistof. Deze swabs haal je over je sensor heen en dat haalt de stof weg. Een swab kan je maar 1 keer gebruiken (soms twee keer) en dus dit maakt het een prijzige hobby als je dit nog niet eerder gedaan hebt. Hierna maak je weer een testfoto en bekijkt het verschil. Zijn de vlekken weg, dan ben je klaar, anders zal je nog een keer moeten herhalen. Het is niet vreemd om dit 2 of 3 keer te moeten herhalen.
Zie je dit nu niet zitten en dat kan ik me voorstellen, dan kan je dit ook heel goed laten doen. Zoals al eerder geschreven zijn er veel fotowinkels die dit doen. Mijn advies is om altijd even na te vragen wat de kosten zijn en hoe men de sensor schoon maakt. Vraag ook altijd om een vóór en na foto en neem geen genoegen met ‘even snel een luchtje buiten op de foto zetten’. Soms zal men adviseren om je camera op te sturen naar een bedrijf dat je sensor schoon maakt. Vaak kost dit nog meer en ben je je camera nog langer kwijt. En ik heb zelfs meegemaakt dat men adviseert om ‘maar een nieuwe camera te kopen’… Denk dus even goed na of je dit wilt.
Eventueel kan ik het voor je doen als je redelijk bij mij in de buurt woonachtig bent. Ik heb al honderden sensoren schoon gemaakt en ik zorg dat de sensor binnen een dag schoon is. Natuurlijk krijg je van mij een vóór en na foto. En mijn tarief ligt volgens mij een stuk lager dan de meeste fotowinkels… Op deze pagina kan je meer informatie vinden over deze sensor-service.
Oh ja, alleen als je een camera hebt waarbij je lenzen kan verwisselen dan kan is het mogelijk om een sensor schoon te maken. Heel soms is het zo dat er stof zit op een sensor van een camera waarvan de lenzen niet gewisseld kunnen worden. Dat hoort niet en ik kan daar niets aan doen. Heb je hier echt last van, dan zou ik zeker even met je camera terug gaan naar de winkel…
En dan nog wat:
Je ziet hierboven wat foto’s van het schoonmaken van een lenzen en camera’s. Een keer met sop en de andere keer met de vaatwasser. Je snapt natuurlijk wel dat dit toch echt niet de bedoeling is!
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Mischa, bedankt weer en fijn weekend.
Eef
Goed verhaal en wat een service. Zal mijn sensor een bekijken.
Bedankt Mischa, ik heb zojuist al mijn spullen in de wasmachine gedaan, hij is nog aan het droogdraaien. Proper zal alles wel zijn want ik was met Pods!(ha)
goed bezig Yolande!
Hi Mischa, Voor de lensschoonmaak gebruik ik een balg en een kwastje. Nu zijn ze beide aan vervanging toe. Of kan ik beter een lenspen nemen i.p.v. kwast.
Voordeel van een lenspen is dat je aan de andere kant van de kwast een carbon tip hebt die makkelijk vettigheid verwijderd, maar daar kan je ook goed een schoon doekje voor gebruiken.