Tijdens de vakantie maken we veel foto’s. Maar op de één of andere manier zie ik dat veel mensen wat gemakzuchtig worden als het gaat om de vakantiefoto’s. Ik heb 14 korte tips voor je om te zorgen dat je vakantiefoto’s een stuk beter worden. 14? Eigenlijk 15, want er is een 14a tip :)
Deze tips kan je toepassen met je gewone camera maar vaak ook gewoon met je mobiele telefoon.
Tip 1: Maak een verhaal
Je bent even weg, en er is vast een verhaal te vertellen over je vakantie. Zorg dat je ook foto’s maakt die dat verhaal ondersteunen. Niet alleen de foto van het strand en de ondergaande zon, maar ook details zoals de zonnebrand en het eten.
Tip 2: Ken je camera
Ga je op vakantie met een nieuwe camera? Slecht plan. Je raakt kostbare (vakantie)tijd kwijt als je je camera moet leren kennen. Zorg dus dat je vooraf weet waar de knopjes zitten. Fotografeer je met je mobiel, zet dan je camera-app in je beginscherm.
Tip 3: If you snooze, you lose
Ofwel, als je te lang op bed blijft liggen, mis je de momenten. Nu ga ik je niet zeggen dat je alle dagen voor dag en dauw op moet staan, maar probeer het een keertje. Niets zo mooi als de wereld te zien ontwaken (voor een keertje dan hè).
Tip 4: gebruik de 3 seconden regel
3 seconden nadenken helpt je vaak om een betere foto te maken. Als je af wilt drukken doe dat nog niet, maar gebruik 3 seconden om in en uit te ademen én nog een keer goed te kijken. Misschien zie je dat er iets kleins verbeterd kan worden voordat je de foto maakt.
Tip 5: Avondfoto’s zijn ook mooi
Ik zie het altijd tijdens de workshop avondfotografie, het kost bijna geen moeite om ’s avonds een mooie foto te maken. Zorg dat je in het uur na zonsondergang een foto maakt. Zet je camera stabiel (statief, of als je die niet bij je hebt, zet hem stevig neer op een muurtje of iets dergelijks) en maak een opname.
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Tip 6: Let op de achtergrond
Leuke foto van je vriend of vriendin? Weet je het zeker? Komt er geen lantaarnpaal uit z’n hoofd? Als het goed is heb je die al gezien tijdens tip 4, maar let er nog extra op.
Tip 7: Gebruik je zonnekap
Ook als de zon niet schijnt gebruik je de zonnekap. Hij zorgt er namelijk voor dat je geen ongewenst licht naar binnen krijgt en hij beschermt je lens tegen schade. Over het UV filter heb ik het niet eens, die laat je gewoon in de winkel liggen :)
Tip 8: Gebruik de hoogste kwaliteit
Je wilt goede foto’s die je straks af kan drukken. Daarom zet je je camera in de stand jpg-fine of in RAW. Meer info over deze tip vind je in dit aparte artikel.
Tip 9: Ga dichterbij
Om goede foto’s te maken die een verhaal vertellen is het noodzakelijk om dichterbij te gaan. Een overzichtsfoto van het gehele buffet is leuk, maar vaak erg druk. Als je inzoomt op één of meer gerechten krijg je een beter beeld. Doe dus altijd een stapje dichterbij.
Tip 10: Maak meer opnames
Benader je onderwerp van meerdere kanten en maak meer foto’s. Zeker als je foto’s maakt in wat donkere omstandigheden kan het gebeuren dat je foto uiteindelijk niet scherp is. Door meer opnames te maken kan je straks kiezen welke wel scherp is.
Tip 11: maak gebruik van voorbeelden:
Die ansichtkaarten zien er vaak heel mooi uit. Bekijk ze en ‘steel’ het beeld. Kijk waar de fotograaf stond en welk licht er was. Met een beetje mazzel en onderzoek maak je een vergelijkbare foto.
Tip 12: Overdag kan je ook flitsen
Meestal is flitsen niet erg mooi als je de interne flitser van je camera gebruikt. Als je deze flitser overdag gebruikt tegen de zon in, dan kan je mooi de details naar voren halen die eerder in de schaduw lagen. Krijg echter geen grootheidswaan, die flitser is prima voor een portret van dichtbij, maar een heel gebouw krijg je niet aangeflitst! Wil je meer uit je flitser halen? Dan is een workshop flitsen misschien een goed idee.
Tip 13: Kies een origineel standpunt
Als je de zonsondergang aan het fotograferen bent draai je dan ook eens om. Of duik eens heel laag qua standpunt of juist heel hoog. Probeer je te verwonderen en maak leuke doorkijkjes!
Tip 14: Neem extra batterijen etc. mee
Je zal zonder komen te zitten. Neem dus in ieder geval je oplader mee, maar liever nog ook een extra batterij. Een extra geheugenkaart is ook een goede zaak. Zo voorkom je ja dat je onnodig foto’s moet verwijderen omdat je geen ruimte meer hebt. Maak je nu een ‘once in a lifetime’ reis en heb je daar een lens voor nodig die je eigenlijk niet hebt? Je kan zo’n lens ook huren. Daar lees je meer over in dit artikel.
Tip 14a: Luister de HeelHollandFotografeert podcast
Ik maak een podcast voor mensen die houden van fotografie en daar ben jij er vast eentje van. In die podcast bespreek ik iedere keer een ander onderwerp, beantwoord vragen van luisteraars en soms is er een gast in de podcast. En de podcast is natuurlijk lekker te beluisteren als jij op je strandbedje ligt op een ver en warm strand. Of als je in het vliegtuig zit of gewoon lekker thuisblijft. Je beluister de HeelHollandFotografeert fotografie podcast via je favoriete podcast app of hier op de website.
Zo, 14 (15) korte tips om betere vakantiefoto’s te maken, doe je best en heb veel plezier van de vakantie én je foto’s!
Of wat dacht je van een cursus? Ik verzorg beginners en gevorderden cursussen in verschillende locaties door heel Nederland. Of je volgt nog voor je (of tijdens je) vakantie mijn geweldige complete online fotocursus.
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Tip 11 vind ik verfoeilijk. In de seventies leerde je juist andersom. Bekijk die kaarten en maak een andere fotto. Die kaart kun je kopen en eventueel als achtergrond in je fotoboek gebruiken vor je eigen originele foto
Wat ik bedoel te zeggen en volgens mij snapt bijna iedereen dat wel dat je kan leren van deze ansichten. Waar moet je staan, welk licht wordt er gebruikt etcetera. Een kaart aanschaffen en dan vervolgens in je fotoboek gebruiken (ook al is het maar achtergrond) is een inbreuk op het auteursrecht van de originele fotograaf.