Ga je op reis en neem je het vliegtuig, hier zijn 8 tips:

Of je nu een stedentrip maakt ‘redelijk in de buurt’ of verder weg gaat voor een langere reis, je wil natuurlijk je fotospullen mee nemen in het vliegtuig. En ik kan me goed voorstellen dat je ze niet in het ruim wil hebben. Dus je neemt je fotospullen mee als handbagage. Met deze tips zorg je dat je geen problemen aan de gate of in het vliegtuig krijgt.

Bagagetip 1: Het formaat en gewicht van je handbagage

De vliegtuigmaatschappijen hanteren strikte formaten voor handbagage. En niet alleen formaat ook gewicht. Controleer bij de vliegmaatschappij vooraf wat mee mag. Vaak mag je naast je handbagage ook nog een tweede bagagestuk in de cabine meenemen, het zogenaamde persoonlijke item. Dat kan een handtas of een klein (!)n rugzakje zijn. Let op, ook hier zijn vaak afmetingen aan verbonden. Dan is er ook nog het gewicht van je handbagage. Bij de KLM mag je handbagage (inclusief je persoonlijke item) maximaal 12 kg wegen. Dat is niet zoveel en vaak willen de vliegtuigmaatschappijen dat het nog minder is.
Mijn ervaring: er wordt wel gelet op het formaat, maar niet zo vaak op het gewicht. Zelf gebruik ik als handbagage deze Pelicase 1510. Een superstevige koffer die zorgt dat de fotospullen goed beschermd zijn. Hij kan met slotjes afgesloten worden. Als ik de pelicase niet mee neem, dan neem ik meestal mijn Lowepro Whistler BP 350 AW mee die ook als handbagage mee mag en ook lekker stevig is. Mijn artikel over deze Lowepro staat hier.

Zoals al gezegd mag je bij de KLM 12 kg mee nemen, maar ik heb ook wel eens met Air Asia gevlogen. Bij het inchecken werd alle(!) handbagage gewogen. Had je meer dan de toegestane 7 kilo, dan moest je spul in het ruim en moest je ook nog veel bijbetalen… Mijn koffer woog 17 kilo :)

Bagagetip 2: Stop je fotospullen in je handbagage

Als je dan weet hoe groot je handbagage mag zijn, stop je fotospullen dan in je handbagage. Je wil die dure spullen namelijk liever niet kwijtraken en in het bagageruim wil je ze echt niet hebben. Vochtig en koud is het daar en heb je wel eens gezien hoe ze de koffers in en uit het vliegtuig ‘gooien’? Zelf ben ik meerdere malen aangekomen op een bestemming zonder mijn ruimbagage, die dan later kwam. De handbagage heb ik dan gewoon bij me. Wel is het handig om wat regels aan te houden voor het wegstoppen van je fotospullen. Je camera bij voorkeur zonder lens, mocht het hele spul vallen, dan is hij beter beschermd. Zorg ook dat de voor en achterdoppen op je lenzen gemonteerd zijn en als het past zet je de zonnekap niet achterstevoren op de lens (ook weer bescherming.

Bagagetip 3: Je batterijen tijdens de vlucht

Batterijen zijn een dingetje in een vliegtuig. Ik wil liever niet dat ze ontploffen en brand veroorzaken als ik op 10 kilometer hoogte vlieg. En de vliegtuigmaatschappij wil dat ook niet. Ze moeten dus mee in de handbagage. En eigenlijk moet dat in de originele verpakking, maar heb jij die nog? Er zijn batterijtasje te koop, maar het voldoet als je de contactpunten afplakt. Doe dat gewoon, je laat daarmee ook aan het cabinepersoneel en de beveiliging zien dat het serieus neemt.

Bagagetip 4: Je foto’s hou je bij je, punt!

Zeker als je terug vliegt heb je je (kostbare) foto’s. Zorg dan ook dat je die dicht bij je houdt. Echt, gewoon in je binnenzak. Want stel je nu voor dat je tas met je camera gejat wordt. Dat is behoorlijk balen, maar nog meer als je geheugenkaartjes met je foto’s daar ook bij zitten…
Zelf zet ik tijdens mijn vakantie mijn foto’s ook nog (als backup) op een kleine portable SSD zoals deze van Sandisk.

Extra tip: Neem meerdere geheugenkaartjes mee en wissel regelmatig. Mocht er eentje kwijt raken of kapot gaan, dan ben je alsnog niet alles kwijt.

EXTRA tip: De beste instellingen van je camera

Tijdens je vakantie heb je vaak iets meer tijd dan normaal voor het fotograferen. Probeer die tijd te benutten door extra te letten op je instellingen en de compositie van je foto’s. Met de Fotokaarten van HeelHollandFotografeert heb je een minicursus in je (vakantie)tas.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Bagagetip 5: je statief in de ruim bagage

Neem je tijdens je vakantiereis ook nog een statief mee? Dat gaat niet in de handbagage, maar wel in het ruim. Maar misschien wil je wel een statief meenemen, maar heb je er eigenlijk geen plaats meer voor. Dan kan je een Joby Gorillapod overwegen, die past zeker in je bagage.

Bagagetip 6: de facturen van je spullen

Wat slim is, is om je facturen mee te nemen. Dat hoeft echt niet de originele papieren factuur zijn. Scan ze in en zorg dat je ze op je mobiel hebt staan. Op deze manier kan je bewijzen dat de spullen van jou zijn en al in je bezit waren voordat je op reis ging. Dat voorkomt wellicht discussie als je weer terug thuis komt.

Bagagetip 7: check je verzekering

Zijn je spullen goed verzekerd? Of misschien wel wat ouder en is de verzekering niet meer noodzakelijk (of inmiddels te duur). Je reisverzekering zal best wel wat van je fotospullen dekken, maar waarschijnlijk niet alles. Heb je veel (en dure) fotospullen, dan is een speciale verzekering aan te raden.

Bagagetip 8: probeer snel in het vliegtuig te zijn

Zeker op korte vluchten kan het goed gebeuren dat er erg veel handbagage is. Het past dan gewoon niet meer bovenin. Je zal dan je spullen alsnog on het ruim moeten plaatsen (liever niet) of onder je stoel (niet zo comfortabel). Een beetje snel het vliegtuig in scheelt dan veel. Bij sommige maatschappijen kan je priority checkin bijboeken. Dat kan je overwegen.

Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar bol.com en cameranu.nl. Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl