New York, 9-11 monument, scherp gesteld op de roos met de Back Button Focus

Ik zou niet meer zonder kunnen, Back Button Focus. Als ik een andere camera pak moet ik altijd weer even wennen én controleren hoe de focus-manier is ingesteld.

Door Back Button Focus (BBF) in te schakelen stel je scherp met een knop aan de achterkant van de camera en niet meer door de ontspanknop half in te drukken. Hoe je deze optie inschakelt en waarom dit een voordeel is lees je verderop. En ik heb ook een video voor je gemaakt om het nog eens extra uit te leggen.

Wat is het?
Zoals je waarschijnlijk wel weet stelt je camera scherp als je de ontspanknop half indrukt. Vaak is dat prima, maar in sommige gevallen wil je wat anders. Door de Back Button Focus (BBF) in te schakelen stelt de camera alleen maar scherp als je deze speciale knop op de camera indrukt. Je gebruikt een enkel focuspunt (vaak het het centrale focuspunt) als je gebruik maakt van BBF.
Het meten van het licht blijft overigens gewoon gebeuren als je de ontspanknop indrukt, daar wijzig je dus niets aan.

Ook in Podcast te beluisteren

Misschien wist je het al, ik maak ook een podcast. En in aflevering 19 vertel ik over de Back Button Focus. Beluister hem in je favoriete podcast speler (aflevering 19) of direct via deze link

Waarom zou BBF willen gebruiken?

Police Line, Do Not Cross

De taxi had geen invloed op het focuspunt

Waarom zou je niet willen scherp stellen met de sluiterknop (ontspanknop)? Waarschijnlijk doe je dit namelijk al jaren.

Als je de BBF optie gaat gebruiken hoef je niet bij iedere foto opnieuw scherp te stellen, dat levert een bescheiden snelheidswinst op. Bij een stilstaand onderwerp stel je één keer scherp en kan je daarna gewoon door fotograferen zonder dat je camera iedere keer hoeft scherp te stellen. Bij dat scherp stellen verlies je tijd en als het scherpstelpunt niet op je onderwerp ligt, krijg je ook nog eens een verkeerde scherpstelling.

Een voorbeeld: Je hebt je lange lens op je camera en ziet een prachtige vogel in de boom zitten. Met BBF stel je scherp op de vogel en kan je lekker foto’s maken. Zolang de vogel op dezelfde tak blijft zitten en jij op dezelfde plaats staat, hoef je niet iedere keer opnieuw scherp te stellen. Zodra de vogel vliegt en zich dus continu op een andere afstand bevind ten opzichte van jouw camera hou je de BBF ingedrukt. De camera zal dan continu scherp stellen op de vogel. Met BBF schakel je dus razendsnel van statische focus naar dynamische focus.

Tweede voorbeeld: Als ik bezig ben met lange sluitertijden dan maak ik eerst een testfoto zonder grijsfilters. Ik stel dan scherp en maak de foto om te kijken naar compositie en sluitertijd. Als de scherpte goed is kan ik de grijsfilters monteren. Er hoeft dan niet meer scherp gesteld te worden en dat doet de camera ook niet meer. Als je namelijk een donker grijsfilter op je lens zet, heeft je camera moeite met scherp stellen en moet je dus eigenlijk je camera van de autofocus af halen. Met de BBF hoeft dat niet meer.

Bij het gebruik van BBF kan je vooraf op een punt scherp stellen en kan je razendsnel reageren als het moment daar is.

Werk je graag met de handmatige focus? Dan hoef je de lens niet meer op MF te zetten, je draait gewoon aan de scherpstelling en als je de ontspanknop indrukt zal je lens niet opnieuw scherp stellen, dat doet hij pas nadat jij het uitdrukkelijke commando hebt gegeven door op de BBF-knop te drukken.

BBF werkt erg goed als je onder slechte lichtomstandigheden fotografeert, je stelt dan scherp op een plek die dezelfde afstand heeft als je onderwerp en vervolgens kan je lekker doorgaan met fotograferen zonder dat je focuspunt gaat ‘lopen’.

Continu autofocus of One shot autofocus
verschillende omstandigheden vragen om verschillende manieren van fotograferen. Bij stilstaande objecten is de autofocus mode “one-shot” (Single servo AF-S bij Nikon) de aangewezen modus. Bij bewegende objecten is AI servo (continu focus AF-C bij Nikon) een goede omdat de camera dan continu het object blijft volgen als je de sluiter half indrukt.

Gebruik je de BBF optie, dan staat je de camera altijd in AI servo mode (continu modus dus!). Hij blijft scherp stellen zolang jij de BBF knop ingedrukt houdt. Laat je deze los, dan is er ook geen verandering van AF meer.
Dus, één keer op de knop drukken: Statische AF
Continu je duim op de BBF: Continue AF

Als je dus een dynamische sport fotografeert dan houdt je gewoon lekker je duim op de BBF knop tijdens de bewegende actie. Als er dan een moment is waar je geen AI servo nodig hebt, dan laat je gewoon de BBF knop los. Je hoeft dus niet meer te wisselen tussen de verschillende autofocus modes.

Video
Ik heb het ook nog even op een rijtje gezet voor je in deze video:

Welke camera’s hebben deze optie?
Bijna alle Canon camera’s hebben deze optie, die zit namelijk achterop en heet AF-on. Deze knop zorgt voor scherp stellen, maar de ontspanknop doet dit ook nog. Die laatste moet je dus even uitschakelen voor wat betreft het scherpstellen. Dit doe je in het custom functions menu:

EOS 1100D: C.Fn 7 (optie 1 of 3)

EOS 600D: C.Fn 9 (optie 1 of 3)

EOS 650D: C.Fn 6 (optie 1 of 3)

EOS 60D: C.Fn IV-1 (optie 1, 2, 3, of 4)

EOS 7D: C.Fn IV-1 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

EOS 6D: C.Fn III-5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

EOS 5D Mark II: C.Fn IV-1 (optie 2 of 3)

EOS 5D Mark III: C.Fn menuscherm 2 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

EOS-1D X: C.Fn menuscherm 5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

Als Nikon gebruiker heb je deze optie overigens over het algemeen ook, maar daar zit de optie vaak wat dieper weg gestopt. Bij andere merken is er vaak ook een dergelijke optie beschikbaar. Om het in te stellen voor je eigen camera google je even op “Back button focus en het merk en model van je camera of je kijkt even in je instructieboekje (als je dat nog kan vinden).

Wat dacht je van een masterclass over scherpe foto’s?

Ik heb een online masterclass gemaakt. De ultieme scherpe foto. In deze masterclass ga ik in op de verschillende elementen die van belang zijn om een ultiem scherpe foto te maken. In deze masterclass komt ook de Back Button focus en natuurlijk veel meer aan bod. Je ziet in deze masterclass dat je met je huidige apparatuur een perfect scherpe foto maakt onder bijna alle omstandigheden. Alle informatie over deze masterclass staat hier.

Kan een fotograaf wel zonder Back Button Focus?

New York, Lady Liberty

New York, Lady Liberty. Scherp gesteld op het beeld en de balderen hadden geen invloed meer.

Zeker! En zeker als je je camera niet van haver tot gort kent zou ik eerst de camera maar eens goed leren kennen. Het gebruik van BBF kan je fotografie verbeteren, maar alleen als je weet waar je mee bezig bent. Anders wordt het misschien alleen maar nog gecompliceerder.

Even wennen
Het gebruik van BBF is echt even wennen. geef het eens even de tijd en ga dit vooral niet nieuw instellen op het moment dat je een belangrijk fotoshoot gepland hebt! Maar na een korte gewenningsperiode denk ik dat je niet meer anders wilt, ik niet in ieder geval.

Gebruikt iemand anders je camera? Dan heb je een grote kans dat het ‘misgaat’. Tenzij de ander ook weet hoe een BBF werkt zal de camera dan niet scherp stellen. Je kan dit makkelijk omzeilen door je camera dan op de automaat te zetten, in de automaat is de BBF over het algemeen uitgeschakeld.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl