Backuppen!De vakantietijd komt er aan en voor veel mensen betekent dat er tussen de bedrijven door misschien wel wat tijd over schiet. De komende weken wat tips waarmee je die tijd wel door kan komen. Tijd die je bijvoorbeeld zou kunnen besteden aan het backuppen van je digitale fotobestanden. Lees meer om te zien welke tips ik heb voor je backups

Tijdens mijn cursussen maak ik mijn cursisten altijd attent op het feit dat je backups moet maken. Uiteindelijk gaat je harde schijf een keer kapot en dus ben je de bestanden kwijt die je nodig hebt of waar je aan gehecht bent. Foto’s zijn vaak ons geheugen en die wil je zeker niet kwijt raken.

Ten onrechte denken veel mensen dat het voldoende is om bestanden op een externe harde schijf te zetten. Maar ook deze kan én zal een keer kapot gaan. Het is dus van belang dat je digitale bestanden dubbel hebt, een tweede identieke versie op die externe harde schijf kan dan voldoen, maar zorg wel dat je de eerste versie nog op je computer hebt staan. Mocht één van de twee harde schijven kapot gaan, dan heb je altijd nog een versie (en zorg je natuurlijk als de wiedeweerga dat je weer twee versies hebt…)

Hoe dan:
Backups kan je op verschillende manieren maken en hoe je dat doet is niet zo van belang. Wel van belang is dat je het regelmatig doet. Probeer één keer in de week je ‘verse’ bestanden te backuppen.

Op welk medium je dat doet kan verschillend zijn. Er zijn mensen die nog steeds CD’s of DVD’s branden. Dat kan, maar heeft als nadeel dat deze cd’s na verloop van tijd toch ook onleesbaar worden. Ik zou dus meer opteren voor de optie van een externe harde schijf. Deze zijn tegenwoordig goed betaalbaar en kosten per gigabyte liggen ongeveer op 10 eurocent per GB.

De externe harde schijf is dus een goed en betaalbare manier om veel data te backuppen. Je kan een externe harde schijf nemen die via een USB-poort werkt, of je neemt een (duurdere) versie die in je netwerk hangt zodat je niet meer met een USB kabel hoeft te slepen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een USB-stick als backup te gebruiken, zeker als je niet veel data te backuppen hebt is dit een snelle en goede oplossing.

Wat in zwang lijkt te komen is het backuppen van je data via het internet. Je zet je bestanden dan op een externe server ergens anders, meestal ‘in the cloud’. Prijzen van dergelijke services liggen nog wat hoog (alhoewel de eerste paar GB’s vaak gratis zijn) en als je veel data hebt, zal het een lange tijd duren voordat al die data geupload is. Zelf gebruik ik dropbox om een deel van mijn bestanden ook online te backuppen en beschikbaar te houden.

Waar bewaar je de backup:
Dat is een heikel punt. Bij inbraak zal de dief echt niet je backup harde schijf laten liggen omdat hij dat anders zielig vindt. En bij brand geldt hetzelfde. Daarom heb ik een extra externe harde schijf ergens anders dan bij mij thuis liggen. En regelmatig wordt deze bij gewerkt. Mijn backups die ik thuis heb worden minimaal om de twee dagen (automatisch) bijgewerkt. En als ik belangrijke foto’s op mijn laptop zet, worden deze direct naar de backup geschreven. Op die manier denk ik dat er nog maar een kleine kans is dat ik ooit wat zaken kwijt zal raken.

Maar hoe je ook je backupstrategie wilt uit voeren. Belangrijk is dat je het ook echt periodiek doet. Je hebt het een keertje nodig, echt!

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl