Iedereen gebruikt ze, batterijen. En een beetje fotograaf is een grootverbruiker van batterijen. Gebruik je oplaadbare batterijen of pak je af en toe een pakje mee uit de supermarkt? In dit artikel meer informatie over batterijen en of oplaadbare batterijen nu beter zijn dan niet oplaadbare.

Batterijen voor je camera

Laten we beginnen met de batterijen die in de camera zitten. Deed je vroeger jaren met de batterij in je analoge camera, nu is het niet vreemd om op een dag meerdere batterijen te gebruiken. Het is daarom ook verstandig om bij je camera meerdere batterijen aan te schaffen. En als je dan een batterij aanschaft, kijk dan even naar de mAh waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe langer je er mee doet namelijk. En een batterij van een andere merk dan je camera is echt een optie.

De batterijen voor de flitser en accessoires.

Niet alleen gebruik je batterijen voor je camera, ook voor je accessoires gebruik je batterijen. En als je veel flitst dan zijn AA batterijen onmisbaar. En alhoewel je op bijna iedere straathoek AA batterijen kan kopen, gaat het behoorlijk in de papieren lopen als je niet oplaadbare batterijen gebruikt. Een setje van 4 AA batterijen kost je al gauw een euro of 5.

Natuurlijk zijn oplaadbare batterijen veel duurder, een factor 3 of 4 is niet vreemd. Maar omdat je ze echt heel vaak op kan laden, heb je het er al gauw uit. En niet alleen is een oplaadbare batterij als snel beter voor je portemonee, ook voor het milieu is het een stuk vriendelijker.

Maar zijn ze wel zo goed, die oplaadbare batterijen?

Daar zijn nog wel eens meningsverschillen over. Een alkaline AA batterij (een gewone batterij) heeft een hogere spanning van 1,5 V en een oplaadbare NiMh batterij heeft ‘slechts’ 1,2V. Per 4 batterijen scheelt dat toch weer wat volt… Zou je denken. Dat zou je niet alleen denken, het is natuurlijk ook zo. Maar heeft dat invloed?
Zelf heb ik geen uitgebreide tests gedaan, maar ik heb verschillende goede onderbouwde tests bekeken om te concluderen dat een oplaadbare batterij een flitser net zo snel van de juiste stroom kan voorzien als een niet oplaadbare batterij. En dat die niet oplaadbare batterij op een gegeven moment stopt. Althans, voor de flitser dan. Er zit nog wel energie in en je kan die batterij dan best nog wel gebruiken voor een keukenklok of de afstandbediening van je stereo, maar flitsen zal niet meer lukken. Neem je een hoge capaciteit (mAh) oplaadbare batterij, dan kan je ook vaak nog een stuk meer flitsen uit je flitser halen.

Welke batterijen gebruik ik zelf?

Ik heb een voorkeur voor deze Eneloop Pro batterijen. Dit is zeker geen goedkope keuze en er zijn oplaadbare batterijen die ook heel goed zijn en misschien wel goedkoper zoals deze Duracall batterijen. Hou er overigens ook rekening mee dat je ook nog een goede lader moet aanschaffen. Maar waarom dan toch de Eneloops? Eneloops worden gemaakt door Panasonic en hebben een groot voordeel. Als je ze aanschaft zijn ze volledig opgeladen (met zonne-energie) en kan je ze dus direct gebruiken. Daarnaast is een heel groot voordeel dat ze niet of heel langzaam ontladen. Als je dus Eneloops in je flitser stopt en deze twee maanden niet gebruikt, dan zijn de batterijen nog steeds vol! Probeer dat maar eens met andere oplaadbare batterijen…

Het opladen van een oplaadbare batterij kost je ongeveer een halve eurocent aan energie per batterij. Dus zo’n twee eurocent per set van 4 batterijen. Als je zoals ik zonnepanelen hebt dan kost je dat nog minder. Maar je snapt, die oplaadbare batterijen zijn al na 5 keer opladen goedkoper. Dat laat je je zien in onderstaan rekenvoorbeeld. Schrik niet van de bedragen!

Rekenvoorbeeld: Stel, je schaft één setje van deze Eneloops aan van €16,95 en een lader van €29,95. Daarnaast gebruik je die batterijen slechts 20x. Dat is extreem weinig, want volgens de fabrikant kan je ze 500x opladen. Dan kost je dat aan aanschaf €16,95 + €29,95 en voor het opladen 20 x €0,02. Totaal is dat €47,30. Als we een laag bedrag nemen voor de niet oplaadbare batterijen van €3,50 per set van 4 ben je voor die batterijen al €70 kwijt voor 20 setjes.
Ga je uit van 100x opladen dan zijn de bedragen al heel anders: €48,90 voor de oplaadbare batterijen en €350,- voor de niet oplaadbare… Je betaalt nu immers alleen maar die 2 cent per laadbeurt voor de oplaadbare batterijen.
En dat is nog maar één setje. Omdat je de lader kan gebruiken voor meerdere sets, is dat steeds goedkoper. Als je uitgaat van 4 sets oplaadbare batterijen die je 100 keer oplaadt tegenover 400 sets niet oplaadbare batterijen dan is het verschil belachelijk. €100,- tegenover €1400,-

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de winst voor het milieu…. Had je nog redenen nodig om te investeren in oplaadbare batterijen?

Opladen van je batterij

Als je dan die oplaadbare batterijen gebruikt, dan moeten ze ook opgeladen worden. Het is verleidelijk om een snellader aan te schaffen zodat je snel je batterijen weer opgeladen hebt. Dit is helaas niet de beste keuze. Een snellader laadt je batterij niet volledig op én zal de levensduur van je batterijen sterk verminderen. Langzamer is dus beter als het komt op opladen.

Een hele goede lader die meerdere soorten batterijen kan laden én ook omweg kan met verschillende voltages is deze Nitecore Intellicharge NEW i4. Ik gebruik deze ook voor de oplaadbare 18650 batterijen die ik gebruik voor de zaklampen die ik gebruik voor lightpainting. Wil je een lader die je bijvoorbeeld ook in de auto kan gebruiken, dan is deze Digicharge D4 een goede optie.

Tips en trucs

Setjes: Het is slim om je oplaadbare batterijen als set bij elkaar te houden. Dat is geen probleem als ze in een flitser of een ander apparaat zitten, maar wel als je ze allemaal bij elkaar verzamelt. Je kan je batterijen een label geven en deze opbergdoosjes zij echt geweldig. Een setje van 4 volle batterijen heb ik altijd met de + naar dezelfde kant liggen. Als de batterijen opgeladen moeten worden, dan doe ik ze om en om in het doosje. Op die manier weet je ook welke sets opgeladen meten worden.

Aanschaffen: batterijen en laders zijn redelijk kostbaar om aan te schaffen. Als je meer aanschaft dan krijg je vaak korting. Een goed idee om meerdere sets aan te schaffen of samen met een kennis batterijen aan te schaffen

Alkaline batterijen: Het is overigens helemaal niet verkeerd om in je fototas een setje van 4 niet oplaadbare batterijen te bewaren, voor het geval dat…

Lekkende batterijen: Overigens is mijn advies om altijd je batterijen uit je apparaat te halen als je dat apparaat langere tijd niet gebruikt (zie dit artikel).

Heb jij nog batterij-tips?

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl