Lightroom kan bestand niet vindenSoms ben je ze kwijt, of is Lightroom ze kwijt, je fotobestanden. Hoe zorg je nu dat je niets kwijtraakt en hoe zorg je er voor dat alles weer terugkomt? Dat lees je in dit artikel over de bestandenstructuur van Lightroom. Ik vertel je hoe Lightroom de bestanden bijhoudt en wat je kan doen als je een bestand kwijt bent.

 

Lightroom weet alles:
Lightroom weet precies waar je foto’s staan op je harde schijf, daar heb je Lightroom namelijk instructies voor gegeven. Maar soms gaat het toch mis. Als je zonder Lightroom in te lichten een bestand verplaatst, dan weet Lightroom het niet meer. En dan krijg je de mededeling dat Lightroom het bestand niet kan vinden.

De makkelijke manier:
Alles door Lightroom laten regelen. Je importeert de foto’s in Lightroom (LR) en LR zet ze voor je in een map op je computer. Als je nu nergens meer aankomt buiten LR dan weet LR het gewoon. Dus niet in de verkenner of de finder je foto’s naar een andere map verplaatsen. Of daar een andere naam geven.
Wil je de foto’s in een andere map hebben op je computer. Doe dat dan in LR. Je versleept de foto’s in Lightroom gewoon naar de andere map en LR zorgt er voor dat dit ook daadwerkelijk op je computer gebeurt. Ook het hernoemen van je foto’s doe je op die manier. In Lightroom ga je naar “Bibliotheek” en dan “Naam wijzigen” (of je gebruikt de sneltoets F2) en je wijzigt de naam. Lightroom doet het voor je en omdat LR het doet, weet LR ook waar je foto staat en wat de bestandsnaam is van je foto.

De moeilijke manier (niet aan te raden, maar soms nodig):
Lightroom kan bestand niet vinden 2

Je wijzigt de lokatie van je foto’s in de verkenner of finder. Vervolgens kijk je in Lightroom en je ziet het uitroepteken bij de bestanden staan waarvan je de lokatie hebt gewijzigd. Als je hier op klikt krijg je een vraag of je het bestand wilt zoeken, je krijgt ok nog te zien waar het bestand stond. Als je weet waar je bestand nu staat, wijs je Lightroom gewoon naar deze plek, en het probleem is weer opgelost.

Als je nu echt niet (meer) weet waar je het bestand gezet hebt. En je hebt vele duizenden foto’s her en der op je computer staan: succes. Zoeken moet je dan. En dat kan best wel even duren. Onthoudt dan in ieder geval deze les; doe het volgende keer via Lightroom…

Bestanden verplaatsen met medeweten van Lightroom:
Lightroom: bestanden verplaatsen
Het is aannemelijk dat je op een gegeven moment (een deel) van je foto’s wilt verplaatsen naar een externe harde schijf. Gewoon omdat je ruimte beperkt is, of dat je oude jaararchieven liever elders hebt. Wat je dan doet is erg simpel. Sluit je externe  harde schijf aan en sleep de mappen die je op deze HD wilt hebben gewoon naar die externe HD toe. Je doet dit in Lightroom! Je zal zien dat het even duurt voordat je foto’s op de externe HD staan (als het er veel zijn). Als je nu Lightroom weer opent zonder dat de externe HD aangesloten is zie je dat deze bestanden ‘missen’.

externe-HD-niet-en-wel-aangesloten
Als je nu de externe HD aansluit, zie je dat alle foto’s weer ‘online’ komen. Simpel zat.

Backups:
Veel mensen denken ten onrechte dat het wegzetten van je foto’s naar een externe harde schijf een goede manier van backuppen is. Dat is het NIET! Voor een backup is het noodzakelijk dat je tenminste 2 onafhankelijke plaatsen hebt waar je je bestanden bewaart. Een externe harde schijf én je harde schijf van je computer kan dus wel. Wil je meer weten over Backups, lees dan mijn artikel over Backups maken en mijn artikel over Lightroom backups eens.

Workshops:
Ik geef enkele malen per jaar een workshop Lightroom. Daar komt de complete workfklow inclusief het maken van backups en het vinden en terugvinden van je foto’s in voor. Wil je een keer meedoen, alle informatie vind je op deze workshop pagina.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl