Het auteursrecht van je foto’s. dat is vaak een heikel punt. In principe kan je zeggen dat je altijd het auteursrecht (of copyright) hebt op een foto die je maakt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel. In een eerder artikel schreef ik over de regels van het copyright. In dit artikel ga ik echter in op de manier waarop jij kan zorgen dat iemand ook daadwerkelijk kan zien dat jij de maker bent van een foto. We doen dat met behulp van Lightroom.
Als je je foto’s al tijdens het importeren voorziet van metagegevens zoals auteur en copyright lees dan ook verder. Ik laat je zien hoe je kijkt welke foto’s nog niet voorzien zijn van dat copyright.

Er zijn in Lightroom verschillende manieren om je foto te voorzien van je auteursrecht. Je kan dat opzichtig, verborgen of beide doen. In dit artikel laat ik je zien hoe je deze beide opties kan gebruiken én laat je ook zien hoe je makkelijk kan bekijken welke foto’s je nog niet hebt voorzien van dat auteursrecht.

In de metadata:

afbeelding 1

Deze optie moet je sowieso altijd gebruiken want dit is echt wel de basis. In de bibliotheek van Lightroom kan je één of meerdere foto’s voorzien van jouw gegevens.

Deze gegevens zijn behoorlijk uitgebreid en je hoeft natuurlijk niet alle opties te gebruiken. Ik zou je in ieder geval aanraden om in ieder geval je naam, website en contactinformatie in de metadata van je foto’s te zetten. In afbeelding 1 (klik voor groter formaat) kan je zien waar je moet zijn om dit voor één of meer foto’s te wijzigen.

Hoe doe je dat?

afbeelding 2

Selecteer de foto’s die je wilt voorzien van je copyright-gegevens. In de rechter toolbar zie je bij de tab Metagegevens de copyright status staan. Deze vul je in en op dat moment zijn je foto’s al voorzien van de juiste informatie.
Je kan dat echter ook doen tijdens het importeren en dan doe je dat met een metagegevens voorinstelling. Om zo’n voorinstelling te maken ga je hier bij de voorinstelling van de metagegevens naar de optie voorinstellingen bewerken. Pak een bestaande of maak een nieuwe voorinstelling en vul in ieder geval de rood gemarkeerde items in (zie afbeelding 2, klik voor groter). De blauwe items kan je ook invullen, maar dat is geheel aan jezelf.

Je kan nu deze voorinstelling voortaan gebruiken bij het importeren van je foto’s en dat scheelt weer een berg werk achteraf.

 

 

 

 

 

afbeelding 3


Hoe kan je zien welke foto’s geen auteursrecht informatie hebben?
Ga naar de bibliotheek en selecteer in de catalogus de optie ‘alle foto’s’. Ga naar de filter toolbar (als je die niet ziet even moet je de \ indrukken). Kies de Metadata tab. Je krijgt nu verschillende metadata-opties te zien. Klik op één van die opties en je krijgt een dropdown menu te zien waar je optie ‘Copyrightstatus’ selecteert (zie afbeelding 3). Je ziet nu of en hoeveel foto’s er zijn zonder copyright of een onbekende status hebben. Die onbekend status is een status waar er niet gekozen is voor wel of niet copyright. Waarschijnlijk heb je wel wat foto’s die deze status hebben. Als je dit op wilt lossen dan selecteer je die foto’s en voorzie je ze in bulk van je copyright.

Het watermerk
Ik ben er niet zo’n fan van maar snap wel dat mensen soms een tekst door hun foto’s zetten. Belangrijk bij dit soort teksten door je foto is dat die tekst begrijpelijk moet zijn. Alleen het woord copyright is te weinig. Een gebruiker moet je kunnen vinden. Dat kan zijn door je naam duidelijk in de foto te zetten en te zorgen dat mensen je kunnen vinden op die naam. Nog beter is om de URL van je website in de foto te zetten.

Subtiel of niet? Het is zo dat hoe subtieler je je watermerk maakt, hoe makkelijker deze te verwijderen is. Foto’s met een heel duidelijke watermerk kunnen eigenlijk niet gebruikt (misbruikt) worden. Maar of mensen dat nu wel zo fijn vinden om naar te kijken is weer de vraag…

Als je een watermerk door je foto wil hebben dan doe je dat bij het exporteren van de foto. Hier heb je een optie ‘Watermerk’ en hier kan je zowel plaatjes als tekst door je foto zetten. vergelijk deze drie opties maar eens even:

Workshops:
Ik geef enkele malen per jaar een workshop Lightroom. Daar komt de complete workfklow inclusief het maken van backups en het vinden en terugvinden van je foto’s in voor. Maar ook toevoegen copyright en alle opties van de bewerkingen. Wil je een keer meedoen, alle informatie vind je op deze workshop pagina.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl