Eén van de eerste dingen die een fotograaf leert als hij een camera oppakt is dat een camera een kader heeft. Als je door je camera kijkt dan zie je slechts een stukje van wat er is. Het leuke is dat jij, ik, en je buurman exact hetzelfde zien als we door onze ogen, ons natuurlijke kader kijken.
De vraag is dan: “Wat maakt dat je foto anders is dan de manier waarop andere mensen naar de wereld kijken?” Hoe maak je het verschil met je foto’s?

Wat liefde, aandacht en 3 seconden te maken hebben met een betere foto lees je in dit artikel.
Als je de camera tegen je oog zet, kan je kiezen wat er wel en niet in beeld komt. Er komt meer niet in beeld dan wel. Dat wat bij het afdrukken wel in beeld komt, dat is je foto.

Eh, ja. Dat is duidelijk Mischa, dat snappen we wel.
Maar snap je ook dat een goede foto juist is iets dat anderen niet zien? Of wel opgemerkt hebben, maar niet gezien? Iets opmerken is iets anders dan iets zien.

Een goede foto
Voor een goede fotograaf en dus een goede foto gaat het om het kijken en vervolgens het vastleggen wat je ziet. Te vaak merk ik dat mensen iets leuks opmerken, hun camera pakken, klikken en klaar. Dat lijkt op een soort van verzamelen. We komen iets leuks tegen en we zetten dat op een harde schijf, kunnen we later nog een keer naar kijken.

Aandacht en liefde
Vaak kan je aan een foto zien of er aandacht aan is besteed. Tijd, liefde, zorg. Allemaal termen die hetzelfde inhouden wat mij betreft in dit kader.

De 3 seconden regel
Daarom ben ik gekomen met de 3 seconden regel. De 3 seconden regel had overigens net zo goed de 5 seconden regel of de regel van aandacht mogen heten. Wat de naam van het beestje is, maakt niet zo uit. De betekenis er achter juist veel meer. Ben je anti-autoritair en hou je niet van regels? Dan noem je het “3 gouden seconden die de foto beter maken”.

Wat is de 3 seconderegel.
Het is niet moeilijk, dat had je al gedacht. Het kost je immers slechts een paar seconden. Maar het gaat zo: Hét moment dat je eigenlijk op de knop zou willen drukken om een foto te maken neem je een time-out. Je drukt niét af. Maar je neemt eventjes de tijd. In die tijd kan je verschillende zaken (snel) doorlopen. Misschien weet je van jezelf wel dat je op een bepaald punt wat minder sterk bent, bijvoorbeeld de techniek of compositie. In dat geval leg je op dat moment eventjes de nadruk op dat zwakke punt.

Wat zijn nu dingen die je in die 3 seconden kan doen, je kan realiseren.

  • Wat heb je gezien. Heb je het gezien op opgemerkt?
  • Staat alles wel in beeld zoals je wilt. Zie je te veel of juist te weinig?
  • Heb je alles wat op de foto komt te staan gezien? Laat je oog eens het hele beeld afscannen.
  • Moet je misschien een stap opzij om bijvoorbeeld een lantaarnpaal net uit beeld te krijgen?
  • Wat is je techniek, is je sluitertijd wel optimaal? Je wil immers geen bewogen foto, toch?
  • Is het geen idee om je camera een kwart slag te draaien?
  • Staat de horizon recht?
  • Sta je stevig? Schouders relaxt, benen iets uit elkaar, rustige ademhaling?

Misschien heb je zelf nog andere aandachtspunten of lees je deze lijst van voorbeelden en realiseer je je dat je geen van die zaken ooit bewust doet. In dat geval is het een goed idee om bewuster te worden van dat wat je op de foto zet en hoe je dat doet.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Weet ik al!
Misschien lees je dit en denkt “wat een onzin, dit doe ik allemaal al en mijn foto’s zijn al briljant”. Dat is dan super, ik vraag me af wat je hier doet, maar ben natuurlijk vereerd dat een topfotograaf zoals jij mijn blog een keer leest, dank daarvoor!

Maar goed, probeer bij een volgende keer maar eens aan de 3 seconden regel te denken als je wijsvinger op de knop staat om af te drukken. Kijk maar eens of die 3 seconden je foto’s beter kan maken, meer aandacht voor het beeld geeft. En die 3 seconden mogen best 10 of 20 seconden duren! Tijdens mijn fotocursussen en workshops geef ik altijd aandacht aan het bewust fotograferen.

Doen?
je fotografeert natuurlijk al veel. Maar je zou eens kunnen overwegen om mee te doen aan FotoDoen. Als je inschrijft krijg je 7 dagen lang een opdracht. Die helpt je ook om anders te kijken. Mee doen aan FotoDoen is gratis!

Een voorbeeld uit de praktijk
Ergens lang geleden waren we in Frankrijk voor een fotovakanties die ik destijds organiseerde. In de buurt staat een hele mooie boom. Eén van de deelnemers zei dat de boom leek op de boom van de film Shawshank Redemption. De bewuste boom was op loopafstand van ons verblijf en dus zijn we met een groepje daar heen gelopen. Kwartiertje heen en kwartiertje terug. Omdat je de foto eigenlijk al gemaakt hebt in je hoofd, is het dan verleidelijk om de boom ‘even snel’ op de foto te zetten. Maar we zijn dus juist wat langer bij en rondom de boom geweest.

Door verschillende standpunten te nemen en technieken te gebruiken maak je uiteindelijk een betere foto. De twee foto’s hierboven geven het verschil weer tussen opmerken en eventjes goed kijken. Bij de linker foto zie je een kaal stuk in het gras. Door een klein stukje naar voren te gaan heb je daar geen last meer van zoals je in de rechter foto ziet.
Hieronder zie je nog 3 foto’s die ik gemaakt heb bij de boom. Wisselen met standpunt, camerahouding, wel of geen flare in beeld en sluitertijd in combinatie met beweging.

Zo zie je maar. Door even de tijd te nemen, en ja, soms kost dat meer dan 3 seconden, maak je in ieder geval een andere foto en vaak ook nog wel beter ook. Aandacht, liefde en zorg maakt immers alles beter!

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl