50 mm project, dag 50Ik wil het met jullie hebben over de lens die iedere fotograaf in zijn tas of op zijn camera moet hebben.
Het is de 50 mm lens, en deze lens wordt door de meeste fabrikanten aangeboden in meerdere versies. De goedkoopste versie is meestal de 50 mm f/1,8. En ondanks dat dit een hele goedkope lens is, is dit meestal een perfecte lens. Niet voor niets wordt deze lens vaak de ‘Plastic Fantastic’ of de ‘Nifty Fifty’ genoemd. De bouw is vaak goedkoop (plastic), maar de resultaten die je er mee bereikt zijn ‘Fantastic’.

Van oudsher was de 50 mm lens de standaard lens die bij een (niet digitale) spiegelreflex werd geleverd. Wilde je meer of minder in beeld, dan moest je ‘zoomen’ met je voeten, dus door naar voren of naar achteren te lopen. Dat is in de tegenwoordige tijd voor veel mensen te veel moeite, dus daar zijn de tegenwoordige zoomlenzen voor gemaakt. Maar het kunnen zoomen met een lens geeft onherroepelijk een verlaging van de scherpte, scherpstelsnelheid en het maximale diafragma dat je kan gebruiken.

Groot diafragma
De mogelijkheid om een diafragma van f/1,8 te gebruiken stelt je in staat om te werken met een kleine scherpte-diepte waardoor je mooi gebruik kan maken van het leggen van een nadruk in je foto. Daarnaast geeft dit 50 mm objectief je de gelegenheid om met korte sluitertijden te blijven werken, ook als het gaat schemeren of zelfs als het donker is. Hierdoor hoef je minder snel te flitsen, zodat je sfeer in veel gevallen behouden blijft in de foto. Het verschil met bijvoorbeeld de kitlens van canon is 3,5 stops. Een sluitertijd van ¼ seconde met je kitlens geeft je een sluitertijd van 1/50 met de 50 mm f/1,8. Het verschil tussen een gelukte en een bewogen foto…
Daarnaast heeft de 50 mm niet alleen een mooie kleine scherpte-diepte. Veel fotograferen roemen deze lens ook nog eens om de mooie en aangename onscherpte. De foto heeft een mooie ‘bokeh’ wordt dan gezegd.

Wat kost dat dan? 
Een logische vraag, want fotografie is geen goedkope hobby. Deze 50 mm lenzen behoren echter tot de categorie “Goed en goedkoop”.  De Canon f/1,8 STM kost rond de €135. De Nikon kost zo rond de €140,- of €240,- (zie verderop voor uitleg) en de Sony 50mm f/1.8 zit zo rond de €160,-. Wil je een f/1,4 versie, tel er dan ongeveer €200-€250 bij (Nikon 50mm f/1.4, Canon 50mm f/1.4, Sony 50mm f/1.4) De f/1,4 lens is vaak wat beter gebouwd en heeft een diafragmablad mee waardoor er een nog mooiere bokeh ontstaat. Ook zijn er f/1,2 lenzen te koop, maar die zijn nog duurder…
Als je ergens een f/1,4 of f/1,8 lens voor een goede prijs tweedehands op de kop kan tikken, schroom dan niet! (zie mijn tips voor het aanschaffen van tweedehands lenzen)

LET OP: verderop in dit artikel staat wat informatie voor Nikon bezitters, daar zijn namelijk meer 50 mm f/1,8 lenzen te koop…

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.


Nadelen?
Zitten er dan geen nadelen aan die hele mooi, en goedkope lens?
Jawel, ieder voordeel hep ze nadeel. Je moet een stukje naar voren of naar achteren lopen om te zoomen. Dat kan natuurlijk niet altijd. Daardoor is deze lens minder geschikt om complete interieurs of gebouwen op de foto te zetten. En door de geringe scherpte-diepte die je met het grote diafragma kan bereiken, wil je er met je scherpte ook wel eens naast zitten. Het is natuurlijk aan de creatieve fotograaf om ook deze nadelen om te zetten in voordelen.

Fotoprojecten met de 50mm:
Ik ben een fan van de 50 mm, dat is wel duidelijk. Begin 2013 heb ik een fotoproject gedaan waar ik 50 dagen lang een foto maakte met de 50 mm lens. Deze foto werd dezelfde dag gepubliceerd op mijn website. Wil je het resultaat zien? Kijk hier dan maar eens.
Maar er is meer. Vanaf 2014 start het 3×50 project, 50 fotografen die 50 weken lang foto’s maken met hun 50 mm lens. Als je dat wilt zien en volgen, kijk dan op www.3×50.nl

VOOR NIKON: Nikon heeft de 50mm f/1.8D en de 50 mm f/1.8G in het assortiment. De ‘oude’ D heeft als nadeel dat de camera een autofocus motor moet hebben. De nieuwere instapmodellen camera’s van Nikon (D40, D40X, D60, D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100,D5200, D5300) hebben deze AF-motor niet waardoor je met de D-versie lens alleen handmatig scherp kan stellen. Je hebt dan de duurdere Nikon 50mm f/1,8G lens nodig (straatprijs rond de €240,-). Heb je een camera met een autofocus motor intern, dan heb je voldoende aan de Nikon 50mm f/1,8D. Test bij twijfel altijd de lens op je camera voordat je hem aanschaft!

Twijfel je nog of je de D of de G versie moet nemen? DigitalRev heeft een mooi vergelijkend filmpje gemaakt. Daaruit volgt, als je het er voor over hebt, neem dan de G-versie (ook al zou de D versie kunnen…)

Nog meer 50mm lenzen:
Er zijn meer fabrikanten die een goede 50mm maken. Sigma bijvoorbeeld. De ART-serie van Sigma is prijzig, maar optisch een absolute topper die niet onderdoet voor de veel prijzigere Zeiss Otus…

Tests door mij
Ik heb diverse 50mm lenzen getest. Dat zijn de Canon 50mm f/1,8 STM en de geweldige Sigma 50mm ART.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar de webwinkel van cameranu.nl
Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl