Ik verzorg verschillende online cursussen en projecten en maak dan vaak gebruik van Facebook. Cursisten plaatsen hun foto’s in een groep in een album, bijvoorbeeld bij de Foto7weekse of het FotoJaar. En ik maak dan een video om de foto’s te bespreken. Soms lijkt een foto niet zo scherp als hij op Facebook staat. Terwijl op je eigen computer de foto dan toch scherp was. Hoe komt dat nu?
Nou, Dat heeft te maken met Facebook en het feit dat Facebook extra compressie toepast als je je foto er op zet. Dus ik heb het maar eens uitgezocht wat nu de beste manier is om je foto er zo goed mogelijk uit te laten zien.
En het is het makkelijkste om dat even in een video te laten zien. Ik heb dezelfde foto op verschillende manieren op Facebook gezet en gekeken wanneer Facebook er wat aan doet. Facebook comprimeert in alle gevallen je foto nog iets. Maar hoeveel, dat hangt erg af van hoe je zelf je foto er in het begin op zet.
Zoals je ziet in de video is het beste formaat 2048 pixels breed en een compressie van 70. Dat zorgt uiteindelijk voor de beste kwaliteit op Facebook. Ik verklein hier mijn foto in Lightroom, wil je daar meer van weten? Daar verzorg ik ook een klassikale cursus in én een online cursus.
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Als je foto’s via Flickr op FB plaatst ,kan men altijd klikken voor de betere Flickr
weergave
Ik geloof je direct, echter zijn er een stuk minder mensen die Flickr gebruiken dan mensen die goede kwaliteit foto’s op FB willen zetten.
Goed verhaal, nog niet eerder zelf geprobeerd. Vreemd dat Facebook een foto met een lagere compressie verder comprimeert dan één die uit Lightroom is geëxporteerd met 70 als kwaliteit, nooit geweten.
Kleine toevoeging die op zich niets met de optimale Facebook kwaliteit te maken heeft: ook Lightroom werkt eigenlijk in stappen van 1/12. Alleen de schaalverdeling voor kwaliteit loopt van 0 tot 100. Exporteren met 93 t/m 100 levert hetzelfde resultaat, pas bij 92 merk je een (fors) verschil in kB.