De bulb stand op je camera zorgt er voor dat je een lange sluitertijd kan gebruiken. Langer dan de langste sluitertijd die je op je camera kan kiezen. De meeste camera’s hebben namelijk een langste sluitertijd die 30 of 60 seconden is.
Ik verzorg best wel wat workshops waarbij je de Bulb stand gebruikt (de workshop lange sluitertijden, de workshop Lightpainting). En ik zie heel vaak dat mensen niet weten hoe de Bulb stand op hun camera werkt. En als je het niet weet of de juiste apparatuur niet hebt, dan kan het zomaar zijn dat je tijdens een workshop of je eigen fotoshoot niet de sluitertijd kan gebruiken die je zou willen.
In dit artikel lees je hoe je de bulb stand gebruikt, waarom je dat zou gebruiken en waar je op moet letten.
Waar zit die Bulb stand dan?
Dat verschilt van camera tot camera. Op de meeste camera’s zit de bulb stand in de M stand. Zet je camera op de M stand en draai aan de sluitertijd. Als je de goede kant op draait (ik draai bijna altijd eerste de verkeerde kant op…) dan kom je op een gegeven moment op de Bulb stand.
Bij sommige camera’s (vaak bij Canon) heb je een zogenaamde B stand. Ja, je raad het al, dat is de Bulb stand. Zet je hier de camera op, dan moet je alleen nog de ISO en het diafragma instellen, de tijd staat immers op Bulb
Hoe bedien je die Bulb stand dan?
Heb je even? Ook dat verschilt namelijk weer van camera tot camera. Kijk zelf even hoe het bij jou gaat. Ik zet hier even neer wat de meeste manieren zijn.
Eigenlijk kan je altijd de ontspanknop indrukken én ingedrukt houden. Zolang je de knop ingerukt houdt, blijft de sluiter open én komt er dus licht in de camera naar binnen. Je snapt dat het continu in blijven drukken van een knopje niet echt een fijne manier is…
Een simpele afstandbediening, hij staat aan.
Verschillende afstandbedieningen.
Touch shutter via Liveview.
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Waarom de Bulb stand?
Als je dus een langere sluitertijd wilt dan de tijd die je in kan stellen op je camera. Als je namelijk 30 seconden sluitertijd wilt, dan kan je dat vaak gewoon instellen. Wil je echter bijvoorbeeld 4 minuten sluitertijd, dan gebruik je de Bulb stand. Voorbeelden van situaties waarop je een lange sluitertijd wil? Nou hier, bij het lightpainten. Of hier bij het maken van een lange sluitertijd overdag waar je grijsfilters gebruikt.
Na de Bulb stand opname
Is de tijd voorbij, dan stop je de bulb stand. En dan heb je twee opties. Je ziet direct je foto of de camera is bezig. Als je dat laatste hebt, dan staat er een speciale optie in je camera aan. De zogenaamde ‘Ruisreductie lange sluitertijd’. De werking van deze optie is de volgende: Na de foto wordt er nog een foto gemaakt met exact dezelfde instellingen (dus ook sluitertijd). Verschil is echter dat de sluiter dicht blijft en er dus helemaal niets op deze foto (ook wel dark image) komt. Wat er wel op komt, dat is ruis. En deze ruis wordt afgetrokken van de echte foto. Met als theoretisch resultaat dat de foto minder ruis heeft.
Eerlijk is eerlijk, het positieve effect is echt minimaal. De negatieve kant is echter duidelijk, je sluitertijd duurt twee keer zo lang. Een sluitertijd van 4 minuten duurt dan 8 minuten, je moet namelijk de tweede 4 minuten wachten. En ik vertel uit ervaring dat dat wachten lang duurt. Mijn advies is dus om dat gewoon uit te zetten.
Gebruik Statief
Dergelijke sluitertijden doen wat met de scherpte van een bewegend object. Je ziet de golven in het water niet (meer), maar alles wat stil staat tijdens deze lange sluitertijd is scherp, tenminste, als je een statief gebruikt. En als je dat statief op de juiste manier gebruikt. Als je daar meer over wilt weten, daar heb ik een speciaal artikel over geschreven.
Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar bol.com en cameranu.nl. Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl