Eind september was ik in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te gast voor een inspiratiedag voor kunsteducatie docenten. Naast een dag vol met discussies en veel inspiratie kregen we ook een mooie kijk achter de schermen van het fotomuseum.

De kluis in het fotomuseum, Ed van der ElskenHet Nederlands fotomuseum beheert een deel van het fotografische erfgoed van de Nederlandse fotografen, hier liggen 130 archieven. En niet alleen foto’s en negatieven zijn onderdeel van deze archieven, ook documenten over het werk en leven van deze fotografen. Met behulp van een paspoort van een fotograaf kan men namelijk kijken of een toegeschreven foto wel in die periode in dat land gemaakt kan zijn. Wat dat betreft lijkt het soms wel op forensisch onderzoek.

Er is speciaal voor gekozen om deze archieven op de eerste verdieping van het fotomuseum te bewaren, bij een eventuele overstroming van de Maas lopen deze archieven niet zomaar onder water. De afdrukken zijn gesorteerd op zwart-wit afdrukken en kleuren afdrukken. Omdat de ideale conserveringsomstandigheden voor beide types net iets anders zijn qua temperatuur en luchtvochtigheid. Alle foto’s en andere materialen zijn verpakt in speciale kartonnen dozen, waardoor je niet direct foto’s kan bekijken.

Wij mochten bij hoge uitzondering een blik werpen in de kluizen van het fotomuseum. Na een instructie gingen we onder begeleiding de kluis in. Via diverse sluizen kom je uiteindelijk in de zwart-wit ruimte waar het slechts 13 graden is. De negatievenkluis (waar we niet geweest zijn) heeft een temperatuur van 3 graden.

De kluis in het fotomuseumAl snel trokken wat dozen mijn aandacht, en deze werden dan ook even open gemaakt. De dozen van misschien we de beste fotograaf van Nederland, Ed van der Elsken. Op de foto zie je één van de conservatoren naast de doos met “van der Elskens” staan. Voor de kenner van originele fotografie is dit een echte snoepwinkel.

Nog steeds kan je bariet-afdrukken bestellen van de diverse fotografen uit het archief. Als je dat doet, dan wordt het betreffende negatief gefaseerd uit de kluis gehaald. Eerst van 3 graden naar 13 graden, waarbij het negatief een dag krijgt om te acclimatiseren, en dan nog een ronde naar de normalen buitentemperatuur. Door de meesterdrukker van het fotomuseum wordt dan een prachtige bariet afdruk gemaakt, die zoveel mogelijk het origineel van de maker benaderd. En dat is bij sommige fotografen nog niet zo makkelijk, een fotograaf als van der Elsken staat bekend om zijn ingewikkelde manieren van doordrukken tegenhouden.

Ik zou het wel weten, één van mijn favoriete foto’s uit de Nederlandse historie is de koe van Aart Klein. Ik zou deze graag nog een keertje aan de muur willen hebben… (EDIT, ik heb hem inmiddels aan de muur!)

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl