Tijdens de diverse cursussen krijg ik vaak de vraag welk programma nu goed is om je foto’s te bewerken en te beheren. Lightroom is een programma waarmee je snel en goed je foto’s kan beheren, bewerken en presenteren.

RAW fotografie

lightroom voor en naLightroom is een programma waarmee je met je jpg foto’s aan de slag kan, maar als je gebruik maakt van RAW foto’s, dan kan je er ontzettend veel meer mee. Lightroom functioneert als je digitale doka. Alle foto’s die je bewerkt in Lightroom blijven ook bewaard in originele staat. De foto zoals die uit de camera is gekomen kan je altijd weer terug halen, hoe veel bewerkingen je er ook toepast. Pas als je tevreden bent over het resultaat van je bewerkingen, dan maak je een fysiek nieuw bestand aan waarbij je zelf kan kiezen welke resolutie en formaat dit nieuwe bestand heeft. Op die manier kan je eenvoudig verschillende kopieën maken van je originele fotobestand. Die kopieën kan je overigens ook weer bewerken in andere programma’s zoals Photoshop.

Lees verder voor meer over Lightroom en een workshop!

Complexe bewerkingen zoals onderdelen selecteren en vervangen en in complexe lagen werken kan je niet met Lightroom, daar blijf je Photoshop voor nodig hebben. Maar kleine vlekjes weg werken kan bijvoorbeeld wel weer erg handig (met één klik) in Lightroom. Ook kan je in Lightroom geavanceerde filters werken waardoor je een deel van de foto lichter maakt, rode ogen verwijderd of doordrukken en tegenhouden.

Witbalans voor en na aanpassing

Witbalans en batch verwerken
De reden dat ik zelf ooit gevallen ben voor het fotograferen in RAW is het makkelijk aanpassen van de witbalans. Ook in Lightroom is dat een fluitje van een cent, en je kan dat op vele manieren doen. Hierdoor heb je nooit meer last van die verkeerde witbalans die je ingesteld had. Lightroom geeft je ook nog eens de mogelijkheid om je bewerkingen die je op één foto hebt gedaan vervolgens op meerdere foto’s toe te passen, over snelheid van werken gesproken!

Archiveren en terugvinden van je foto’s
Zeker als je veel foto’s maakt van verschillende onderwerpen kan het later moeilijk zijn om je foto’s weer terug te vinden. Want je foto’s kunnen nog zo goed zijn , als je ze niet terug kan vinden heb je er feitelijk niets aan. Ook hier kan Lightroom je helpen. Lightroom heeft uitgebreide functionaliteit aan boord om foto’s te taggen en een classificatie mee te geven. Je kan vervolgens filters gebruiken om je foto’s terug te vinden. En dat kan niet alleen op classificatie of op trefwoord, maar ook op type camera, diafragmastand en sluitertijd.

Klaar, nu printen of naar het web
Als je klaar bent met je foto’s kan Lightroom je ook nog helpen bij het afdrukken van je foto’s. Maar ook is het mogelijk om slideshows te maken en zelfs hele webpagina’s die je vervolgens ook met Lightroom kan uploaden.

Workshop
Lightroom is een veelzijdig programma waar je echt even in moet duiken om het maximale er uit te halen. Speciaal daarvoor geef ik tweedaagse workshops die je leren hoe je dat maximale uit Lightroom en je foto’s kan halen. Informatie en inschrijven voor deze workshops vindt je op deze pagina.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl