M-standIk krijg tijdens mijn cursussen met enige regelmaat de vraag of het fotograferen op de M stand een optie is. En mijn antwoord is bijna altijd hetzelfde, “nee”. En ik zal in deze blogpost proberen uit te leggen waarom ik maar in één geval de M-stand gebruik en waarom daarbuiten liever niet. Klik dus op lees verder als je mijn langere antwoord wilt weten.

In de camera zit een behoorlijk geavanceerde computer en lichtmeter. Zodra je de ontspanknop half in drukt, meet de camera hoeveel licht er aanwezig is. Razendsnel berekent de camera dan welke sluitertijd en diafragma er nodig is bij de ISO-waarde die ingesteld is. Hier wordt zelfs rekening gehouden met het zoombereik van de lens.

Op de Automaat (vaak het groene vierkantje) gaat alles automatisch, en op de P stand wordt ook de sluitertijd/diafragma combinatie voor je bepaald. Pas als je de camera op de sluitertijd voorkeuze zet (de Tv of de S), dan begin je een beetje zelf de controle te pakken. Je bepaalt dan welke sluitertijd je nodig hebt, en de camera rekent dan uit welke diafragma daar bij hoort. Bij de diafragma voorkeuze is dit weer net andersom, als je de camera op A of Av zet, dan rekent de camera uit welke sluitertijd hier bij hoort. Zelfs in het geval van een flitser, weet de camera hoeveel licht er uit de flitser komt en houdt hier rekening mee.

In al deze gevallen rekent de camera dus uit wat een goede combinatie is, en zou je in principe nooit een verkeerd belichte foto krijgen. De praktijk is echter anders, soms moet je bewust compenseren om een goed belichte foto te krijgen. Een camera zal door het gebruikte meetsysteem je sneeuw van nature grijs maken. Een goede fotograaf is zich daar van bewust en compenseert in dit soort gevallen de camera.

Als je de camera op de M-stand zet, dan ben je alleen. De camera helpt je (bijna) niet meer, en je zal zowel je sluitertijd als je diafragma en je ISO moeten instellen. Met een beetje geluk zie je in de zoeker wel dat de camera verwacht of de foto onder- of overbelicht zal worden. Maar je wordt niet geholpen, je moet het echt zelf doen. Nu is dit natuurlijk een goede oefening om te ‘leren’ bij welke lichtomstandigdheden je welke combinaties kan gebruiken. En er zijn fotografen die naar buiten kijken, en exact kunnen zeggen welke sluitertijd/diafragma/ISO combinatie bij het licht hoort dat ze zien. Dat zijn natuurlijk de echte vakmensen die het vaak nog geleerd hebben in de tijd dat er geen automatische camera’s waren en dat iedere foto apart met een lichtmeter gemeten moest worden.

Natuurlijk kan je proberen om dat te evenaren. Ik ben er van overtuigd dat je dit kan leren. Maar waarom zou je? De camera doet het altijd sneller en accurater, dus laat de camera lekker zijn werk doen. Je hebt immers ook voor deze optie betaald, en je mag dus lekker lui zijn!

Zijn er dan geen uitzonderingen? Jawel, ik gebruik de M-stand altijd als ik licht toevoeg. Als je in een studio staat, of je gebruikt losse flitsers dan weet de camera gewoonweg niet dat je deze extra lichtbronnen gebruikt. En de camera kan er dan ook geen rekening mee houden bij het lichtmeten. In dat geval kan je een aparte lichtmeter gebruiken die wel weet wat de externe lichtbronnen doen bij het maken van de foto. De praktijk is overigens dat ik vaak ongeveer wel weet hoe het zal zijn, en een sluitertijd en diafragma instel die waarschijnlijk zal passen. Vervolgens maak ik een test foto en zie dan welke waarden ik aan moet passen. Dat kan dan de sluitertijd of het diafragma zijn, maar kan ook de intensiteit zijn van een losse flitser.

Ik ben benieuwd of jij de camera gebruikt op de M-stand en waarom wel of niet. Zet het maar in het commentaar hieronder

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl