Canon heeft gisteren de opvolger van de populaire 50mm lens aangekondigd. Waarschijnlijk ligt aan het einde van de maand deze opvolger die officieel Canon EF 50mm f/1.8 STM heet in de winkels. De prijs is (natuurlijk) iets duurder dan de voorganger, maar is deze prijsverhoging het extra geld waard?

Je weet inmiddels dat ik een groot voorstander ben van de 50mm lens. Een 50mm lens zit standaard in mijn advies aan nieuwe (en bestaande) fotografen. Vergeet vooral het 3×50 50mm project niet waar we allemaal met onze 50mm los gaan gedurende het gehele jaar,.

Voordelen:
De nieuwe 50mm lens is uitgerust met een stille STM motor. Het geluid van de ouderwetse koffiemolen die de vorige editie had is daarmee verleden tijd. Misschien hou je van nostalgie, maar stiller is zeker fijner! Een extra voordeel is dat het scherp stellen ook wat sneller zal gaan.

De lens heeft net als de voorganger 6 elementen in 5 groepen, maar is ook voorzien van een diafragma met 7 lamellen (ten opzicht van de 5 van de voorganger). Deze extra lamellen zullen zeker zorgen voor een mooiere onscherpte (bokeh). De voorbeeldfoto’s die Canon laat zien geven dit in iedere geval wel aan.

Een andere verbetering aan de lens is dat de lens continu manuele focus heeft. Dat houdt in dat je als de lens op autofocus staat toch aan de focusring kan draaien. Dat is handig voor mensen die af en toe even aan de focusring willen draaien om even zelf scherp te stellen. Maar zeker voor mensen die overstappen van een zoomlens en die ‘per ongeluk’ aan de lens draaien. Die kunnen nu namelijk hun autofocus systeem niet kapot draaien (wat wel eens gebeurde).

De mount van de lens (waarmee je de lens op je camera zet) is voortaan van metaal. Dit is ook een grote verbetering van deze 50mm lens. En je kan voortaan dichter bij scherp stellen (35 cm ten opzichte van 45 cm bij de voorganger). De doorsnede van de lens is wat kleiner geworden (49mm vs 52 mm).

Nadelen:
De nieuwe lens is iets zwaarder (160 gram vs 130 gram) en heeft een ander filterdiameter (49mm). Dat zal inhouden dat je sommige accessoires niet meer kan gebruiken (of je een step-down ring moet kopen). Een blijvend nadeel is dat je de zonnekap nog los bij moet kopen voor rond de €30,-

De nieuwe prijs van deze 50mm lens zal rond de €135,- liggen. Dat is een prijsverhoging van rond de €25,-. Ik denk dat een kleine verhoging van de prijs gerechtvaardigd is. De voordelen die deze 50mm lens heeft ten opzicht van de oudere versie zijn het zeker waard en met deze prijs is deze Canon 50mm lens nog steeds een hele goede koop en een aanrader!

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl