Onweer boven Walcheren.Onweer en bliksem, een prachtig onderwerp om te fotograferen en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

*LET OP, ONWEER IS GEVAARLIJK, ZORG DUS EERST VOOR JE EIGEN VEILIGHEID EN GA ZEKER NIET IN HET OPEN VELD STAAN!*
Bliksem fotograferen is niet zo moeilijk, maar het probleem is vaak dat je nat van de regen wordt. Als je dat niet erg vindt, dan doe je het volgende: Zet je camera op statief en richt op de regio waar je denkt dat de bliksem zal komen. ISO lekker laag en sluitertijd lang (zo lang mogelijk, maar bij voorkeur rond de 1 tot 5 seconden, niet langer!). Bij voorkeur gebruik je een draadontspanner of een andere remote om de foto’s te maken. En dan is het klikken, klikken en klikken. Als er tijdens één van je opnames een bliksemschicht is, dan heb je prijs. 
Pas wel op, want zeker als je in het open veld staat met een metalen statief dan ben je natuurlijk een mooi object om de bliksem op te laten ontladen, en dat wil je natuurlijk niet…
Nadeel is wel dat je dergelijke lange sluitertijden niet kan halen als er teveel licht is. In dat geval zal je een (niet te sterk) grijsfilter voor je lens moeten zetten om langere sluitertijden te krijgen. En bedenk: hoe langer je de sluiter open laat hoe groter de kans dat er een mooie flits in het beeld valt. Wordt je sluitertijd echter te lang, dan zal je de flits niet of bijna niet terug zien!
In de avond en nacht maak je dus de meeste kans. Wat wel goed is om te onthouden is dat overige lichtbronnen zoals een lantaarnpaal of een verlicht huis je beeld kunnen vervuilen.
Nog een aanvulling: Als je ruisreductie op je camera hebt bij lange sluitertijden (zoals ik heb op mijn Canon 7D, daar heet het long exposure noise reduction en het zit bij de custom functies verborgen), dan is het een goed idee om deze uit te zetten. Want als je een sluitertijd hebt van 5 seconden, dan moet de camera in de 5 seconden daarna een zogenaamd ‘dark frame’ maken. Dit wordt gedaan om de ruis zo veel mogelijk te verminderen. Hierbij is de sluiter dicht en kan je dus geen opname maken. 
Het is net als bij de kassa van de supermarkt… De flits komt altijd op het moment dat de camera bezig met het dark frame, en niet bij de daadwerkelijke foto.
Succes deze ‘zomer’
De PZC wijdde er een artikel aan, mijn onweersfoto’s (klik voor groot):
Artikel in de PZC
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl