3 tips voor drama in je landschapNatuurlijk willen we allemaal geweldige foto’s maken die direct al vanaf de camera indruk maken op de hele wereld. Dat streven is natuurlijk prima, maar in de praktijk kom je vaak thuis met een foto die er net iets anders uitzag dan dat je zelf had waargenomen. Maar niet getreurd, nabewerking geeft je vaak de manier om je foto alsnog die knal te geven die de foto nodig heeft. Van een mooie plaat naar een wow-foto, het is mogelijk met deze drie redelijk makkelijke tips.

We gaan uit van Lightroom in deze drie tips. Met andere fotobewerkingssoftware kan je vergelijkbare resultaten behalen. Om het maximale uit de foto’s te halen adviseer ik je om in RAW te fotograferen.

In onderstaande voorbeelden heb ik de effecten wat extra aangezet om goed te zien wat de verschillen zijn.

Tip 1, zorg voor zwart!
Lightroom heeft een optie in het standaard paneel dat ‘zwarte tinten’ heet. Deze optie geeft je controle over de donkere tinten in je foto. Vaak heeft een landschap in het begin van de nabewerking wat weinig ‘zwarten’ in de foto.  Daardoor ziet de foto er wat ‘vlak’ uit. Door aan de schuif van de ‘zwarte tinten’ te schuiven kan je het zwart weer in de foto terug krijgen. Zie onderstaand voorbeeld waar je ook let op het verschil in het histogram!

 

 

Tip 2, gebruik een gradient
De puristen zullen hier misschien van wakker liggen, want als je een gradueel filter gebruikt tijdens je opname, dan is de kwaliteit helemaal super. Maar ik ga er van uit de meeste mensen niet de beschikking hebben over een dergelijk filter.
In Lightroom kan je vrij makkelijk een gradient toepassen, daarmee geef je een gradueel effect aan het beeld. Als je de lucht donkerder wilt maken zoals bij onderstaand voorbeeld, dan kan je dat doen door het filter van boven naar beneden te trekken:

 

landschap-zonder-gradueel-filter

landschap-met-gradueel-filter

 

 

Tip 3, gebruik een vignet
Door de hoeken van je beeld iets donkerder te maken breng je de aandacht van de kijker meer naar het midden. Dit is een effectieve manier om met een simpele techniek meer drama in je foto te geven en het werkt vooral erg goed in zwart-wit foto’s:

landschap-zonder-vignet

landschap-met-vignet

 

Natuurlijk zijn dit slechts een paar handelingen die je foto net wat meer pit kunnen geven. Er zijn nog meer mogelijkheden om je foto interessanter te maken. Ik ben benieuwd wat jullie kunnen doen met deze redelijke simpele tips om je landschapsfoto’s net even die extra wow mee te geven.

Tijdens de workshops Lightroom die ik verzorg zie je deze tips natuurlijk ook in de praktijk. Maar ik laat je ook nog zien hoe je snel met voorinstellingen kan werken om nog sneller je foto’s te laten knallen.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl