In dit artikel vertelt Kaat Stieber haar werkwijze bij het creëren van een eigen stijl. Kaat doet dat op verschillende manieren. Eén van die manieren is om haar eigen achtergronden te maken.
In haar masterclass vertelt ze over meer manieren om jezelf als fotograaf te onderscheiden:

“Jezelf onderscheiden geeft allereerst voldoening, hoe mooi is het als mensen aan een foto kunnen zien dat deze van jouw hand is. Bovendien kan het zakelijk goed zijn om zo een marktaandeel voor jezelf te creëren. Niets is fijner dan opdrachtgevers die aangeven dat je geheel artistieke vrijheid krijgt i.p.v. een opdracht uitvoeren volgens instructie van de klant.”.

Ik hou zelf van authentieke materialen voor mijn portretten, dit geldt voor het gehele decor. Mijn achtergronden zijn bijvoorbeeld niet te koop maar zelf geschilderd. Hier gebruik ik verschillende technieken en materialen voor die ik na heel veel probeersels naar wens creëer.

Voordat ik fotograaf werd had ik al leuk ander werk, in de theater wereld heb ik onder andere kostuums en decors gemaakt. De voorliefde voor het creëren met een paar meter stof is gebleven. In dit artikel laat ik zien hoe ik een vaas heb genomen als kleuren inspiratie om een mooie achtergrond te maken.

Benodigdheden 

  • de canvas op een vlakke ondergrond
  • primer zoals water met lijm of kant en klare Gesso
  • verfroller
  • kwast
  • 3 kleuren acryl verf
  • water

De stof en de voorbereidingen
Voor mijn achtergronden gebruik ik als basis katoen of linnen canvas. Een stof die wat zwaarder van gewicht is geeft een mooie basis voor de achtergrond. Deze is dan steviger om op te hangen en ook om te bewaren op de rol in de opslag.
Deze stof is te koop bij iedere stoffenwinkel en kunstenaars benodigdheden winkels.

Zorg ervoor  dat de achtergrond op een vlakke grond kan liggen wanneer je gaat schilderen. Structuren en oneffenheden worden zichtbaar door de verf heen.

Het is beter eerst de achtergrond te primen voor het verven, zo blijft de verf beter op het materiaal liggen en kunnen er verschillende kleuren beter gemengd worden tijdens het schilderen.

Het verven

Meng de kleuren acrylverf 1 op 1 met water zodat deze goed vloeibaar is.

Begin met de meest lichte tinten en spetter deze met de kwast over het canvas. Pas als laatste en aan de buitenkanten een donkerdere tint.

Met de verfroller kan alles mooi gemengd worden en wordt het een geheel. Kijk vooral ook wat er gebeurt en voeg extra licht en donker toe naar wens.

Belangrijk is om de de verflaag niet te dik te maken, dan kan de achtergrond later gaan barsten bij het oprollen.

Wanneer het canvas naar wens is kan je deze het beste ophangen, zo droogt hij netjes glad op.

Bewaren

Voor het bewaren en opslaan is het belangrijk een sterke basis in de rol te hebben, zo blijft de achtergrond netjes. Bij de bouwmarkt koop ik een regenpijp die ik op maat zaag. Hier kan de achtergrond ook aan opgehangen worden bij gebruik.

Over Kaat

Kaat Stieber is Fine Art fotografe. Kaat exposeert wereldwijd, heeft meerdere internationale awards en publicaties  op haar naam staan. Haar werk wordt verkocht in verschillende galerieën in Nederland en New York en op kunstbeurzen in verschillende landen. Aan het begin van 2020 heeft kaat de fotoprijs “De Grote Paul” ontvangen. Grote fotografen zoals Paul Huf, Erwin Olaf, Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, en Stephan Vanfleteren hebben deze prijs in het verleden ontvangen. Voor HeelHollandFotografeert verzorgt Kaat de masterclass Fine Art Fotografie.

Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar bol.com en cameranu.nl. Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl