De set-up voor de fotoMisschien wist je het, misschien niet, maar afgelopen zomer was ik een week lang de “on set fotograaf” bij het maken van een heuse speelfilm, “Moira, het meisje en de zee”. Gedurende die week heb ik alles rondom het maken van een film vastgelegd in een fotografische documentaire. Op 7 november gaat deze kinderfilm in Cinecity in premiere.

Vanzelfsprekend heeft een film een filmposter nodig. Aangezien we geen gebruik wilde maken van materiaal uit de film (om niet te veel te verklappen) hebben we hiervoor een speciale shoot gedaan. Na de premiere van de film zal ik hier wat foto’s laten zien die tijdens de film gemaakt zijn.

Het idee voor de filmposter was dat de hoofdrolspeelster, Moira, in het magische boek zou kijken. Om dat magische effect mee te geven wilde we in ieder geval zorgen dat het leek alsof er licht uit het boek zou komen. Ik vond pasgeleden de schetsen die we toen gebruikte. Je ziet hieronder die schetsen die ik destijds maakte om te laten zien wat we op de set zouden doen. Je ziet op de schets dat in eerste instantie er licht direct uit het boek komt. Dat is redelijk makkelijk te doen door daar ‘gewoon’ een flitser in te leggen.

schetsen-filmposter-moira

Dat idee met de flitser in het boek, dat lukt niet helemaal. Het kleine meisje had moeite met het vasthouden van zowel het boek als in positie houden van de flitser. Dus we moetsen een alternatief verzinnen (never a dull moment). Dus als alternatief hebben we het boek aan de binnenkant bekleed met aluminiumfolie. Er komt dan ieder geval door de reflectie van het zonlicht wat extra licht op het gezicht van het model. Achter Moira stond ook nog een VAL* met een flitser om nog extra licht in het boek te ‘schieten’.

De zon kwam van mijn rechter zijkant, en om er voor te zorgen dat de linkerkant niet teveel in de schaduw kwam te staan, heb ik een lage paraplu neergezet aan de linkerkant. Beide flitsers werden door een zender aangestuurd op mijn camera. Uiteindelijk heb ik een sluitertijd van 1/60 en een diafragma van f/8,0 bij 100 ISO gekozen. Deze combinatie gaf voldoende scherpte-diepte en zorgde er ook voor dat de beide flitsers (alhoewel op hoog vermogen) voldoende licht gaven aan het model.

Op de eerste foto zie je mij liggen op de glooiing, en zie je hoe de extra flitslichten gepositioneerd staan. De paraplu geeft zacht licht dat mooi de scahduwen invult die anders erg aanwezig zouden zijn, de losse flitser op de VAL is voorzien van een koker om het flitslicht nog beter te bundelen en precies daar te krijgen waar ik wil.

Het resultaat van de set-upWe deden deze fotoshoot op 1 oktober, de heel zonnige zaterdag. En alhoewel we dit rond 5 uur in de middag deden was het zonlicht heel sterk. De flitsers die ik gebruikte voor het belichten van de schaduwen en het aanflitsen van het boek moesten dan ook hard werken. In de nabewerking heb ik nog wat gespeeld met licht en donker om de foto nog wat extra diepte mee te geven en heb ik wat kleine storende element op de glooiing weg gewerkt alsmede een kras op de knie van het model.

Overigens is het fotograferen met kinderen nog een extra moeilijkheid. Vaak is de spanningsboog kort, en dus zal je snel moeten werken. Het is daarom raadzaam om zoveel mogelijk voor te bereiden en met stand-ins te werken als je het licht goed aan het zetten bent.
De regisseur van de film heeft deze foto gekozen als de uiteindelijke foto. De vormgever heeft vervolgens deze foto voorzien van de filmtitel, de namen van de acteurs, crew en sponsors. Het uiteindelijke resultaat is onderstaande filmposter:

De uiteindelijke filmposter

*VAL: een “Voice Activated Lightstand”, daarmee wordt bedoeld dat er een persoon staat met een flitser in de hand. En aangezien je tegen een persoon kan zeggen dat het licht iets naar links of naar rechts moet, is dit vaak een fijner ‘lichtstatief’ dan het statische lichtstatief waar je de paraplu op ziet staan.

Ook leren flitsen?

Meer over het gebruik van losse flitsers, reflectieschermen, aluminium in boeken en voice activated lightstands, leer je in mijn cursus flitsfotografie. Die is zowel online te volgen als in een fysieke workshop. Alle informatie vind je hier

Beter leren fotograferen?

Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl