Na 1 jaar trouwe dienst besloot mijn afwasmachine de geest te begeven. Omdat er aan de onderkant een lek at gooide hij zijn afvoerwater niet het riool in, maar onder mijn keuken. Dat had ik niet door, en zo kon dit eventjes plaats vinden…

Inmiddels is de afwasmachine vervangen door een nieuwe, maar de lekkage gaf toch wat ongewenste schade. In de huiskamer kwam er een klein stipje op de gestructuurde muurnen dat stipje werd steeds groter. Het vocht was voor een groot deel in de muur getrokken. Inmiddels is er een heel stuk van de muur af en als het van de zomer echt goed droog is, dan maken we er een nieuwe muur van.

de opstellingEen lelijk stukje muur in de huiskamer dus, maar wel weer een reden om er toch wat moois van te maken met de camera. Hoe ik dat gedaan heb en waarom ik daar een flitser voor wilde gebruiken lees je verderop.

Zoals je op de eerste foto nog net kan zien heb ik de camera op een statief gezet. Ik heb dat gedaan omdat ik wilde werken met een lage ISO (100) en een klein diafragma. Om een goede belichting te krijgen moest ik de sluitertijd op 1 seconde zetten. Om te zorgen dat de camera niet bewoog heb ik gekozen voor de zelfontspanner met 2 seconden vertraging. Ik heb natuurlijk ook een afstandsbediening kunnen pakken.

Het resultaat zie je hier, een leuke foto (klik op de foto’s voor een groter formaat), maar niet echt een foto fijn contrast heeft.

 

contrast zonder flits. ISO 100, f/16, 1 sec.

Wat je nodig hebt om detail en schaduw te krijgen in een dergelijk beeld is strijklicht en dat is er nu net niet. Maar licht kan je maken, zeker als je de beschikking hebt over een flitser. Wat je als eerste moet doen is 3 stops onder belichten om het omgevingslicht enigszins weg te krijgen. Ik doe dat in dit geval door de sluitertijd van 1 seconde naar 1/8 seconde te brengen. Ik doe dit in de M-stand, want anders wil de camera compenseren…Het resultaat is een redelijk donkere foto:

contrast zonder flits. ISO 100, f/16, 1/8 sec.

Toevoegen van flitslicht:
Nu ga ik de flits er bij zetten. In dit geval trigger ik de flitser met een draadloos systeem en moet de flitser dus op manueel zetten. De draadloze triggers die ik hier gebruik is de Phottix Atlas, maar je kan ook een goedkoper systeem gebruiken zoals de Cactus V4 of V5, of je gebruikt een kabelsysteem (en ik ben heel onhandig met kabels…)

Om te laten zien dat de flits van voren niet echt een verbetering geeft zet ik deze er ook nog even tussen. Je ziet dat er nog steeds weinig contrast in de foto zit en dat het eigenlijk geen verschil met de eerste foto geeft:

contrast, flits van voren. ISO 100, f/16, 1 sec.

Maar wat gebeurt er dan als je de flitser schuin tegen de muur houdt, je laat dus het licht langs de muur schijnen vanaf links boven. Het effect dat je krijgt is dat je strijklicht creëert dat schaduwen geeft en dus meer contrast in de foto. Ondanks dat dit nog steeds geen prijswinnende foto is geworden, kan je wel zien dat je de foto door toevoeging van dergelijk licht een stuk interessanter is geworden.

contrast, flits van schuin boven. ISO 100, f/16, 1/8 sec.

Regelmatig geef ik een workshop over flitsen. Naast het betere leren flitsen vanaf je camera laat ik je op deze dag ook kennis maken met de flitser op afstand van de camera. Wat heb je allemaal nodig en hoe ga je het gebruiken.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl