Als ik dit artikel schrijf is het tussen Kerst en nieuwjaar. Een mooie tijd om het afgelopen jaar te evalueren. Heb je voldoende tijd kunnen besteden aan je fotografie? Ben je tevreden over het resultaat?

Ik lees graag je reactie, of je nu tevreden bent of niet. En als je wel tevreden bent, hoe heb je dat geflikt? En als je niet tevreden bent, heb je een idee hoe dat komt?

In dit artikel ga ik je verschillende tips geven om je fotografie een nieuwe impuls te geven. 

Het is niet altijd makkelijk. In deze periode is het vaak grijs, grauw en koud buiten en ook maar kort licht. Dat nodigt dan vaak niet uit om lekker aan de slag te gaan met de fotografie. Maar het jaar is lang en als je er tijd voor vrij maakt kan je heel wat doen.

Zelf heb ik het gevoel dat ik in 2017 te weinig heb gefotografeerd. Ik had me meer voorgenomen om te doen, maar het kwam er niet van. Gelukkig doe ik zelf ook mee aan het 3×50 fotoproject en moet ik dus wel iedere week een foto inleveren die ik die week heb gemaakt. Dat scheelt! En hoewel ik blij ben met de foto’s die ik dit project maakte, vind ik toch dat ik veel van die foto’s ‘tussendoor’ heb genomen. Vaak tijdens een workshop die ik aan het begeleiden was. Niet dat dat geen goede foto op kan leveren, maar tijdens zo’n workshop ben ik vanzelfsprekend toch meer bezig met de fotografie van de deelnemers dan opperste concentratie voor mijn eigen fotografie. En dat is nu vaak net het probleem…

Afleiding en even tussendoor

Je kent het vast wel je gaat een stad in en neemt je camera mee. Maar niet alleen je camera, maar ook de familie en je hebt een plan om bijvoorbeeld te gaan shoppen. Op dat moment zal je je aandacht moeten verdelen. De familie vindt al snel dat je (te) lang met de camera bezig bent en jij bent er nog niet mee klaar. En dat is natuurlijk ook zo. Dus, misschien is het goed om de camera wat vaker weg te leggen en de concentratie ergens anders te leggen.

Maar je wilt natuurlijk wel fotograferen. Waarom dan niet een keer een dagje of een paar uurtjes speciaal voor die fotografie? Dat kan je alleen doen, of met iemand (of iemanden) die ook van fotografie houden. Zie het als een stukje ik-tijd. Lekker met je hobby bezig en of dat nu in de stad is, een dierentuin of in het bos. Lekker geconcentreerd fotograferen en je niet druk hoeven te maken over het feit dat je jezelf als een slak beweegt :) Zet gewoon eens een kruis in je agenda voor een dag of een middag. Plan een fotografie-dag, ook als het weer wat minder is, gewoon gaan!
Natuurlijk kan je ook overwegen om een workshop te volgen, ook een mooie manier om geconcentreerd bezig te zijn met fotografie, alles is verzorgd en je leert er ook nog wat van.

Een fotoproject

Zelf doe ik dus mee aan (het door mij verzonnen) 3×50-project. In 2018 doen we dit voor de 5e keer. En ieder jaar doen 50 fotografen mee die met hun 50mm lens 50 weken lang fotograferen. Daarom heet het project ook 3×50. Overigens is het project vol, dus als je mee wilt doen, dan kan je misschien in 2019 weer meedoen.
Maar er zijn meer fotoprojecten en als je korter dan een jaar een project wilt doen, dan is de Foto7weekse misschien een leuk project. Bij de Foto7weekse krijg je tussendoor van mij ook nog commentaar op je foto’s middels een video die ik over de foto’s maak. Natuurlijk kan je jezelf ook een doel stellen. Je kan een 365-project starten waar je iedere dag een foto maakt. 365-projecten worden heel vaak gestart, maar ook heel vaak niet afgemaakt. Want iedere dag een foto maken, dat lijkt makkelijk, maar zeker als je een drukke baan of studie, een gezin en nog meer hebt, is het vaak best wel een hele opgave. Maar wie weet, misschien is het wel wat voor je.
Je kan jezelf natuurlijk een doel stellen. Je kan bijvoorbeeld een jaar lang bezig zijn met compositie. En dan niet alleen in de fotografie, maar ga dan ook eens naar een museum of de bibliotheek en kijk eens naar de compositie van andere kunstenaars.
Een leuk project voor 2018 is de 52 week Photography Challenge van fotograaf Dale Dogwood. Hij heeft een challenge waar je 52 weken lang een gerichte opdracht krijgt. Meer informatie over deze challenge kan je hier vinden.

Wat anders doen dan normaal

Als je al wat langer fotografeert dan heb je je voorkeuren. Ik begeleid vaak fotografen die lid zijn van een fotoclub en ik zie heel vaak dat een groot deel van de club ‘blijft hangen’ in dezelfde manier van fotografie. Je weet waar je goed in bent en wat je ligt. Stop daar eens mee, voor eventjes maar. Want als je altijd hetzelfde doet, dan raak je verzadigd en is het uiteindelijk niet leuk meer. Verandering zorgt er voor dat je weer de lol terug krjigt. Pak die ene lens eens die je ooit gekocht hebt maar eigenlijk nooit gebruikt. Zet die eens een maand op je camera en probeer een ‘band’ te krijgen met de lens. Heb je die band na die maand nog niet? Verkoop hem dan en koop van de opbrengsten iets anders voor je fotografie.
Of ben je heel goed in portretten maar ga je nooit het landschap in? Waarom ga je dan geen ‘portretten’ maken van de natuur? Maak eens een portret van een boom, een schelp op het strand of van een plas water in het bos. Doe gewoon eens iets waarvan je misschien denkt dat het niet goed gaat komen, maar experimenteren kan nu juist hele goed als je digitaal fotografeert.
Of wat dacht je van het fotograferen van producten of stillevens. Ga eens kijken hoe andere fotografen (en schilders) dat doen met licht en probeer dat eens te benaderen. Een mooie oefening voor de donkere wintermaanden. En ja, de eerste foto’s zal je waarschijnlijk niet tevreden over zijn, maar ga aan de slag, leer en creëer.

Terug naar toen

Zeker als je al wat jaartjes fotografeert is het enorm leuk om terug te gaan naar de foto’s die je een paar jaar geleden hebt gemaakt. Pak dus die schoenendozen met foto’s eens van zolder of sluit die oude externe harde schijf nog eens aan. Wat deed je 5 of 10 jaar geleden? Misschien kom je foto’s tegen die je weer die nieuwe (oude) impuls geven. Of misschien zie je probeersels waarvan denkt dat je dat nu beter kan. Je eigen archief kan een geweldige verzameling van ideeën zijn voor je toekomst.

‘In the end’ of ‘at the start’

Uiteindelijk moet je het zelf doen. Anderen kunnen je helpen om wat te leren maar je zal zelf aan de slag moeten oom je eigen doelen te behalen. En aangezien dit artikel geschreven is aan het einde van het jaar, is het verstandig om je goede voornemen nu te beschrijven. Stel je doel en ga er voor.

Reageer

Ik lees graag je reactie, of je nu tevreden bent of niet. En als je wel tevreden bent, hoe heb je dat geflikt? En als je niet tevreden bent, heb je een idee hoe dat komt? En heb je een plan voor de komende tijd? Wil je dat met ons delen?

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl