De meeste camera’s hebben tegenwoordig een SD kaart als geheugenkaart. Een enkele keer maakt een camera nog gebruik van CompactFlash.

Er zijn meerdere types SD-kaarten te koop. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste kaart koopt? In dit artikel leg ik je uit wat de termen zijn die op de kaartjes staan, op welke je moet letten en welke je nu echt nodig hebt voor je camera.

Laten we beginnen met de basics. Als je een camera koopt, heb je geheugen nodig. En in de winkel zal men je over het algemeen een snelle kaart adviseren. Dat is echter zeker niet altijd nodig en in dit artikel leg ik uit waar je zelf op kan letten.

SD, SDHC of SDXC
Iedere SD kaart van 4 GB tot 32 GB is een SD HC. HC staat hier voor High Capacity. Heb je een kaart vanaf 64 GB, dan wordt het SDXC genoemd. XC staat voor eXtended Capacity. Overigens kan het goed zijn dat een SDXC kaart niet te gebruiken is in een ouder type camera.

Het gaat bij SDHC of SDXC dus om hoeveel ruimte zit er op dat kaartje. En tegenwoordig is 32GB of 64 GB helemaal niet vreemd. Wil je nog meer? Dat kan ook, dan neem je gewoon een 128GB of een 256 kaartje. Maar let op, als je dat kaartje kwijt raakt ben je waarschijnlijk heel veel kwijt… Soms is het dus slimmer om meerdere iets kleinere kaartjes aan te schaffen.

Snelheden van SD kaartjes
Echt heel verwarrend, de manier waarop een snelheid wordt beschrijven kan op verschillende manieren en heel vaak staan er meer van die manieren op een kaartje. Lekker verwarrend…

In Class:
De snelheden worden ook in een classificatie beschreven. Dat wordt gedaan met de letters C, U en V.  Een C2 kaart schrijft met een snelheid van 2MB per seconde en een C10 met 10 MB per seconde. Een U1 kaart is ook 10 MB per seconde en een V10 is dat ook. Een U3 doet 30 MB per seconde en dat is ook zo voor V30. V60 is dan weer 60 MB per seconde en V90.. je raadt het al 90 MB per seconde.

In UHS
Ja hoor, nog een manier om de snelheid te beschrijven. UHS-I is een kaart die minimaal 50 MB/s zijn en maximaal 104 MB/s. UHS-II ligt tussen de 156 en 312 MB/s. En de UHS klasse wordt aangeven met een Romeins getal. Dus I of II of III

In X
De snelheid van een SD kaartje wordt vergeleken met de snelheid van een CD-rom. Die CD-rom kon in het begin 150 kB per seconde lezen. Dat was destijds erg snel, maar wordt nu echt gezien als megasloom…
Als je nu een kaartje hebt waar een snelheid op staat van 633X dan houdt dat dus in 633×150= 95 MB per seconde. En een 1000X kan 150 MB per seconde lezen. Maar goed, je moet dus altijd zelf het getal dat op je kaartje staat vermenigvuldigen met 150kb/s

In MB/S
Deze is het makkelijkst. Staat er 60 MB/s op je kaartje, dan kan dat kaartje dus gewoon 60MB per seconde lezen. Eigenlijk zou ik zelf alleen op deze notatie letten.

Lezen en schrijven.
Er zit een verschil in lezen en schrijven. Het lezen gedeelte is belangrijk als je je foto’s naar je computer zet, maar de schrijf snelheid is belangrijk voor het plaatsen van je foto van je camera naar je kaartje. Eigenlijk is de schrijfsnelheid dus belangrijker, maar die wordt eigenlijk nooit op je kaart vermeld…

Verwarrend
Waarom verschillende manieren van notatie?
Nou, ik denk dat het is om de consument in verwarring te brengen zodat je uiteindelijk kiest voor de dure optie. Die zal toch wel goed zijn? En dat is nu juist het probleem, die dure kaart kan wel eens volstrekt overbodig zijn voor jouw camera.

Voorbeeld
Laten we deze kaart eens als voorbeeld nemen. Het is een Lexar 32GB professional SD kaartje. Er staat op 95 MB/s en 633X. En laat 633×150 kb/s nu 95 MB zijn. Dat klopt dus.
En er staat U1 op en C10. Dat houdt beiden in dat de snelheidsklasse 10MB/s is en dit betekent dat wanneer er tegelijkertijd lees- en schrijfbewerkingen worden uitgevoerd op de geheugenkaart, de fabrikant toch de garantie geeft dat deze minimale snelheid gehandhaafd blijft.
En er staat SDHC op, dat klopt, want de capaciteit is 32GB. En ik zie een I staan, dus de UHS klasse is klasse 1 (tussen 50 en 104 MB/s).

En wat is nu helemaal verwarrend? De schrijfsnelheid staat er niet op. Die is overigens 45MB/s.

Welke snelheid heb je nodig?
Het ligt aan je manier van fotograferen. Fotografeer je in RAW + jpg en schiet je veel in burst mode (veel foto’s achter elkaar), dan zal je camera veel data moeten schrijven naar je kaartje. Fotografeer je alleen in jpg, dan hoef je over het algemeen niet een hele snelle kaart te hebben. De hoeveelheid data die van de camera naar de kaart gaat is dan een stuk kleiner.

Voorbeeld
Laten we als voorbeeld een Canon 750D nemen. Een 24 megapixel camera die 5 beelden per seconde kan schieten. Een jpg van deze 750D is rond de 9 MB. En dus heb je 45 MB/s als je continu schiet. Deze data wordt direct naar geheugenkaart geschreven en een deel gaat naar de interne buffer van de camera als de kaart het even niet aan kan. Schiet je in RAW, dan is het bestand een stuk groter, rond de 30MB. En kan je buffer dus sneller vol lopen als je een langzame kaart gebruikt.

Voor een dergelijke camera als de Canon 750D heb je dus niet de snelste (en duurste) kaart nodig. Want stel nu voor dat je de Sandisk Extreme PRO koopt die 300MB/s kan lezen en 260 MB/s kan schrijven. Dan heb je een kaart die heel snel kan, maar je camera kan dat niet bijhouden… En voor de prijs van deze kaart van €80 voor een 32GB versie (prijspijl februari 2018) koop je gewoon twee Extreme PRO die 90 MB/s schrijft of twee en een halve EXTREME UHS-I die 40MB/s schrijft.

Wat raad ik je aan?
Denk even na over je manier van fotografie. Kom je vaak in situaties waar je snel en veel foto’s achter elkaar neemt én in Raw fotografeert? Neem dan een snelle kaart zoals de Sandisk Extreme Pro van 95MB/s of de Sony SDHC UZ. Kies dan een kaartje uit de categorie SNEL

Doe je niets met RAW en kom je niet vaak in situaties waar je heel veel foto’s in één burst schiet, dan kan je makkelijk af met een goedkopere kaart zoals de Lexar SDHC Pro 633X of de Sandisk SDHC Ultra. Kies dan een kaartje uit de categorie GEWOON

Wil je echt het allersnelste kaartje omdat je een snelle camera hebt die heel veel beelden per seconde schiet én je ook nog eens 8K video wil doen én alles in RAW + JPG doet. Dan heb je een Sandisk 300MB/s of een Sony G-series kaart nodig. Kies dan een kaartje uit de categorie SUPERSNEL

GEWOON
In deze categorie zitten de kaarten die voor de meeste amateurs prima zijn. Voor een 32GB kaart kan je kiezen voor deze Sandisk Ultra 80MB/S of deze Lexar Pro 95MB/S . Wil je 64 GB, kies dan voor deze Sandisk Ultra 80MB/S of de Lexar Pro 95MB/S

SNEL
In deze categorie zitten de kaarten die je gebruikt bij met een semi-pro camera én als je in RAW fotografeert. Voor een 32GB kaart kan je kiezen voor deze Sandisk Extreme Pro 95MB/S of deze Sony UZ . Wil je 64 GB, kies dan voor deze Sandisk Extreme Pro 95MB/S of de Sony UZ

SUPERSNEL
In deze categorie zitten de kaarten die je gebruikt bij een pro camera die heel veel beelden per seconde kan schieten én als je in RAW fotografeert. Je kan dan in 64 GB kiezen voor deze deze Sandisk Extreme Pro 300MB/S (die ook in 32 GB te koop is) of deze Sony G-series van 128 GB (die ook te koop is in 64 GB te koop is).

Een extra kaart
Is het je al eens overkomen dat je op pad ging én je er achter kwam dat je geheugenkaartje nog thuis lag? Je kan dat een beetje voorkomen én noodmiddelen gebruiken. Zelf zorg ik altijd dat het klepje van mijn camera open staat als er geen kaartje in zit. Dat doe ik overigens ook met het klepje van de batterij. Laten we zeggen dat ik door schade en schande wijs ben geraakt. Maar wat je ook kan doen is een paar goedkope en niet zo grote geheugenkaarten aanschaffen. Leg er eentje in je cameratas en eentje in het dashboardkastje van je auto. Altijd makkelijk voor in nood. Je kan dan bijvoorbeeld eens kijken voor deze set van twee 16GB kaartjes.

Twee kaartjes in je camera
Steeds meer camera’s hebben twee plaatsen voor een geheugenkaart. Als je die mogelijkheid hebt, gebruik die dan! Ik zou je dan ook adviseren om op beide kaarten hetzelfde te laten zetten. Je hebt dan een backup!

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl