spiegelreflexcamera aanschaffen

Een spiegelreflex kopen, waar let je op?

Stel, je bent er uit. Je wilt een spiegelreflex camera aanschaffen. Misschien is het je eerste of misschien wil je wel een nieuwe. In dit artikel ga ik in op de verschillende merken en  types en zeker ook de verschillen hier tussen. Zodat jij een goede keuze kan maken bij de aanschaf. Ik probeer dit artikel constant up-to-date te houden met de nieuwe camera’s die continu uitkomen.

Laat ik beginnen met het volgende: Ik verkoop geen camera’s en heb er dus ook geen voordeel bij als je een bepaald merk of type aanschaft. Ik ben onafhankelijk. Wat ik met dit artikel wil laten zien is wat de verschillen zijn en waar je het beste je (zuurverdiende) centen aan uit kan geven. Daarnaast kan je de beste spullen hebben en nog steeds beroerde foto’s maken. Bedenk je altijd dat de persoon achter de camera belangrijker is! Ik heb een zogenaamde affiliate link met cameranu.nl (veel bloggers en bedrijven hebben soortgelijke affiliate links, maar vermelden dat niet, ik ben daar open over). Als je via een link in dit artikel naar hun website gaat en wat aanschaft krijg ik een kleine commissie. Maar die is niet afhankelijk van wat je aanschaft! En jij betaalt ook niets meer!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? laat gerust een reactie achter, ik lees alle reacties en geef je zeker antwoord als je een vraag hebt.

Waarom een spiegelreflex?
spiegelreflexcamera aanschaffen

Dat is een keuze. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een systeemcamera of een compactcamera. In dit artikel ga ik in op de verschillende spiegelreflexen (ook wel DSLR) genoemd. Een voordeel van een spiegelreflex boven een compactcamera is dat je lenzen kan wisselen en daardoor wat flexibeler bent. Ook zal een spiegelreflex vaak meer opties hebben en sneller reageren. Daarnaast is de sensor groter en dat geeft meer (visuele) kwaliteit. In een ander (later) artikel zal ik je wat vertellen over de systeemcamera (die ik ook wel een spiegelreflex zonder spiegel noem) en de compactcamera.

Wat fotografeer je?
Een vraag die een verkoper vaak stelt aan de fotograaf is wat je wil gaan fotograferen. Wil je foto’s maken tijdens je reis, architectuur, landschappen, sport, macro, mensen, concerten, etcetera etcetera. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit. Iedere camera kan alles doen, als je maar de juiste instellingen gebruikt en soms een speciale lens gebruikt. Wil je macro doen, dan is een macrolens een slimme keuze en als je vogels op de foto wil zetten dan is een grote zoomlens een verstandige keuze. Ook hier is het natuurlijk wel zo dat een Canon 1Dx van €6000,- je andere beleving geeft op het sportveld (16 beelden per seconde) dan de 1300D die een factor 20 (!) minder kost. Deze laatste maakt ‘slechts’ 3 beelden per seconde. Maar ik zou zeker niet zeggen dat de camera die een factor 20 meer kost ook een factor 20 beter is… Vergeet niet dat je ook die foto’s allemaal moet bekijken op je computer :)

Wat gebruik ik zelf?
De camera’s die ik gebruik zijn van Canon (5Dmk4, 6Dmk2, 7D) en ik gebruik verschillende lenzen van Canon en Sigma. Ik heb geen voorkeur voor Canon boven de andere merken. Ik ben van mening dat er geen slechte merken zijn. Je kan natuurlijk wel een voorkeur hebben voor een merk vanwege verschillende goede of minder goede redenen.

spiegelreflexcamera aanschaffen

Lens of camera?
Wat is belangrijker? Een goede lens of een goede camera? Dat is heel simpel, de lens is echt veel belangrijker. Een goede lens op een mindere camera geeft je een beter resultaat dan andersom! Kijk dus naar je totale budget en kies wijs! In dit artikel verwijs ik naar camera’s zonder lens. Wil je er een lens bij hebben, kies dan een kit met een standaard lens of kies een aparte lens (apart artikel over lenzen volgt binnenkort)

De verschillende merken
Ik beperk me in dit artikel tot de grote 3 merken, Canon, Nikon en Sony. Natuurlijk weet ik dat er meer merken zijn, maar ik heb besloten om me tot deze 3 te beperken. Welk merk je uiteindelijk aanschaft is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en ook de prijs.

Instap, amateur, semi-pro of pro?
Ben je een liefhebber of een professional. De verschillende merken hebben spiegelreflexcamera’s in verschillende prijsklassen. Je kan globaal zeggen dat hoe hoe hoger de prijs van de camera is, hoe meer de camera geschikt is voor professioneel gebruik. Vaak zit dat verschil in nieuwe (snellere) snufjes en robuustheid van een camera. Een professional gaat vaak wat minder voorzichtig om met de spullen en dus moet de camera tegen een stootje kunnen. En duurdere camera’s zijn vaak sneller dan de instapmodellen en hebben bijvoorbeeld ruimte voor twee geheugenkaarten.
Het is echter wel zo dat alle spiegelreflexcamera’s tegenwoordig voorzien van een heel veel opties en voldoende megapixels om prachtige foto’s te maken. Laat je dus niet gek maken en besteed je budget verstandig!

Het instapmodel

Laat ik beginnen met de instapmodellen die er nu zijn. Dit zijn echt goede camera’s die je een geweldige plaat op zullen leveren als je de camera goed gebruikt. Als je een dergelijke camera koopt kan je zeker een paar jaar vooruit.

Canon:
Canon heeft 3 camera’s in het lagere segment. Allemaal prima camera’s voor een mooie prijs. De Canon 200D is het instapmodel. Een compacte spiegelreflex die voldoende opties heeft. Daarna volgt de Canon 1300D die iets groter is, maar een iets minder pixels heeft. Dit is echter wel een camera die erg aantrekkelijk is in prijs. Een stapje hoger en je komt bij de Canon 800D (eventuele kan je voor een iets lagere prijs de overigens ook goede voorganger de 750D aanschaffen). Deze camera’s hebben allemaal rond de 24 megapixels (de 1300D heeft er 18). De verschillen zitten onder ander in het wel of niet aanwezig zijn van een draaibaar scherm.
Globale prijzen (prijspijl augustus 2017, prijzen kunnen fluctueren)
Canon 200D €600,-
Canon 1300D €300,-
Canon 800D €800,-
Canon 750D €550,-

Nikon:
Ook Nikon heeft verschillende instapmodellen, maar niet zo klein als de Canon 200D. Wat heeft Nikon dan wel? Het instapmodel is de Nikon D3400 (met als budget voorganger de D3300). Een stapje hoger is de Nikon D5600 (met de D5300 als voorganger. Deze camera’s hebben allemaal 24 megapixels. De 5300 en 5600 hebben een draaibaar schermpje.

Globale prijzen (prijspijl augustus 2017, prijzen kunnen fluctueren)
Nikon D3300 €370,-
Nikon D3400 €400,-
Nikon D5600 €720,-
Nikon D5300 €500,-

Sony:
Sony heeft veel ingezet op de systeemcamera’s en heeft een veel kleine assortiment spiegelreflexcamera’s. Het instapmodel van Sony is er dan ook maar eentje, de Sony A68. Deze kost rond de €500,-, heeft ook 24 megapixels en het schermpje kan kantelen (niet draaien).

De modellen voor de amateur en semi-pro

Een stapje hoger en je betaalt ook een stapje meer. Wat krijg je dan meer? De camera is vaak wat zwaarder en robuuster. Zeker als je wat grotere lenzen gebruikt heb je een combinatie die goed in balans is. De technische specificaties zijn niet echt veel beter. In sommige gevallen zijn er snufjes die iets beter zijn en heb je bijvoorbeeld meer keuze bij het scherp stellen en individuele instellingen.

Canon:
Bij Canon heb je de 80D en de 7Dmk2. Dit zijn zogenaamde APS-C camera’s. Canon heeft ook de fullframe 6Dmk2 die men soms ook nog wel in deze categorie zet. Het aantal megapixels wisselt iets, de 7Dmk2 heeft er 20, de 80D 24 en de 6Dmk2 heeft er 26. Allemaal ruim voldoende om foto’s op een groot formaat af te drukken. Alleen de 7Dmk2 (die al wat ouder is) heeft geen kantelbaar scherm.

Globale prijzen (prijspijl  augustus 2017, prijzen kunnen fluctueren)
Canon 80D €1000,-
Canon 7Dmk2 €1400,-
Canon 6Dmk2 €2100,-

Nikon:
Bij Nikon is er een soortgelijke line-up. De APS-C camera is de Nikon D7500 (met de budget voorganger de D7200). Wil je een fulframe optie? Dan is de D610 je vriend. Alleen de D7500 heeft een draaibaar scherm maar deze camera moet het dan weer met 21 megapixels doen terwijl de andere twee camera’s 24 megapixels hebben.

Globale prijzen (prijspijl augustus 2017, prijzen kunnen fluctueren)
Nikon D7200 €900,-
Nikon D7500 €1500,-
Nikon D610 €1400,-

Sony:
Bij Sony is er maar weer één optie in deze middenklasse. Dat is de Sony A77mk2. Een APS-C formaat camera met een mooi draaibaar schermpje en ook weer 24 megapixels. Deze kost je rond de €1000,-

 

De camera’s voor professionals

We komen nu bij de camera’s die vaak een prijskaartje hebben van €2000,- of meer. Professionele fotografen gebruiken deze camera’s vaak omdat ze tegen een stootje kunnen. Vaak hebben ze nieuwe snufjes, maar die snufjes vinden heel gauw de weg naar de middenklasse en instapmodellen. Vaak zijn ze voorzien van twee geheugenkaarten. Het gewicht gaat net zo mee als de prijs, ze zijn dus een stuk zwaarder ook.

Canon:
Hier vinden we de fullframe camera’s. Dit zijn de Canon 5Dmk4 (en de voorganger de 5Dmk3). Wil je nog groter en duurder, dan is de 1DXmk2 je vriend. Het aantal megapixels varieert van 20 tot 30 megapixels. Je zal het zonder draaibaar scherm moeten doen en er zit ook geen ingebouwde flitser op. Als je voldoende geld hebt, maar je een eerste camera gaat kopen zou ik je dit toch afraden. Het zijn geweldige camera’s, maar je moet er mee weten om te gaan. Weet je dat niet exact, dan zal je zeker geen betere foto’s krijgen dan met een instapmodel.
Globale prijzen (prijspijl augustus 2017, prijzen kunnen fluctueren)
Canon 5Dmk3 €2700,-
Canon 5Dmk4 €4100,-
Canon 6Dmk2 €2000,-

Nikon:
Bij Nikon ook veel fullframe camera’s, maar ook nog een APS-C camera. De Nikon D500 is de APS-C versie (draaibaar scherm) en de Nikon D750 (ook draaibaar scherm) en Nikon D810 (vast scherm) zijn de fullframe opties.
Globale prijzen (prijspijl augustus 2017, prijzen kunnen fluctueren)
Nikon D500 €2000,-
Nikon D750 €2100,-
Nikon D810 €3200,-

Sony:
Lekker makkelijk voor mij, dat Sony. Namelijk weer één optie: De Sony A99mk2 is een 42 megapixel camera met een kantelbaar scherm. De prijs van dit fullframe beest is rond de €3600,-

spiegelreflexcamera aanschaffen

Fullframe vs cropcamera

Misschien heb je nog nooit van deze termen gehoord en misschien ook wel. Ik leg even in het kort uit wat het verschil is. In een camera met een 35mm film zat een negatief dat 36x24mm is. Dat is ook het formaat van een fullframe sensor. Een cropcamera heeft een kleinere sensor (meestal rond de 22×15 mm). Dat verschil geeft verschillende effecten. Als eerste krijg je een zogenaamde cropfactor. Die zorgt ervoor dat je eigenlijk het middelste deel van de lens gebruikt zodat je meer ingezoomd bent bij een cropcamera dan bij een fullframe. Dit is met name erg fijn als je graag dingen dichterbij wil halen. Een grotere sensor houdt in dat de individuele pixels meer ‘ruimte’ per pixel hebben. Dat zorgt voor een betere ruiscontrole (dus minder ruis) bij hogere ISO, alhoewel dat met de huidige moderne camera’s alweer minder merkbaar is.
Voor de cropcamera’s worden ook aparte lenzen gemaakt. Bij Canon zij dit de EF-S lenzen en bij Nikon heet dit een DX formaat. Deze lenzen zijn kleiner en dus lichter en vaak wat goedkoper. Deze lenzen kan je echter vaak niet gebruiken op een fullframe camera. Als ze al passen is er kans op schade aan de spiegel en zal je bij het fotograferen een donkere cirkel aan de randen van je foto zien.  Als je dus overstapt van crop naar een fullframe camera is het verstandig om te kijken of de lenzen die je hebt ook passen op je nieuwe camera. Fullframe lenzen passen altijd op een cropcamera overigens.
Hieronder zie je het verschil. De foto is gemaakt met een 50mm lens. In de tweede foto zie je wat je minder ziet als je dezelfde lens op een cropcamera zou zetten (en op het zelfde punt zou staan). Het lijkt alsof je met een 80mm lens zou fotograferen.

Wat heb je nog meer nodig?

Natuurlijk kan je een camera aanschaffen, maar je zal echt nog meer nodig hebben. Wat dacht je van een lens (in dit artikel schrijf over de verschillen in lenzen). Maar ook een geheugenkaart en misschien wel een tas.

Een statief
Ook statieven zijn er in soorten en maten. In dit artikel op mijn blog vertel ik meer over het statief en staat er ook een link naar een goed statief.

Flitser
Wil je een reportageflitser (opzetflitser) kopen? Dan raad ik je eigenlijk aan om een flitser aan te schaffen van het merk waar je camera van is.
Voor Canon is de 430 dan een goede keuze. Voor Nikon kies je voor de SB-700 en voor Sony voor de HVL-F43M. Wil je toch minder geld uitgeven dan kan je kiezen voor het merk Yongnuo. Zorg in  dat laatste geval wel dat je een flitser aanschaft die voor je camera geschikt is.

Draagriemen
De standaard riem die je bij de camera krijgt voldoet vaak niet. Als je je camera langer draagt, dan kan je last van je nek krijgen. Een goed alternatief voor een nekriem is dan een riem van Op/Tech. Wil je je camera over je borst dragen met een sling? Dan kan je goed kijken naar de sling riemen van Carry Speed.

Batterijen en geheugenkaarten
Je wilt zeker een extra batterij hebben en ook een (extra) geheugenkaart. Wat betreft een extra accu kan je vaak ook goed kiezen voor een derde partij merk, bijvoorbeeld van het merk Jupio. Qua geheugenkaart willen verkopers je graag een hele snelle (en dus dure) kaart verkopen. Maar zeker met een normale camera heb je zo’n supersnelle kaart niet nodig. Je camera kan die snelheid vaak niet halen.

Filters
Een UV-filter heb je NIET nodig. Lees dit artikel maar eens. Wil je je lens beschermen? Zorg dan voor een goede zonnekap. Maar wel eentje die exact voor jouw lens is gemaakt. Een standaard zonnekap is of te klein of te groot (lees dit artikel maar)
Wil je een filter aanschaffen? dan kan je zeker kijken voor een polarisatiefilter (zie mijn artikel hierover) en misschien ook een grijsfilter (daar kan je in dit artikel meer over lezen).

Tassen
Ook tassen zijn er in soorten maten. Wil je een tas waar je een camera en wat lenzen maar bijvoorbeeld ook een flesje water in vervoeren, dan kan je eens kijken naar deze Lowepro Slingshot tas.

spiegelreflexcamera aanschaffen

Wat kan ik kopen voor mijn budget?

Ik heb wat voorbeelden gemaakt wat je voor een bepaald budget kan aanschaffen. Dit zijn combinaties waarbij ik de ene keer een extra lens en de andere keer voor een externe flitser of een statief heb gekozen. Dit zijn leuke sets waar je goed mee aan de slag kan. Je kan natuurlijk kiezen om zaken te combineren.

Budget €700,-
Camera: Canon 1300D
Lens: Sigma 18-200
Extra batterij: LP-E10 (jupio)
Geheugenkaart: SD kaart 32GB

Budget €800,-
Camera: Nikon D3400
Lens: Sigma 18-200
Extra batterij: EN-EL14A
Geheugenkaart: SD kaart 32GB

Budget €1000,-
Camera: Canon 750D
Lens: Sigma 18-200
Extra batterij: LP-E17
Geheugenkaart: SD kaart 32GB

Budget €1150,-
Camera: Nikon D5600
Lens: Sigma 18-200
Extra batterij: EN-EL14A
Geheugenkaart: SD kaart 32GB

Budget €1400,-
Camera: Nikon D5600
Lens: Sigma 18-200
Extra batterij: EN-EL14A
Geheugenkaart: SD kaart 32GB
Externe Flitser: Nikon SB-700

Budget €1400,-
Camera: Canon 800D
Lens: Sigma 18-200
Lens: Canon 50mm STM
Extra batterij: LP-E17
Geheugenkaart: SD kaart 32GB
Draagriem: Carry Speed Sling Strap

Budget €2000,-
Camera: Canon 800D
Lens: Sigma 18-200
Lens: Canon 50mm STM
Extra batterij: LP-E17
Geheugenkaart: SD kaart 32GB
Draagriem: Carry Speed Sling Strap
Externe Flitser: Canon 430
Statief: Manfrotto 190 Tripod kit

Het uiterste uit een camera halen

Ik zie (te) vaak dat mensen denken dat een nieuwere camera ze een betere fotograaf maakt. Nu weet ik uit eigen ervaring dat het leuk is om een nieuwe camera aan te schaffen en dat dat ook je kan helpen om de camera weer wat vaker beet te pakken. Ik ga je dus zeker niet tegenhouden om een nieuwe, betere camera aan te schaffen. Zoals ik al eerder schreef is een goede lens belangrijker, dus als je centen over hebt, denk dan na of je dat niet beter uit kan geven aan een nieuwe lens…
Verder is het zo dat het (leren) gebruiken van je camera eigenlijk nog wel belangrijker is. De camera is ‘slechts’ een werktuig om mooie dingen mee te maken. In mijn cursussenworkshops en zelfs fotovakanties leer ik je om dat gereedschap goed en beter te gebruiken.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? laat gerust een reactie achter, ik lees alle reacties en geef je zeker antwoord als je een vraag hebt. 

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl