0 Bij iedere camera wordt hij geleverd, de draagriem. En dat is het eerste onderdeel bij mij dat direct terug in de doos en naar zolder gaat. Waarom? Omdat die riemen ontzettend snijden in mijn nek. Nu zijn de draagriemen die tegenwoordig meegeleverd worden al wat ergonomischer dan dat ze 30 jaar geleden waren, maar toch, plezierig is anders. Ik vertel hieronder wat mijn ervaringen zijn en waarom ik welke alternatieve riemen gebruik:

ProStrap van OP/Tech USAZelf gebruik ik tegenwoordig twee draagriemen, en de eerste die ik gebruik is de Pro Strap van OP/Tech USA. Deze riemen zijn gemaakt van neopreen en zijn daardoor een klein beetje elastisch. Kleine schokjes worden daardoor netjes opgevangen en door de brede band verdeelt het gewicht zich veel beter dan de standaard draagriem. De prijs van een dergelijke riem is rond de € 25,-

Maar dit blijft een riem die je om je nek hangt. Ik heb tegenwoordig liever een riem die wat langer is en die ik schuin over mijn lichtaam draag. Dit wordt ook wel een sling genoemd. De camera hangt dan ‘op z’n kop’, maar je kan hem snel pakken en hij hangt niet aan je nek of schouder. Het gewicht wordt netjes over je lichaam verdeeld, zeker bij wat zwaardere camera’s met zware lenzen erg fijn is. Ik gebruik nu deze riem van Peak Design die je op verschillende manieren kan dragen. Gelukkig zijn er diverse meerdere opties voor een dergelijke strap, zoals deze van BlackRapid

Bij de riem van Peak Design zit een statiefplaat (Arca Swiss koppeling). daar doe je een ‘anker’ aan en samen met een ander anker kan je je camera dragen zoals jij wilt. Je  kan zo heel snel je camera beetpakken en is de camera ‘schietklaar’. Dit soort straps zijn erg handig in het gebruik, zeker als je buiten aan het fotograferen bent.

Soms, heel soms, ga ik op pad met een hele zware lens. In mijn geval de 150-600 van Sigma. Als je daar eventjes mee rondloopt kom je er achter dat dit geen lens is die je een hele dag wil dragen. Maar ja, soms moet dat toch. Ik gebruik dan de Carry Speed FS-Pro Prime MK III Sling Strap (een mond vol ja). Hier zitten veel riempjes en touwtjes bij en als je dat uitgezocht hebt, dan kan je ook een zware lens comfortabel dragen en lijkt hij echt wat minder zwaar.

Soms wil ik geen riem gebruiken, maar ik wil ook niet het gevaar lopen dat de camera los zit en kan vallen. Dan gebruik ik een polsriem. De riem die ik dan gebruik is ook van Peak Design en is de clutch. In combinatie met de Capture Camera Clip  kan je hem makkelijk aan je tas of broekriem hangen als je even je handen vrij wilt hebben.

De standaard riem van je camera is niet ideaal voor langdurig gebruik, er zijn voldoende alternatieven, dus kwel jezelf niet langer en zet een betere riem op je verlanglijstje.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar de webwinkel van cameranu.nl
Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl