Eerste hulp bij cameraproblemen.

Help, mijn camera is kapot….

Omdat ik al meer dan 10 jaar cursussen verzorg heb ik nogal wat camera-problemen van cursisten en van mijzelf mee gemaakt. Gelukkig zijn de meeste problemen makkelijk op te lossen. Ik noem hier wat problemen die ik meerdere malen heb mee gemaakt en hoe je die problemen kan oplossen.

 Voorkomen is beter dan genezen.

eerste hulp bij cameraproblemenIk begin met een anekdote. Ik was in Frankrijk voor een fotovakantie en tijdens die fotovakantie gaan we altijd een ochtend heel vroeg de bergen in om foto’s te maken van de zon die achter de bergen op komt. De ene keer is dat mooier dan de andere keer. Deze keer was het geweldig en maakte de deelnemers (en ikzelf) prachtige foto’s. Twee mensen waren echter niet mee gegaan die ochtend. Omdat die deelnemers natuurlijk toch ook die mooie foto’s wilde maken verzochten ze mij om de volgende ochtend nog een keer te gaan. Dat deden we.
Nadat we een half uur aan het klimmen waren kwamen we op een mooi punt. Iedereen pakte z’n camera en…

De batterijen van de camera zaten nog in de lader…

De les: Zorg dus dat je voorbereid bent. Koop een extra batterij en zorg dat die vol is. Zorg ook voor een extra geheugenkaart, die kosten niet zoveel.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen daarvoor.

Nu is bovenstaande anekdote misschien niet echt een cameraprobleem, maar het toont wel aan dat de mens achter de camera heel vaak een zwakke schakel is. Ben je dom als je dit zelf een keer hebt? Ik denk van niet, vergeten is iets menselijks en het overkomt iedereen wel eens.

Ik heb een overzicht gemaakt met verschillende problemen waarbij je denkt dat je camera misschien wel kapot is. Vaak ligt het echter aan de gebruiker. Je hebt per ongeluk iets verzet. Je hebt aan de ene knop gedraaid terwijl je de andere had moeten hebben. Het overkomt ons allemaal hoor.

Als ik door mijn camera kijk zie ik alles onscherp.

Het dioptrie wieltje: Waarschijnlijk heb je aan het dioptrie wieltje gedraaid. Hiermee kan je als je brildragend bent een + of – instellen zodat je zonder bril toch scherp kan zien. Heb je echter je bril wel op of heb je geen bril? Dan moet dat wieltje op 0 staan. En die 0, dat is een dikker stukje op het wieltje of het wieltje heeft een schaalverdeling zoals hieronder.

AF/MF: Je lens of camera staat op Manual Focus. Je hebt per abuis de lens van AF naar MF gezet. Dat is of een knopje op je lens of een knopje op je camera (in de buurt van de lens). Of beide knopjes staan op AF, kan ook. Zie hieronder voor een voorbeeld:
eerste hulp bij cameraproblemen

Een vuile zoeker: Wat ook kan is dat de zoeker vuil is, dat is dat ding waar je je oog tegenaan zet. Die kan je met een klein vochtig doekje (brillendoekje) wel schoonmaken of je pakt een wattenstaafje dat je een beetje vochtig maakt.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten

Mijn foto’s zijn onscherp.

Te lange sluitertijd: Een onscherpe foto kan heel veel oorzaken hebben. Maar 9 van de 10 keer ligt het aan een te lange sluitertijd. Meer informatie kan je vinden in dit artikel.

AF/MF: Je lens of camera staat op Manual Focus. Je hebt per abuis de lens van AF naar MF gezet. Dat is of een knopje op je lens of een knopje op je camera (in de buurt van de lens). Of beide knopjes staan op AF, kan ook.

Een vuile lens: Kijk eens aan de voorkant van je camera. Is je lens wel schoon? Een hele vieze lens kan ook een onscherpe foto opleveren. Een lens schoonmaken doe je met een schone zachte doek. Of je gebruikt een lenspen.

eerste hulp bij cameraproblemen

Wat denk je zelf? Zou je je lens niet eens schoonmaken?

UV-filter: Een UV-filter kan er overigens ook voor zorgen dat je foto’s een minder kwaliteit en dus ook onscherpte heeft. Lees dit artikel maar eens waarom je je UV filter er volgens mij af moet halen. Daarnaast breken UV-filters heel makkelijk en kunnen dan door het scherpe glas juist zorgen voor problemen…

Stabilisatie: Als je stabilisatie in je lens op op je camera hebt werk dit vaak goed. Maar het kan ook tegenwerken. Als je camera stil staat (op statief) dan kan je stabilisatie er voor zorgen dat je toch een bewogen foto krijgt. Stabilisatie uit dus als je statief gebruikt. Wil je voorbeelden zien van het ‘tegenwerken’ van je stabilisatie? In dit artikel over een scherpe foto vanaf statief zie je die voorbeelden.

De camera stelt niet scherp daar waar ik wil.

Automatische focuspunten: Vaak hebben camera’s een eigen wil. De fabrikant maakt de camera zo dat de camera je zal helpen, maar soms werkt hij tegen. Als je camera ingesteld is op automatische selectie van de focuspunten kan hij ook wel eens op het verkeerde punt scherp stellen. Je kan dan je camera bijvoorbeeld zetten op handmatige selectie en zelf je focuspunt selecteren.


Help, mijn camera is nat geworden.

Oeps, een camera kan best wel wat druppels hebben. Maar een echte goede regenbui kan echt problemen opleveren. Als je tijdens een regenbui moet fotograferen kan je een speciale regenkap op je camera zetten. Heb je die niet bij de hand, een zeem bovenop je camera werkt ook heel goed.

Overigens de camera buiten laten liggen is ook geen slimme optie :)

Als de camera toch nat geworden is: Je laat de camera drogen. Haal de batterij er uit en de geheugenkaart ook. Bij voorkeur ook de lens er af. En hopen dat hij het gaat redden. Eventueel kan je de camera in een bak met (ongekookte) rijst leggen 24-48 uur. Zorg dan wel dat de rijst niet in de camera kan, in dit geval zet je er dus of een lens op of een lensdop op. Zet je camera niet aan! Wacht gewoon even twee dagen!

Er is veel ruis te zien op mijn foto’s.

ISO te hoog: Waarschijnlijk is je ISO te hoog. Of dat echt zo is, is nog maar de vraag. Lees dit artikel maar eens over gebruik van hoge(re) ISO. Wat ook kan is dat je de foto te donker hebt gemaakt en vervolgens in de nabewerking de foto lichter heb gemaakt. In dat geval heb je eigenlijk achteraf de ISO verhoogd.

Ik druk af en de camera maakt geen foto…

zelfontspanner: Misschien staat de camera nog op de zelfontspanner. Zet dat dan even uit ;)

Geheugenkaart: Zit er een geheugenkaart in je camera? Veel camera’s drukken niet af als er geen kaart in de camera zit. Heel veel camera’s drukken wél af zonder geheugenkaart. Vaak kan je in je menu het zo instellen dat je camera niet afdrukt zonder kaart. Dat is erg handig, dan heb je misschien één foto niet, maar ben je niet de hele dag aan het fotograferen zonder kaart…

Ik heb donkere delen of vlekken in de foto.

Zonnekap verkeerd: Als je zonnekap gedraaid zit dan kan je donkere hoeken hebben in je foto. Zet dan gewoon even je kap goed. Overigens is het goed om altijd een zonnekap te gebruiken (behalve bij het probleem hieronder)

Zonnekap en flitser: Als je je flitser gebruikt én je zonnekap er op hebt, kan je aan de onderkant van je foto een donkere vlek hebben. Dat is dan de schaduw van je zonnekap. In dit geval zou je je zonnekap er even af mogen halen.

Gebruik filter: Als je een variabel grijsfilter gebruikt kan je een donker kruis krijgen in je beeld. Meer info over dat filter kan je in dit artikel vinden.

Stof op je sensor: Misschien heb je wel stof op je sensor. Dat zie je voornamelijk als je met een klein diafragma (denk aan f/16 of f/22) fotografeert. En ze zijn als eerste zichtbaar in een mooie strakblauwe lucht. In dat geval moet je je sensor schoon (laten) maken. Ga niet zelf prutsen met een wattenstaafje of een busje perslucht. Je maakt het erger en kan je camera daarmee total loss maken! Zelf doen kan, maar alleen als je weet wat je doet. Anders moet je dat laten doen. Woon je bij mij in de buurt, dan kan ik dat voor een aantrekkelijke prijs voor je uitvoeren op afspraak 

Mijn camera is echt stuk.

Verdorie.  Dat is balen. Is je camera redelijk nieuw? Dan heb je misschien nog wel garantie. Je hebt in ieder geval 2 jaar wettelijke garantie. Hoe dat precies ziet kan je hier bij Consuwijzer vinden.

Heb je je camera bij Cameranu gekocht, dan heb je waarschijnlijk méér dan die 2 jaar garantie. Cameranu geeft namelijk 5 jaar garantie op camera’s, lenzen en flitsers met een verkoopwaarde van minimaal €200,-

Mijn probleem staat er niet bij.

Staat je ‘probleem’ er niet bij? Zet hem er maar onder. Ik lees alle reactie en geef je antwoord op je vraag. En als nodig, dan voeg ik jouw probleem toe aan deze lijst.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl