De instellingen van de digitale camera worden vastgelegd op het moment dat je een foto maakt. Instellingen zoals de gebruikte sluitertijd, maar ook het diafragma en de gebruikte camera worden dan opgeslagen. Deze informatie heet de zogenaamde EXIF informatie. Voor de amateur en professionele fotograaf is dit informatie die erg belangrijk is. Wat die EXIF informatie nu precies is én hoe je er je voordeel mee kan doen lees je hier verderop:
EXIF staat voor “Exchangeable image file format” en deze standaard is ontworpen voor afbeeldingsbestanden. In deze informatie worden de gegevens opgeslagen die ten tijde van het maken van de foto bekend zijn. De belangrijkste zijn:
– merk camera
– model camera
– datum en tijd van de opname
– belichtingstijd (sluitertijd)
– diafragma
– ISO gevoeligheid
– gebruikte lens
– gebruik van flitser
– witbalans
– meetmethode
Daarnaast worden nog meer variabelen opgeslagen. De EXIF informatie is het onderdeel van de Metagegevens (daarover straks meer) dat gaat over de foto en de instellingen waarmee de foto gemaakt is.
Door naar de EXIF gegevens van een foto te kijken kan je dus terugzien met welke sluitertijd en diafragma instelling een foto is gemaakt. Dit is vanzelfsprekend handig als je bezig bent met een fotocursus om de techniek onder de knie te krijgen. Maar ook kan je op deze manier makkelijk eens terugkijken hoe je (of de camera) nu precies iets (technisch) gedaan hebt. Ik kijk zelf vaak naar deze gegevens als een foto mislukt is of ik over een element in de foto twijfels heb. Door de EXIF gegevens dan te bekijken wordt mij dan vaak snel duidelijk waarom er iets niet of wel klopt aan een foto. Een foto met een dier dat bewogen lijkt kan goed een te lange sluitertijd hebben. Door naar de EXIF te kijken kom je daar achter.
Hoe kan je deze EXIF informatie nu zien in een foto? In Windows klik je op de foto in de verkenner met de rechter muistoets en kies je voor eigenschappen, vervolgens kies je het tabblad details. Eventueel moet je dan nog voor geavanceerd kiezen. Bij Mac kies je de foto in de Finder en selecteer je met de rechtermuistoets de optie Toon Info.
In fotobewerkingsprogramma’s kan je de EXIF eigenschappen altijd redelijk makkelijk tevoorschijn halen. In Lightroom kan je ze makkelijk vinden in de Bibliotheek module in het rechterpanel.
De EXIF gegevens zijn onderdeel van de Metadata. Deze Metadata gegevens beschrijven de karakteristieken van een document (in dit geval je foto dus). metadata van een foto is dus meer dan alleen de technische gegevens van de camera die in de Exif gegevens staan. De gegevens die in de Metadata staan kunnen gaan over de auteur (de fotograaf), de locatie waar de foto is gemaakt, copyrightstatus, classificatie, en diverse trefwoorden die aan de foto worden gegeven. Door goed gebruik te maken van deze Metadata krijg je een schat aan informatie ‘in’ een foto. Deze informatie kan je vervolgens weer gebruiken om op een later tijdstip foto’s terug te vinden. Hoe je makkelijk metadata in je foto’s krijgt en hoe je deze data ook weer goed kan gebruiken vertel ik je in de workshop Lightroom.
Als je op een goede manier gebruik maakt van deze Metagegevens, kan je met een goed zoekprogramma met gemak de volgende foto uit je fotoverzameling halen: Een foto gemaakt in 2013 door Mischa de Muynck, met een brandpunt van 24 mm, een sluitertijd van 1/30 en de trefwoorden schepen, Vlissingen-Oost, windmolens, Zeeland en zonsondergang.
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Goed bezig Micha! Ik ben op jouw website terecht gekomen doordat ik bij de EXIF gegevens onder Windows het diafragma niet zo snel kon vinden. Zal daar wel anders heten en dat is gelijk een irritant gegeven van die EXIF gegevens want elke Software Engineer denkt ze anders weer te moeten geven…
Heb nog enkele verbeterpuntjes voor je:
1) Je schrijft: ‘Een foto met een dier dat bewogen lijkt kan goed een te korte sluitertijd hebben.’ Dit moet uiteraard een te lange sluitertijd zijn!
2) Wat bij ‘Geef een reactie’ wordt ingevuld, wordt lichtgrijs weergegeven. Dat geeft bij mij iig het gevoel dat de tekst ‘not valid data’ is en is lastig te lezen.