Groot nieuws in de foto-wereld. Want verschillende grote persbureaus hebben een foto teruggetrokken. Het nieuwsagentschap AP heeft zelfs een “Kill notification” verstuurd. Daarmee geven ze aan dat deze foto niet te vertrouwen is. De bron die de foto heeft gemaakt, heeft de foto gemanipuleerd!!!!

In dit artikel ga ik er eens voor zitten. Wat is er nu aan de hand, hoe zie je dat deze foto (inderdaad) is gemanipuleerd en is dat nu serieus een zonde? En of jij er zelf mee weg zou komen? En hoe dan?

De foto is te vinden op verschillende officiële sociaal media pagina’s van het Britse koninklijke huis. Hier heb je er zo eentje.

Achtergrond informatie: Kate Middleton, waar het dus over gaat, is in de afgelopen periode afwezig geweest en is in het ziekenhuis geweest in verband met een buikoperatie.

De Britse roddelpers (die kunnen wat van…) is al weken in de ban hiervan. Want de Britse royals zijn er stil over en Kate wordt niet meer gezien. Dus je snapt, er is veel meer aan de hand (volgens de roddelpers en de complotdenkers).

Wat er aan de hand is? Geen idee en ik denk “het zal wel”. Maar ja, het is de Koninklijke familie, dus het is van belang.

En dan ineens, op moederdag (die vieren ze dus in maart in Groot-Brittannië) is er een foto van Kate en haar kinderen. De foto zou gemaakt zijn door haar echtgenoot, Prins Wiliam. William is overigens dus de troonopvolger na Charles en dus de zoon van Charles en Diana (Lady Di). Hoge Royals dus.

Groot nieuws en alle serieuze en vooral niet serieuze media nemen de foto over.

Totdat enkele kritische kijkers zich dingen af beginnen te vragen. En beter kijken naar de foto. Dan is te zien dat er zaken niet kloppen, er is duidelijk gemanipuleerd. Ik laat wat van die dingen verderop zien.

AP, het persbureau, geeft aan dat dat niet mag met een nieuws foto. Daar mag je als maker wel wat aan wijzigen, maar niet meer dan kleine zaken. Dus een stukje er af snijden, oké. De foto wat lichter maken of bijvoorbeeld de witbalans wat wijzigen, oké. Vlekjes wegwerken die komen van de sensor, oké. Maar dan heb je het wel gehad. Twee of meer foto’s samenvoegen, dat mag niet bij persfoto’s.

Laten we eens kijken wat er mis gaat met deze foto. Ik weet dat sommige mensen er nog meer in zien, maar een paar voorbeelden is voldoende om te zien dat het inderdaad niet klopt.

Bij bovenstaande foto’s zie je duidelijk dat er ‘gedonderd’ is met deze foto’s. Klik om ze iets groter te zien overigens. De mouw van het meisje ziet er raar uit. De rechterhand van Kate (voor de kijkers links) is hier ineens onscherp en lijkt er ingeplakt. En het rokje heeft ook een aparte vorm.

Omdat de foto natuurljk een relatief klein bestand is in pixels is het niet altijd duidelijk wat wel en wat niet klopt. Maar als je de foto lichter maakt, dan zie je ook dat er zaken in het beeld zijn geplakt. Daarnaast zijn de vingers van het linker jongetje raar en zie je naast zijn benen ook duidelijke gekloonde zaken.

Wat is er aan de hand? Is het een complot? Heeft iemand AI gebruikt en een hoofd van Kate in de foto geplakt? Omdat ze in werkelijkheid al dood is of heel ziek?

Mijn theorie is dat dit gewoon dommigheid is. Ik denk dat Prins Wiliam gewoon foto’s heeft gemaakt van Kate en de kinderen. Of deze foto’s ook afgelopen week zijn gemaakt? Geen idee. Ik vind de bomen nogal groen voor de tijd van het jaar, maar ik zeg er meteen bij dat ik echt helemaal geen verstand heb van flora en fauna en zeker niet op het Britse eiland. DUs het kan ook gewoon gisteren in de tuin zijn gemaakt.

Wat ik wel weet is dat als je 4 mensen op de foto zet, het wel eens kan gebeuren dat niet alle 4 de mensen goed op de foto staan. Dat je dus meer foto’s maakt om te zorgen dat ze wel allemaal leuk op de foto staan.

Maar als dat om de één of andere reden niet lukt, dan kan je natuurljk altijd het Photoshop trucje toepassen. Je pakt 1 foto als basis. En daar plak je stukjes op van andere foto’s. Zo kan je makkelijk in een groepsfoto iedereen laten lachen. Mijn idee is dat dat hier ook is gedaan. Niet zo heel netjes en misschien met iets teveel stukjes.

Als je zelf op vakantie bent en met de hele groep een leuke foto wilt, dan kan je dat goed doen, en dat is oké. Want jij bent toch niet een hele echte beroemde beroemdheid? Als je dat wel bent, geen probleem, alleen die foto dan niet openbaar maken, gewoon privé houden, dan mag alles en is er geen ophef.

Wel zou ik je aanraden om het zo goed mogelijk te doen, dat fotograferen en bewerken. Als eerste, goed fotograferen en dan goed bewerken. Ik heb daar cursussen voor hoor, mijn Lightroom cursus om te bewerken en te beheren en mijn Photoshop cursus om dingen te verbeteren en ook een beetje te verbloemen en foto’s te combineren.

Waarom is dit dan toch niet oké?

Nou, het gaat om de Royals. Die zijn altijd nieuws, ook als er niets aan de hand is. Maar juist nu is er wel wat aan de hand. Er gaan geruchten over Kate en haar operatie. Je kan dan alles de kop indrukken met een foto. Zie je wel, alles is oké. Maar als nu blijkt dat die foto hevig is gemanipuleerd. Dan ga je dus geruchten brengen in complotten met extra complotten. Is de Britse roddelpers gevoelig voor. En de Britse Royals staan toch al niet bekend om hun goede PR.

Extra tips? Ik denk dat ik de Britse Royals wel een goede fotocursus kan geven én laten zien hoe je een foto (voor privé gebruik) kan heel netjes manipuleren. Voor PR doeleinden moet je dus anders te werk gaan, leg ik ze ook graag een keer uit.

So, Prince William, William Arthur Philip Louis, Prince of Wales, son of Charles Philip Arthur George, King Charles III of the British Empire and Diana Frances Spencer (or Lady Di). If you ned a good photography course, I am willing to come to your palaces and teach you about photography, editing of your private photos and how te deal with social media en publicity. Just fill in my contact page her on the website.

Wil jij die fouten zelf niet maken? Volg dan mijn geweldige fotocursus of de cursus Lightroom of Photoshop

UPDATE
Hee, er is inmiddels gereageerd door de Royals op X (voorheen Twitter).

“Like many amateur photographers, I do occasionally experiment with editing. I wanted to express my apologies for any confusion the family photograph we shared yesterday caused. I hope everyone celebrating had a very happy Mother’s Day.”

Dus inderdaad, een beetje onhandig bewerkt. De foto is dus gemaakt door William en de bewerkingen door Kate zelf. Wel leuk, zo met z’n tweeën bezig zijn met fotografie.
Het is dus inderdaad een leuk (bewerkt) privé plaatje dat door serieuze persbureaus is behandeld als een echte officiële, door een journalist gemaakte, foto.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.