Als je op vakantie gaat kom je vaak ook wel even in een (grote) stad terecht. Of misschien is een stedentrip wel het doel van je vakantie. Een stad is een prachtige omgeving om te fotograferen, want er is altijd wat te doen. In dit artikel geef ik je 12 tips waarmee je nog betere foto’s kan maken. Of je nu naar een grote stad als New York, Londen, Rotterdam of Parijs gaat of naar een klein stadje zoals Middelburg.
Tip 1, bereid je voor
Voorbereiding is belangrijk. Want je kan wel zomaar naar een stad gaan, maar dan kom je eigenlijk alleen maar op de toeristische plekken. Niet dat daar wat mis mee is, maar vaak kan je op leukere plekjes komen door thuis alvast wat voor te bereiden. Daarnaast zijn er plekken die op bepaalde tijden gewoonweg mooier zijn, makkelijk te betreden of goedkoper. Zelf gebruik ik vaak Pinterest om te zien wat er allemaal te zien en te doen is in een stad. Klik in dit bericht op de foto’s om ze vergroten (en mooier te bekijken).
New York: Als je in New York komt dan wordt je de eerste dag heel vroeg wakker. Gebruik die tijd en pak de metro naar Manhattan naar Brooklyn. Stap op het eerste station uit en loop naar het Brooklyn Bridge park. Je ziet dan de prachtige skyline van Manhattan als de stad nog slaapt. vervolgens wandel je in alle rust de Brooklyn bridge over en als je weer in Manhattan bent is de dag gestart.
Tip 2, Wat neem je mee?
Als je zoals ik heel veel lenzen hebt dan heb je misschien wel last van, keuzestress. Welke lens moet je nu mee nemen? En wat nog meer? Moet dat statief mee of toch maar niet? Ik vertel je uit ervaring dat sjouwen met een hele zware fototas niet echt handig is als je een dag (of een paar dagen) door de stad gaat. Maak dus keuzes in de spullen die je mee neemt en leg je er bij neer dat je sommige dingen dan (fotografisch) niet kan doen. Een superzoom lens zoals deze 18-300 is een geweldige optie. Niet te zwaar en toch veelzijdig. En wat dacht je van een tafelstatief zoals deze manfrotto?
Neem in ieder geval in je tas een extra batterij en een extra geheugenkaart mee. Een flesje water en als het warm is een flesje zonnebrand. En kijk vooraf even naar de weersvoorspelling. Een regenponcho kan dan ook een goede keuze zijn.
Oh ja, waarschijnlijk zal je veel wandelen, stilstaan, slenteren. Goede schoenen zijn echt je redding dan!
Welke camera neem je mee?
Tip 3, zoek een hoog standpunt
Wat is er mooier dan op een hoog gebouw te staan en de grootsheid van de stad te zien? Bijna iedere stad heeft wel zo’n hoog punt. Soms kan je al vooraf online kaarten kopen met een leuke korting. Zelf doe ik dat niet als ik meerdere dagen in een stad ben. Als je net voor die bewolkte dag een kaartje hebt gekocht dan baal je namelijk behoorlijk! Wel is het handig om te weten wat de beste tijd is. Vaak vroeg in de ochtend (niet druk) of rond zonsondergang (vaak heel druk).
Tip 4, ook bij slecht weer kan je mooie foto’s maken
Je hebt het niet voor het zeggen. Het kan zomaar eens gaan regenen. Dat is dan balen, maar je kan nog steeds foto’s maken. Sterker nog, je kan foto’s maken die je anders niet kan maken. Maak van de nood dus een deugd. Let wel op je spullen, want een paar druppels kan je camera wel hebben, maar zeiknat is niet zo handig. Je kan een regenhoes aanschaffen voor je camera en een doekje kan je helpen om je lens af en toe even weer druppelvrij te maken.
Tip 5, architectuur
Grote steden, mooie architectuur. Neem de tijd om naar lijnen en vormen te kijken van de gebouwen. Soms wil je het hele gebouw op de foto zetten en soms een stukje. Zeker de moderne architectuur heeft prachtige lijnen en vormen. Wil je meer doen met architectuur? Ik verzorg regelmatig een workshop architectuur.
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Tip 6, mensen in de stad.
Ik zie vaak dat fotografen proberen te voorkomen dat er mensen op de foto komen. Zelf vind ik een persoon in de foto juist een toegevoegde waarde (zie dit artikel). Mensen in je foto kunnen mooi de foto een extra laag mee geven.
Wil je echt met mensen aan de slag, dan is dat straatfotografie. Ik verzorg regelmatig een workshop straatfotografie.
Tip 7, vormen en lijnen
Zoek en vind. Ga niet alleen op zoek naar dat grote en geweldige. Maar kijk eens naar vormen, lijnen en herhalingen. Levert vaak leuke beelden op, simpel zat!
New York: Aan het einde van de High Line kom je bij een rangeerstation. Daar staan ze de treinstellen op een rijtje
Tip 8, lokale gewoontes
Je wil toch laten zien waar je bent? Laat dat zien door de lokale gewoontes. De stokbroden in Frankrijk, de gele taxi’s in New York, de dubbeldeksbussen in Londen, fietsers in Amsterdam. Verzin het maar. Het zijn misschien clichés, maar laat ze zien.
Tip 9, maak gebruik van reflecties
Bij tip 4 schreef ik al dat je bij slecht weer ook mooie foto’s kan maken. Als de regen voorbij is heb je plassen. Die plassen zijn een prachtige manier om reflecties in te fotograferen. Ook ramen, etalages, een auto en gewone watertjes zijn mooie reflectie-kansen.
Tip 10, Avond is een hele mooie tijd om te fotograferen
De avond, als de lichten aan gaan en de zon onder. Een prachtig moment om van alles te doen en zeker ook om te fotograferen. Is het donker of schemerig, zorg dan voor een goede sluitertijd. Zet je ISO wat hoger als dat moet of zet je camera op een (mini) statief. Als je van statief werkt, zorg dan wel voor een scherpe foto (zie dit artikel).
Wil je de kneepjes van het vak bij avondfotografie leren? Ik organiseer regelmatig een workshop avondfotografie.
Tip 11, If you snooze you lose
Ofwel, als je uitslaapt dan ben je te laat…
Zelf ben ik geen ochtendmens, maar voor de foto heb ik het vaak wel over. Vroeg op stap houdt vaak in dat je gewoonweg niet of nauwelijks in de rij staat. Dat plekken nog nagenoeg leeg zijn zoals ik bij tip 1 al schreef. Of in de zomer dat de temperatuur nog redelijk is.
Zorg dat je weet waar je moet zijn en weet of de plek die op de foto wil zetten al open is (ik heb meerdere keren voor een gesloten deur gestaan…). Het vroege opstaan heeft als beloning dat je foto’s kan maken waarbij geen of weinig mensen (toeristen) op de foto staan.
Tip 12, ga naar een museum
Als het slecht weer is, is het daar droog. Maar een museum zorgt er ook voor dat je weer eens naar wat anders kijkt. Kijk eens kritisch naar de stukken die er staan of aan de muur hangen. Waarom vind je ze mooi of waarom juist niet?
Niet altijd mag je fotograferen in een museum, maar vaak wel. Als je je flitser maar uit laat. Veel musea hebben niet alleen mooie stukken in de collectie, maar zijn zelf ook nog mooi om te zien.Maak daar gebruik van.
In 12 tips heb ik je mee genomen door (grote) steden over de gehele wereld. Wil je een keer met me mee op een trip, dat kan. Regelmatig organiseer ik fotografievakanties waar je een week met fotografie aan de slag kan. Maar een dag in Rotterdam of Antwerpen tijdens een workshop is natuurlijk ook mogelijk.
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl