ZLM jaarverslag 2012

ZLM jaarverslag, ZLM’ers in hun vrije tijd, gefotografeerd in de bedrijfsomgeving

Veel bedrijven maken jaarlijks een jaarverslag. Tegenwoordig  gaat dat steeds meer digitaal, maar enkele organisaties maken nog steeds een gedrukte versie van het jaarverslag. Als je bedrijf wettelijk verplicht is om een jaarverslag te maken, dan volstaat vaak het absolute minimum. Maar veel bedrijven maken van de nood een deugd en pakken in het jaarverslag uit. Het jaarverslag is namelijk een uitstekende manier om ook meteen aandacht te vragen voor het bedrijf en de werkzaamheden die in het voorafgaande jaar gedaan zijn en die nog komen.Het moment dat je je jaarverslag gaat gebruiken om aandacht te vragen dan is het van belang dat een dergelijk verslag er goed uit ziet. Het is tenslotte een visitekaartje van het bedrijf of de organisatie. Niet alleen de vormgeving moet goed zijn, ook de fotografie zal er uit moeten springen. En juist over die fotografie kan ik je wat vertellen.

Als je goede fotografie wilt, dan huur je een fotograaf in. Je kan mij inhuren of een andere fotograaf. Maar vaak wordt er ook gebruik gemaakt van werknemers die goede foto’s kunnen maken. Niets mis mee overigens, maar het kan wel eens onvoorziene problemen opleveren. Het is dan ook goed om altijd met de fotograaf enkele stappen door te nemen.

Wat moet er op de foto komen?
Een open deur, maar vaak vergeten. Het is bij deze vraag belangrijk om een duidelijke visie te hebben. Wil je dat het met de zaken te maken heeft die afgelopen jaar zijn gebeurd in het bedrijf? Moeten er mensen op de foto komen of ga je voor iets heel anders? Je kan er namelijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld landschapsfoto’s in het jaarverslag te zetten, gebouwen of sfeerfoto’s van producten. Probeer een duidelijk thema te hebben en denk na of dit thema past in het visitekaartje waar je mee bezig bent.

Jaarverslag ZRTI

ZRTI jaarverslag, het ZRTI in bedrijf

Hoe moeten de foto’s er uit zien?
Ook van belang is het formaat van de foto’s. Het zal echt niet de eerste eer zijn dat een fotograaf liggende foto’s aanlevert terwijl de designer staande foto’s verwacht. Misverstanden kunnen worden voorkomen door duidelijk te zijn en ook voor de hand liggende zaken uit te spreken. Omdat ik ook veel cursussen en workshops verzorg zie ik bijvoorbeeld vaak dat foto’s vaak tot de rand toe gevuld worden met onderwerp. Dat laat dan weinig speelruimte over als er een stukje af moet om het design net wat beter uit te laten komen.

Verschillende foto’s gebruiken?
Zeker als mensen op de foto ‘moeten’ wil het nog wel eens voorkomen dat die mensen dat liever niet willen. Dan is een vaak gekozen optie om een foto te gebruiken die al bestaat van deze persoon. Als je kijkt naar het resultaat zie je dan een foto die ‘anders’ is dan de andere foto’s. Ik heb niet zelden ‘vakantiefoto’s’ voorbij zien komen. Probeer één geheel te maken in de foto’s en overtuig dan ook de mensen dat ze (nog een keer) op de foto moeten. Een goede fotograaf stelt de mensen op hun gemak en maakt uiteindelijk een goed portret.

ZLM jaarverslag 2012

werknemers gefotografeerd in de bedrijfsomgeving

Een amateur als fotograaf?
Ik zou niet weten waarom niet. Ik ken heel veel amateurs die prachtige foto’s kunnen maken. Tijdens mijn cursussen wordt ik vaak aangenaam verrast door de beelden die amateurs laten zien. Als je dus iemand in het bedrijf heb die goede foto’s kan maken, dan kan je daar zeker gebruik van maken. Zeker in dit geval is het van belang dat de fotograaf goed weet wat er van hem of haar verwacht wordt. En probeer rekening te houden met de (on)mogelijkheden. Een amateur die prachtige landschappen kan fotograferen hoeft niet persé ook goede portretten te maken. Dit zijn echt hele andere foto’s. Het is dus van belang dat zowel de organisatie als de fotograaf duidelijk aangeven wat er gedaan moet worden en wat mogelijk is.

 

Gebruik stockfoto’s
Voor een kleine prijs is het mogelijk om zogenaamde stockfoto’s te gebruiken in een publicatie. Dit zijn vaak goede kwaliteit foto’s en de prijs is aantrekkelijk. Dit is dan ook een goede reden om deze foto’s te gebruiken. Een nadeel is natuurlijk wel dat deze foto’s niets zeggen over je bedrijf of organisatie. Maar er is zeker niets mis met een algemene foto van een missend puzzelstukje of een handdruk!

Wat kan ik voor je betekenen?
Ik ben zowel fotograaf als fotografiedocent. Dat houdt in dat ik de fotografie van het jaarverslag kan verzorgen. Ook kan ik een concept voor het beeldmateriaal van het jaarverslag bedenken of over mee denken.  Wil je gebruik maken van een amateurfotograaf, dan kan ik die begeleiden en scholen om de juiste foto’s te laten maken. Op die manier kan je op verschillenden manieren investeren in de fotografie en dus in het visitekaartje van je bedrijf.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl