Sint in het land, de kerstman op de loer. Tijd dus om wat leuke fotografiedingen en accessoires te hebben voor in de schoen of onder de boom. Een vraag op mijn Facebook pagina leverde wat tips op, en ik heb die zelf nog wat aangevuld. Mocht je ook nog tips hebben, zet ze dan vooral in de comments onderop.

Lens MugErg leuk, maar niet zo handig op je camera zijn de mokken die op een lens lijken. Bol heeft ze voor je en met de verzendkosten zal je wel onder de €25,- blijven.  Een koopje als je weet dat de echte lens 1000 euro of meer doet en je daar geen koffie uit kan drinken!

Lees verder om meer (zinnige) tips te lezen.

Fotodingen onder de €25,-

Een opbergmapje voor je geheugenkaarten; waarschijnlijk heb je meer dan één geheugenkaart. Om ze minder makkelijk kwijt te raken, is een cardsafe een goede investering. Kost minder dan een tientje.

Beanbag:  altijd handig om te hebben (waarom, dat lees je hier), een beanbag is een zak die je vult met gedroogde bonen of (ongekookte) rijst.

Schoonmaak; onderhoud is behoud van je spullen. Zorg dat het zand er netjes af gaat na je strandwandeling. Je kan daar een combinatie van producten bij gebruiken. Microfiberdoekje hoort in je tas of broekzak te zitten. Maar ook een lenspen of een lensblower kunnen goed dienst doen

Zonnekap: Heb je nog geen zonnekap op je lens? Echt niet? Schaam je! Maar waarschijnlijk zat deze niet in de doos van de lens of de camera. Je kan je leven beteren, schaf hem aan. Voor de Canon 18-55 heb je hem bijvoorbeeld onder de 15 euro

Afstandbediening; perfect om je lange sluitertijden foto’s te maken. Je camera op statief en met de afstandbediening druk je af. Een afstandbediening met een draadje heb je al voor onder de 20 euro

Reflectiescherm: Ze zijn redelijk goedkoop, en je krijgt er veel (licht en aanzien) voor terug. Onder de 25 euro vind je een kleintje, maar een grotere is eigenlijk wel aan te raden.

Batterijen: Zonder batterijen doen we tegenwoordig niets meer en een extra batterij helpt je enorm. Vergeet ook je batterijen van je flitser niet. En een batterij loopt ook zonder te gebruiken langzaam leeg, zorg dus dat je batterij regelmatig bijgeladen wordt!
Heb je AA-batterijen nodig voor bijvoorbeeld je flitser? Dan koop je Eneloops. Deze oplaadbare batterijen lopen namelijk bijna niet leeg zoals gewone oplaadbare batterijen dat wel doen.

Gafferstape: Iedereen die wel eens in een film heeft gewerkt kent het. Veel fotografen nog niet. Maar dat gaan we veranderen.  Gafferstape is supertape en je hebt echt een rol nodig. Je kan met deze tape van alles vastplakken. Kabels veilig wegwerken, flitsers aan de muur, bedenk het maar. En als er iets stuk gaat tijdens een shoot, dan kan een stukje gafferstape je eigenlijk altijd helpen.

Een set Fotokaarten: Altijd de instellingen van je camera bij je? Dat kan met de Fotokaarten van HeelHollandFotografeert.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Fotodingen boven de €25,-

Boven de €25,- kan je heeeeel veel kopen. Maar in dit geval proberen we het nog behapbaar te houden. We proberen onder de €100,- te blijven. Kijken of dat lukt.

Gorillapod statief: Eigenlijk heb je deze echt nodig. De Joby Gorillapod is een perfect statief om mee te nemen. Compact en erg veelzijdig. let wel op hoe ‘zwaar’ je hem neemt. Heb je een normale camera met niet een hele zware lens, dan is deze Gorilla een perfecte. Heb je een zwaardere camera (denk bijvoorbeeld fullframe met een zware lens) kijk dan naar deze Gorilla (maar die heb je dus niet onder de €100,-…)

Een nog beter foto met je mobiel: Je mobiel maakt waarschijnlijk al een goede foto. Zeker als dit een redelijk recent model is. Als je de opties wilt vergroten met je mobiele fotografie, dan kan je eens kijken voor een opzetlens. Zelf gebruik ik deze Olloclip (net een euro onder het budget) maar er zijn er meer van Olloclip (voor de iPhone). Heb je een andere smartphone, ook dan zijn er lenzen te koop, kijk maar eens hiertussen.

Een nieuwe riem voor je camera: In dit artikel schreef ik al over de verschillende manieren om je camera te dragen. En hier zet ik even de PeakDesign Ash in de spotlights. Een mooie riem die je op verschillende manieren kan gebruiken. Een aanrader in grijs. Heb je liever een zwarte? Die is er ook.

Mocht je budget net iets meer dan 100 euro zijn en je hebt hem nog niet, koop dan de 50 mm lens

Jij nog ideeën? Zet ze vooral in de comments. Enne Sint, ik heb alleen die lens mok nog niet :)

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar de webwinkel van cameranu.nl
Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl