Van Degreef & Partner, importeur van onder andere Lowepro, pelicase, B+W, Joby en OP/TECH mocht ik tijdens mijn reis naar Maleisië de Lowepro Whistler BP 350 AW  tas gebruiken. Waarom nu deze tas? Dit is een tas waar ik goed de fotospullen in kon doen die ik in de jungle nodig had én deze tas is gemaakt om slecht weer te verdragen. Deze rugtas heeft enkele zaken die veel andere fotorugzakken niet hebben. In deze test laat ik middels onder andere een video zien waarom dit een goede keuze is voor een foto-expeditie door extreme gebieden.

Video
Ik heb een video samenvatting gemaakt over de Lowepro Whistler BP 350 AW. Je kan deze video eventueel direct op Youtube bekijken.

De indeling van de tas
Je fotospullen zitten aan de rugkant van de tas. Achter een dubbele rits en dit vak is zoals veel fototassen in te delen met dividers voorzien van klittenband, Lowepro noemt dit het MaxFit dividersysteem. Een erg handig systeem waarbij je flexibel je tas in kan delen. De voorkant van de tas heeft een gedeelte waar natte spullen in kunnen. Deze natte spullen kunnen niet doorlekken naar het fotogedeelte. Toch een vrees van veel fotografen als je een fles water mee neemt. Wat als de fles gaat lekken? Daar zal je in deze tas dus geen last van hebben. Daarnaast is er aan de bovenkant een redelijk groot vak waar je nog wat spulletjes kwijt kan. Hier zit standaard ook de regenhoes in die je kan gebruiken als het echt hard gaat regenen.

Verder is deze Lowepro Whistler BP 350 AW tas voorzien van allerlei lussen en banden waar je van alles en nog meer aan kan hangen, zoals je van Lowepro gewend bent. Overigens heeft deze Whistler bij de borstband een sluiting met een fluitje (hee, de whistler…) Achter de ritsen zitten extra vakjes en netjes waar je kleine spulletje in op kan bergen. Het is van belang dat je weet welk klein dingetje je waar opgeborgen hebt, anders ben je wel even aan het zoeken.

Waarom deze tas?
Waarom nam ik nu juist deze tas mee? We gingen tijdens onze reis naar Maleisië naar de Jungle in Borneo, onder andere naar het primaire regenwoud in Danum Valley. Er is een reden waarom het regenwoud, het regenwoud heet… Het regent daar best wel vaak en dat zijn zijn geen Hollandse buitjes. Ik kan je vertellen dat ik in die paar dagen regenwoud echt heel veel, heel veel, heel heel veel water naar beneden heb zien komen. Daarnaast is het zo dat als het niet regent de luchtvochtigheid enorm hoog is. Als je op een hike gaat door de jungle kom je sowieso nat terug. Is het niet van de regen, dan is het wel van het zweet. Een goede bescherming van je spullen is daarom dan erg van belang. Deze Lowepro Whistler doet dat. Daarnaast draagt hij erg fijn, de tas is goed af te stellen zodat het gewicht van je fotospullen goed verdeeld wordt over je rug en schouders. De Active Zone zorgt voor een goede ventilatie op je rug. Alhoewel die ventilatie met 35 graden en een extreem hoge luchtvochtigheid alsnog niet kan voorkomen dat je een natte rug hebt :)

Kleine regenbui? Niets aan de hand, gewoon doorgaan. Grote regenbui? Doe de regencover over de tas en je kan ook weer door.


Tijdens de verschillende trekkings door de jungle van Borneo nam ik vaak verschillende lenzen mee. Een Sigma 150-600 Contemporary lens was vaak mijn favoriet om de dieren hoog in de bomen te kunnen spotten zoals deze orang-oetan. Om mijn handen in moeilijke situaties vrij te hebben hing ik tussen het foto’s maken door mijn camera aan de schouderband met het de Capture Pro van Peak Design.

Ik heb bewust gekozen voor de 350 versie van deze tas. De 450 versie is groter en ik ken mijzelf. Een grotere tas = meer spullen = meer gewicht. Ik heb dus vooraf gepast of dat wat ik mee wilde nemen zou passen. Dat wat ik nodig had, paste in de 350. Ik kon in de tas met gemak de Canon 5Dmk4 met 150-600 lens, een extra 24-105 lens en een Sigma 12-24 lens mee nemen. Daarnaast was er nog ruimte in het fotovak voor wat filters, extra batterijen en geheugenkaarten. De voorkant (het natte gedeelte) had ik gevuld met een Camelbak. Dat is een waterzak en ik nam er eentje mee van 2 liter. En het is heel fijn om wat water mee te hebben als je zoveel water uitzweet.

Aanrader of laten liggen?
Ik heb veel plezier gehad van deze tas tijdens mijn trekkings in het regenwoud van Borneo. De tas zorgde ervoor dat ik alles op een erg comfortabele manier mee kon nemen. Maar niet alleen in de jungle is deze tas een goede compagnon. Juist omdat de tas is onderverdeeld in twee gedeeltes waarvan één gedeelte een nat compartiment is dit een fijne tas die je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Ik vind de Lowepro Whistler zeker een aanrader en zal deze tas nog op veel fotomomenten gaan gebruiken.

Hou je spullen droog in het regenwoud
Het regenwoud is, nat.. Daar moet je echt rekening mee houden. Een goede tas zoals de Lowepro Whistler is daarvoor belangrijk, maar ook bescherming van je spullen tegen het vocht. Wil je tijdens een regenbui toch ook fotograferen, dan kan je zeker eens kijken naar een plastic bescherming zoals deze Rainsleeves van OP/TECH. Om te zorgen dat je spullen droog blijven na de bui en in het regenwoud, kan je zakjes silicagel kopen die je bij je spullen houdt. Deze zakjes absorberen het vocht. Vaak zitten ze in verpakkingen van elektronische apparatuur en dus is het makkelijk om ze te verzamelen in de loop van de tijd.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl