Het is soms een gedoe, fotograaf zijn. Of je dit nu professioneel bent of je bent een amateur die graag fotografeert. Je hebt niet alleen een camera met een lens (of meer lenzen) nodig. Je sjouwt een berg accessoires mee die je vaak of soms nodig hebt.

In dit artikel laat ik je wat zaken zien die handig zijn. Dit zijn over het algemeen betaalbare accessoires en dus perfect voor een cadeautje voor een verjaardag, Sinterklaas of de Kerstdagen.


Batterijen
Laten we starten met batterijen. Ik heb verschillende camera’s en dus ook meerdere batterijen. En ik ga er toch wel van uit dat je voor je camera meerdere batterijen als reserve hebt…
Gelukkig hebben mijn meeste gebruikte camera’s dezelfde batterij, maar ik heb ook een kleine compactcamera die een net andere batterij gebruikt. En alhoewel ik meerdere laders heb werken die allemaal op 230V. Als ik dus op vakantie ben wil ik een optie hebben om mijn batterijen makkelijk op te laden. Dan is de Hähnel Unipal mini een geweldige oplossing. Deze oplader ‘vreet’ meerdere types camerabatterijen én werkt met een USB aansluiting. Natuurlijk zit er een stekker bij zodat je ‘gewoon’ 230V kan gebruiken. Maar het feit dat je hem aan je computer of in je auto met een 12V oplader kan gebruiken is toch wel heel makkelijk. Dus met deze lader kan je altijd en overal je batterijen opladen.

 

Geheugenkaartjes
Zonder batterijen en geheugen geen foto’s, dus je hebt minimaal 1 geheugenkaart. Heb je er maar één, dan kan je snel verder naar het volgende item. Heb je er meer, blijf dan even lezen. Ik heb er ook meer. En zeker die SD kaartjes zijn erg klein. Goede kans dat je ze ergens neerlegt en ze dan vergeet… Ik ben al meerdere malen kaarten kwijt geraakt en pas weer terug gevonden toen ik alweer een nieuwe had gekocht. Dat ben ik een beetje (veel) beu en dus heb ik nu een hele fijne opbergmap. Deze GearUp Memory Wallet van Lowepro kan maar liefst 20 geheugenkaartjes bevatten. Ik kwam er achter dat ik die 20 plaatsen bijna vol heb. Ik raak in ieder geval nooit meer een kaartje kwijt (en ik hoef voorlopig geen nieuwe kaarten meer aan te schaffen).


Klein spul opbergen

Zeker als je op reis gaat neem je niet alleen je camera, lenzen, batterijen en een extra geheugenkaart mee. Je hebt nog meer spullen nodig die je nodig hebt als fotograaf. Ik vertel je hoe ik dat vroeger deed, ik gooide de spullen zo goed als los in de koffer. Soms in een plastic tasje, soms in mijn schoenen en dan een paar sokken er bij zodat het niet helemaal los door de koffer ging… En dan in het hotel alles uitpakken en bij elkaar houden. Natuurlijk raak je dan dingen kwijt waardoor de hee koffer weer op z’n kop moet…
Maar nu heb ik een goede optie. Nieuw bij Lowepro is de GearUp serie. Zelf gebruik ik deze medium GearUp Pouch. Een klein ‘zakje’ dat deels doorzichtig is en voorzien is van elastische banden en vakjes waar je echt van alles in op kan bergen. Wat er bij mij in zit? Een extra batterij, geheugenkaart, USB-stick, laadkabel, cardreader, mini-statiefje, powerbank, zakmes, inbussleutel, adventure tape. En het past allemaal :)

 

Dragen van je camera

Het dragen van je camera is ook een uitdaging. Ik heb eerder een artikel geschreven over het ‘touwtje’ van je camera. Maar het kan geen kwaad om dat nog maar eens te herhalen. Ik gebruik de ene keer deze riem van Peak Design en de andere keer een riem van OP/Tech USA. Die laatste heb ik in het rood. En weet je zo’n riem ziet er simpel uit, maar het is echt een wereld van verschil met de band die je krijgt bij je camera. Niet langer snijdt de riem in je nek. Zo’n riem is makkelijker af te stellen en je haalt hem er met je kliksysteem ook makkelijk af. Echt, als je maar één ding aan mag schaffen bij je camera, doe dan een andere band…
En natuurlijk is de band er ook in minder opvallende kleuren, in het zwart of in een staalkleur.

Je foto’s opbergen
Sinds de komst van de nieuwe iPad Pro (2018) gebruik ik hem. Mijn eeuwenoude iPad ingeruild voor deze 11 inch pro versie. Niet echt een cadeautje voor onder de kerstboom, maar toch heel handig. Ik gebruik de iPad natuurlijk om films te bekijken, mijn mails te beantwoorden maar ook voor mijn foto’s in Lightroom. Met de iPad kan je Lightroom CC gebruiken. Zelf gebruik ik Lightroom voornamelijk op mijn gewone computer, ik gebruik dan Lightroom Classic CC (dus niet de cloudversie). Maar op reis gebruik ik met liefde de iPad en Lightroom CC (De cloudversie). Ik kan snel mijn foto’s op de iPad zetten en in Lightroom importeren. In Lightroom kan ik dan makkelijk de foto’s selecteren, trefwoorden en sterren geven en alvast wat eerste bewerkingen uitvoeren. En wat dacht je van een portfolio die je gewoon mee kan nemen? Of een manier om de foto’s van een shoot aan een klant te laten zien. Deze iPad is daar uitermate geschikt voor.

Als je Lightroom Classic CC gebruikt dan heb je ook 20GB aan ruimte voor Lightroom CC. Anders zal je ook het Lightroom CC abonnement moeten nemen. Hoe dat allemaal zit leg ik uit op mijn website Lightroomdokter.

iPad Pro 11"

Op zoek naar meer cadeautjes?
Al eerder schreef ik een artikel over fotocadeautjes voor Sint en Kerst (en daarna). Daar staan verschillende cadeautjes onder de €25,- en onder de €100,-.


Meer tips en trucs?
Wil je meer tips? Mijn website staat vol met artikelen, je leest er nu eentje van, maar er zijn er veel meer. Of je volgt gratis inspiratie-serie. Je vult je gegevens in en je krijgt gewoon 5 dagen lang een leuke mail met verschillende tips, video’s en eBooks. Of je volgt de gratis minicursus fotografie, gewoon 5 lessen over fotografie boordevol handige tips.


Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl

In dit artikel staan artikelen die ik gekregen heb. Ik schrijf er over als ik vind dat deze artikelen een meerwaarde hebben voor mijzelf en voor de lezers.