Evi tussen de hartjesAls je een beetje creatief bent met karton (en dat ben je), kan je hartjes of andere vormen in je foto verstoppen. Hier zie je mijn lieve nichtje Evi tussen de hartjes.

 

Hoe je dat zelf makkelijk kan doen en waarom het werkt lees je hieronder:

Als je met een groot diafragma fotografeert, dan krijg je vanzelf onscherpte in de foto, met een hippe term wordt dit ook wel ‘bokeh’ genoemd. Als in die onscherpte lichtvlekjes zitten (als je zoals in het voorbeeld van Evi, licht hebt dat door de bosjes heen schijnt), dan nemen die vlekjes de vorm aan van je diafragma. Het aantal diafragmabladen kan er dus voor zorgen dat een lichtpunt 5 of 6 hoekig of bijna rond zal worden.

Hartjes kokerNu is het natuurlijk niet mogelijk om je diafragma te verbouwen (althans, dat wil je niet denk ik), maar je kan wel een extra diafragma toevoegen aan je lens. Dat doe je door van bij voorkeur zwart karton een koker te maken met daarin een vormpje uitgesneden. Zorg dat de koker precies over je lens geschoven kan worden. Zet je camera aan en ga op zoek naar lichtvlekken, die vind je als je goed kijkt. Hoe onscherper de vlekken zijn, hoe mooier je vormpjes weergegeven worden.

Zet vervolgens het diafragma op je camera op het grootste diafragma (laagste getal dus). Stel scherp op iets op de voorgrond en je zal zien dat de lichtjes in de achtergrond (die onscherp zijn) dan het effect mee krijgen. Lukt het niet meteen? Zet je scherpstellen (focus) dan even op handmatig en stel scherp kort voor de lens (tip, hou je hand kort voor de lens). Je zal zien dat het nu beter lukt. Als je nu de koker met het vormpje op je lens zet, zullen de onscherpe lichtjes de vorm aannemen van je vormpje.

Hieronder zie je een voorbeeld van een compleet onscherpe foto van de Vlissingse Boulevard. De tip is om je diafragma lekker open te zetten (een laag f getal dus) en te zorgen dat er voldoende onscherpte in je foto zit. Dan krijg je de vormen goed in beeld.

 

Tips:
Hartjes BoulevardFotografeer op een groot diafragma(laag getal), je kan dit doen door je camera op de A of Av stand te zetten

Zoek naar duidelijke lichtpunten, kerstlichtjes zijn heel goed om te gebruiken en als het geen kerst-tijd is, dan haal je ze van zolder.

Hoe meer je inzoomt, hoe minder het effect is, maar het kan ook zijn dat je figuurtje te groot is.

Zet je figuurtje zo dicht mogelijk op je lens. Je mag dus voor één keer je zonnekap verwijderen.

Zet je flitser uit!

Ik ben benieuwd naar jullie probeersels. Als je wat hebt, reageer dan onder dit artikel met een link naar je foto.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl