Lightroom, kan bestand niet vinden

Oei, één van de grootste problemen van Lightroom is dat Lightroom een bestand (foto), bestanden (foto’s) of mappen kwijt is. Vraagtekens en uitroeptekens in Lightroom en paniek bij de gebruiker.

Als Lightroomdokter help ik daar vaak mensen mee. Allereerst om ze terug te vinden maar zeker ook om te voorkomen dat ze in eerste instantie kwijt raken. In dit artikel leg ik uit hoe jij voorkomt dat Lightroom foto’s of mappen kwijt raakt.

De echte bibliotheek vergeleken met Lightroom

Laat ik beginnen met een vergelijk. Ik vergelijk het programma Lightroom en alle foto’s die daar inzitten met een bibliotheek-gebouw. Je weet wel, waar je boeken haalt om te lezen.

Het gebouw van de bibliotheek is dan de harde schijf. Of harde schijven, als het gebouw uit meerdere verdiepingen bestaat.

De boeken zijn dan de foto’s. Die boeken (foto’s) staan in boekenrekken (de mappen op je computer).

En de bibliothecaresse of bibliothecaris (in dit artikel gebruik ik de term bibliothecaresse) is het programma Lightroom dat alles weet.

Zoek een boek

Als je een boek zoekt in de bibliotheek, dan loop je het gebouw binnen en vraag je aan de bibliothecaresse naar een boek. Zij weet precies waar een boek staat en zal je dus bijvoorbeeld verwijzen naar de tweede afdeling, vierde kast, tweede plank en 17e boek. Precies dat boek dat jij wilt. In het geval van een foto is dat ook zo, alhoewel wij fotografen vaak al naar de juiste kast gaan.

Soms weet je de titel en de schrijver van het boek niet, allen dat het bijvoorbeeld een boek is met een blauwe kaft en van een Zweedse auteur. Als je dit vraagt aan de bibliothecaresse dan zal zij waarschijnlijk een aantal boeken laten zien waar uiteindelijk jouw gezochte boek wel bij zit. Dat is te vergelijken met het bibliotheekfilter in Lightroom. Je kan bijvoorbeeld zoeken naar alle foto’s van ISO 640 en gemaakt in december 2017. Dat kan één foto zijn of meer foto’s.

Je snapt, de bibliothecaresse weet alles wat in het gebouw staat.

Maar de bibliothecaresse weet niet alles. Want een boek dat 3 straten verderop in een woonhuis staat, dat weet ze niet. Dus de foto op mijn computer staat niet in jouw Lightroom… Logisch. Maar ook foto’s die wel op je computer staan maar die je nog niet aan de bibliothecaresse (Lightroom dus) hebt laten zien weet ze niet te vinden. Daarvoor zal je ze eerst moeten importeren. Heb je dus bijvoorbeeld oude foto’s op een externe schijf staan, dan importeer je die. Dat is te vergelijken met een extra verdieping met nieuwe boekenkasten en boeken bovenop de bestaande bibliotheek.

Oké, nu weet je dus dat de bibliothecaresse van Lightroom alles weet over jouw foto’s. Althans die foto’s die jij hebt geïmporteerd.

Waar gaat het dan mis? Nou in de echte bibliotheek gaat het mis als ik als bezoeker daar binnenin kom en iets doe wat niet mag. Stel, ik pak het boek “17 tips voor een succesvolle foto” beet. Dat boek staat standaard op de tweede verdieping, in de derde kast, op schap 5 en plaats 12. Ik pak dat beet, lees het even en neem het mee naar de kelder. Daar zet ik het in een willekeurige kast terug. OP DE VERKEERDE PLAATS…

Als er iemand nu bij de bibliothecaresse komt en vraagt om dit boek, dan wordt hij of zij naar die tweede verdieping gestuurd. Daar staat het boek niet (meer). En niemand weet waar dat boek staat. Ik ook niet, want ik ben dat vergeten…. Boek kwijt…

Had ik nu bij het verlaten van de bibliotheek tegen de bibliothecaresse gezegd waar ik dat boek neer had gezet, dan was er geen probleem geweest. Beter nog was als ik aan de bibliothecaresse had gevraagd om het boek te verplaatsen…

Snap je het inmiddels?

Ik denk dat het het inmiddels snapt. Die foto die door iets of iemand verplaatst is terwijl de bibliothecaresse (Lightroom) het niet weet, die is Lightroom ook echt kwijt.

En als ik dat nu niet met een boek doe, maar hele rekken met boeken verplaats naar een andere verdieping, stel je dan voor hoe dat mis gaat. En dit is te vergelijken met mappen met foto’s te verplaatsen naar een andere harde schijf.

Dat gaat goed als je dat laat doen door de (of samen met de) bibliothecaresse. Maar niet als jij dat doet zonder haar medeweten.

Je mag en kan dus foto’s en mappen met foto’s verplaatsen binnen je pc. Ook verplaatsen van de ene naar de andere harde schijf om ruimte te maken. Maar altijd wil Lightroom weten hoe en wat. Zolang je dat dus in Lightroom doet, gaat het altijd goed. Doe je het zonder het medeweten van Lightroom (de bibliothecaresse dus) gaat het mis. En dan vind Lightroom je bestand of de mappen niet meer terug.

En dat is vervelend, want dan wil je die foto bewerken of exporteren en dan krijg je de melding “kan bestand niet vinden”.

Verwarrend, mijn foto’s zie ik nog wel in Lightroom?

Wat veel mensen nu erg verwarrend vinden is dat ze in Lightroom die foto vaak nog wel ‘zien’. Dat klopt, want alhoewel de foto niet meer aanwezig is (althans niet op de juiste plek volgens Lightroom ) weet de bibliothecaresse nog wel waar het stond en hoe dat boek er uit zag. Je kijkt dus als het ware mee in het hoofd van de bibliothecaresse, je ziet haar herinnering aan het boek. Verwarrend, maar wel logisch. Dat geldt hetzelfde voor een map of mappen met foto’s. De bibliothecaresse weet exact hoe die kasten er uitzagen….

Hoe los ik het probleem dan op?

Goed, nu weet je hoe je het voorkomt, maar stel nu voor dat je pas bij dit artikel komt als het kwaad al geschied is… Hoe los je dit nu op?

Als je weet waar de foto’s staan, dan wijs je de bibliothecaresse (Lightroom dus) waar de foto’s of mappen staan. In beide gevallen doe je dat op dezelfde manier. Over het algemeen zijn mensen hele mappen kwijt, dus dat laat ik even in wat screenshots zien.

Je ziet bij onderstaande eerste screenshot dat er een vraagteken staat bij de map. Bij alle foto’s staat een uitroepteken. Logisch, want als de kast kwijt is, dan ook de boeken…

lightroom bestanden en en mappen kwijt vraagtekens en uitroeptekens

screenshot 1, vraagtekens en uitroeptekens

Als ik nu met de rechter muisknop klik op die map met dat vraagteken krijg ik de optie “ontbrekende map zoeken”. Als ik weet waar ik die map naartoe heb verplaatst, dan wijs ik naar die nieuwe locatie. Het moment dat je dat hebt gedaan, dan weet de bibliothecaresse het en heb je alle foto’s weer in Lightroom beschikbaar.

Pffffttttt.. opgelost

Maar ik weet niet waar die mappen of foto’s staan…

Maar wat als je niet weet waar je die foto’s naartoe hebt verplaatst? Dan zal je moeten zoeken. En nog belangrijker, vinden. Zoek op waar die foto’s en mappen staan. Noteer dat en dan ga je dus die mappen weer kenbaar maken in Lightroom. Dat zoeken is niet altijd makkelijk, dus zet je maar schrap.

En wat als ik een foto of map een andere naam heb gegeven?

Ja, slim hoor. Soms is een naam van een foto of een map echt onhandig. Je kan in Lightroom dat makkelijk hernoemen. Doe je dat in Lightroom dan is er wederom geen probleem. Maar als je dat buitenom de kennis van de bibliothecaresse doet…. Dan wel.

Wat je dan eigenlijk doet is de titel van een boek (of boekenkast) wijzigen zonder dat de bibliothecaresse dat weet. Als jij dus de titel van het boek wijzigt van “17 tips voor een succesvolle foto” in “17 tips voor de mooiste foto” dan zoekt iedereen zich rot naar een boek dat niemand meer kan vinden. Ook in dat geval kan je Lightroom verwijzen naar die ‘nieuwe’ versie. En dan werkt het weer. Maar je snapt wat een gedoe dat is als je heel veel namen buitenom Lightroom hebt gewijzigd.

Waar gaat het het vaakst mis?

Als mensen ruimtegebrek hebben op hun computer. Hele mappen worden dan verplaatst naar een externe schijf. Logisch, want dan creëer je ruimte op je computer. Als je dat dus buitenom Lightroom doet, dan gaat het mis.

Maar hoe doe je dat dan in Lightroom? Want heel vaak is die nieuwe externe harde schijf niet zichtbaar in Lightroom. Hij hangt wel aan je computer, maar je ziet hem niet in Lightroom. Hoe verplaats je dan die mappen van je interne schijf naar die externe schijf?

Je moet dan als eerste die nieuwe externe schijf kenbaar maken. Dat doe je met de + knop naast de mappen (zei screenshot). Kies dan map toevoegen. Lightroom opent dan een verkenner venster (of Finder venster op de mac) en daarin ga je naar die nieuwe externe schijf. Eventueel maak je daar een nieuwe map aan. Kies die map en dan is die schijf (die nieuwe verdieping in de bibliotheek) beschikbaar om foto’s in te zetten.

lightroom bestanden en en mappen kwijt map toevoegen

Map toevoegen in Lightroom

Het vervelende is, er moet minimaal één foto in die map zitten… dat zouden ze bij Adobe eens moeten wijzigen…).

Dus voordat je hiermee start, kopieer even 1 foto naar die map op die harde schijf. Straks kan je die weer verwijderen. Want zodra je deze optie ‘map toevoegen” kiest kom je in het importeer venster. Je ziet dan die ene foto en zorg dat je importeer op toevoegen staat. Als het een foto is die al in Lightroom staat, kan het zo zijn dat deze foto niet geïmporteerd kan worden. Haal dan even dat vinkje bij bestandsafhandeling weg, het vinkje bij “Mogelijke dubb. foto’s niet importeren”.

Nu importeer je deze foto en is je nieuwe externe HD beschikbaar. Verwijder deze foto even (jaja, slimpie, even in Lightroom doen). Je hebt nu een lege map op de externe schijf. En hier kan je alle mappen die je wilt naar toe verplaatsen in Lightroom. Let wel op, als je heel veel bestanden en mappen verplaatst, dan kan dat best wel even duren.

Toch hulp nodig?

Kom je er alsnog niet uit? Of duizelt het? Ik snap dat wel hoor, het is niet altijd makkelijk. Ik help je graag in mijn functie van Lightroomdokter. Dat kan bij mij, bij jouw thuis of via een online verbinding. Kijk naar de mogelijkheden op de lightroomdokter.nl

Meer leren van Lightroom?

Ook dat kan. Je kan een fysieke workshop bij mij volgen. Die workshop duurt twee dagen en is dus behoorlijk uitgebreid. Net zo uitgebreid is mijn online cursus Lightroom. Daar leg ik ook alles uit over bewerken van je foto’s in Lightroom en natuurlijk ook alles over het beheren van je foto’s. Dus waar staan je foto’s, hoe importeer je efficiënt en hoe zorg je dat je nooit meer foto’s kwijt raakt. Allemaal leer je dat bij de fysieke of online cursus.

 

Weet je alles van het bewerken al?
Dan is de online cursus beheer van Lightroom een aanrader. Daarin leer je alles van Lightroom dat gaat over het beheer van je foto’s. Je leert je foto’s goed opbergen, hoe je dat automatiseert en daarmee zorgt dat je nooit meer iets kwijt bent. Deze online cursus is bedoeld voor de professionele fotograaf én de amateur die structuur wil in Lightroom

Lightroom aanschaffen

Als je Lightroom gaat gebruiken, dan neem je een abonnement. Mijn advies is om Lightroom Classic aan te schaffen.
Deze Classic versie is dus een versie waar je maandelijks een klein bedrag voor betaalt.
Je krijgt dan een programma dat je gewoon op je computer installeert. Dit werkt prima, je foto’s staan op je eigen computer (of externe harde schijf) en je werkt met die foto’s.
Daarnaast krijg je er extra’s bij. Je krijgt ook Photoshop en Lightroom (cloud). Lightroom (cloud) is een fijn programma waarmee je foto’s op je mobiel of tablet kan bewerken.

Aanschaffen doe je via deze link, maar let dus op welke versie van Lightroom je kiest. Volg je mijn advies, kies dan het pakket met de Classic versie!

Lightroom upgraden

Werk je nog met oude software zoals Lightroom 6 of zelfs nog Lightroom 5. Dat is software die minimaal 8 jaar oud is en nu behoorlijk beter is. Je wilt ook in dit geval een upgrade doen naar Lightroom Classic. Schaf hier op de website van Adobe dus het pakket aan inclusief de optie Lightroom Classic

Lightroom de baas worden 

Wil je echt goed worden in Lightroom en dus veel minder tijd besteden aan het beheren en bewerken van je foto’s. Volg dan een cursus bij HeelHollandFotografeert Niet voor niets wordt HeelHollandFotografeert als beste beoordeeld op Trustpilot.

Tweedaagse workshop

Deze intensieve tweedaagse workshop wordt op verschillende momenten op verschillende locatie’s in Nederland verzorgd. En eventueel kan iknaar je (foto)club toegeven om een workshop op maat te verzorgen. Hier staat alle informatie over de tweedaagse cursus. 

Online cursus Lightroom Classic compleet

Wil je liever in je eigen tijd en tempo alles van Lightroom Classic leren? Dan volg je deze online cursus. Alles wordt behandeld in korte leerzame video’s die je bekijkt in je eigen tempo en waar jij wilt. Je leert om effectief en efficiënt aan de slag te gaan zodat je minder tijd kwijt bent aan je foto’s maar ze wel beter bewerkt en beheert. Jij wordt een echte Lightroom BAAS. Alle informatie over deze complete online cursus hier op de website.

Online Lightroom beheer voor professionals en amateurs

In deze online cursus gaat het niet over het bewerken in Lightroom, maar over het beheer gedeelte. Want juist daar is veel tijd te winnen door deze geweldige software op de beste manier te gebruiken. Als Lightroomdokter heb ik honderden mensen geholpen met Lightroom en gezien wat er mis gaat en wat er beter en efficiënter kan. Deze online cursus is geschikt voor serieuze amateurfotografen en fotografen die professioneel met hun fotografie bezig zijn.

Over Mischa en HeelHollandFotografeert

Zelf fotografeer ik al ruim 20 jaar. Ik heb de kunstacademie afgerond én geef al sinds 2007 fotografiecursussen. Duizenden mensen hebben inmiddels met veel plezier een cursus, workshop of fotovakantie bij mij gevolgd. De jaren van ervaring in de fotografie én het les geven daarin hebben ook mij veel geleerd. Al deze kennis heb ik gestopt in deze online fotocursus. Met de ebooks die boordevol voorbeeld foto’s staan en met de video’s en de vele tips & trucs, leer jij hoe je je camera goed gebruikt én geweldige foto’s maakt

Mijn begin en mijn fouten in de fotografie
Ook ik ben ooit begonnen met fotografie. De informatie die toen beschikbaar was, werd gefragmenteerd aangereikt. Ik moest dus dingen uitproberen en ging af en toe fotografisch behoorlijk de mist in. Door mijn ervaring alsook die van duizenden cursisten weet ik waar de foutjes liggen die beginnende en gevorderde fotografen maken.