effect-van-een-UV-filterToegegeven, een UV-filter een drama noemen, dat is misschien wat overdreven. Maar afgelopen vrijdag stond ik met een groepje cursisten op de Vlissingse Boulevard voor de workshop avondfotografie. Eén van de deelnemers wilde de lichtjes fotograferen waarbij je het effect krijgt van uitgesproken sterren. De manier om dit te doen is om met een klein diafragma een foto te maken. Ik keek met haar mee op het scherm en zag een probleem, vlekken in het beeld. Dankzij het UV filter op haar lens kreeg ze een foto die sterk verbeterd kon worden. Gewoon, door het UV filter te verwijderen!
Hieronder zie je de bewuste foto’s en geef ik een uitleg hoe het kan dat juist het veel geadviseerde UV-filter waarschijnlijk overbodig is.

Ik heb het al eerder geschreven, een UV-filter heb je niet nodig.

Om je objectief (of lens) te beschermen adviseer ik om altijd een zonnekap te gebruiken. Bij voorkeur een hard plastic model dat speciaal gemaakt is voor de lens die je op je camera hebt. Ik weet dat ze niet goedkoop zijn, die zonnekappen. Zeker bij de redelijk goedkope modellen lenzen moet je een zonnekap apart bijkopen. En dat loopt dan aardig in de papieren…

Als een fabrikant een objectief ontwerpt, dan gaat daar veel tijd en energie in zitten. Specialisten gaan aan de slag met verschillende glazen of plastic elementen met speciale coatings om er voor te zorgen dat het licht zo efficiënt mogelijk door het objectief gaat en in je camera op je sensor terecht komt. Hét moment dat jij als koper van die speciaal ontworpen lens dan een stuk ‘vensterglas’ voor dat objectief zet de je veel teniet. Mensen die een bril dragen kennen het effect van ongewenste weerspiegelingen.

Waarom hebben hele volksstammen dan toch een UV-filter op hun lens? Tja, ik kan het natuurlijk niet bewijzen. Maar ik vermoed het volgende: Bij de aanschaf wordt vaak gezegd dat ‘ter bescherming’ van de lens het verstandig is om een UV-filter te gaan gebruiken. En waarom zou je een verkoper niet geloven tenslotte? Maar angst is een slechte raadgever.

Feit is dat de lenzen van 40 jaar geleden gemaakt waren van glas dat heel gevoelig was voor krassen. Met je nagel over de voorkant van een lens gaan leverde je al snel een kras op je lens op. In dat geval was het een idee om er wat bescherming voor te zetten. Het tegenwoordige glas is veel beter beschermd, krassen krijg je er niet zomaar meer op. Zeker niet als je gebruik maakt van de zonnekap.
Een ander feit is dat film vroeger gevoelig was voor UV-licht. Digitale camera’s zijn dit NIET, echt niet….

Misschien verdienen de verkopers wel een extraatje als ze een UV filter verkopen bij een camera… Zouden ze die verdiensten niet kunnen verplaatsen naar de verkoop van een goede zonnekap? Mijn advies, koop geen UV-filter!

Ik kan je vertellen dat mijn zonnekap me al heel veel onheil bespaard heeft. Mijn objectieven zijn al heel vak gebotst tegen muren en hebben de stoep gezien. Iedere keer werd de klap opgevangen door de zonnekap. Die er dus altijd (!) op zit.

Ik weet het wel, mijn cursisten krijgen ook in de toekomst het advies om het UV-filter te verwijderen en de zonnekap te installeren.

Wanneer heeft een UV filter wel nut?
Als je de economie wilt helpen, dan is geld uitgeven altijd goed. Als je dan toch om de economie te helpen toch een UV filter koopt, koop er dan eentje van een goed merk. Die kost veel, heel veel vaak. Als je dat doet, dan heb je er nog steeds niets aan, maar de ‘schadelijke’ effecten zijn iets minder.
Ik heb je gewaarschuwd.

Wat doe ik nu met dat onnodige UV-filter?
Niet weggooien, zet ze in de vitrinekast. Op die manier wordt je vaker herinnert aan het feit dat je iets hebt aangeschaft waar je niets aan had. De volgende keer denk je misschien wat langer na :)

Voorbeelden zou je toch geven?
Ja, hieronder twee foto’s, eentje met een eentje zonder UV filter..

foto met UV filter

Hierboven: foto met UV filter

foto zonder UV filter

hierboven foto zonder UV filter

Geen UV-filter, maar een beschermfilter of een protectfilter? Van hetzelfde laken een pak. Fabrikanten en verkopers noemen het tegenwoordig anders. Maar het is ‘gewoon’ glas. En het doet dus wat glas nu eenmaal doet. Je hebt ze niet nodig en ze doen zeker niet wat er gezegd wordt.

Mijn dank gaat uit naar Ineke die de foto’s ter beschikking heeft gesteld zodat ik er een artikel over kon schrijven.

Wat dacht je van een masterclass over scherpe foto’s?

Ik heb een online masterclass gemaakt. De ultieme scherpe foto. In deze masterclass ga ik in op de verschillende elementen die van belang zijn om een ultiem scherpe foto te maken. In deze masterclass komt ook het gebruik van filters en natuurlijk veel meer aan bod. Je ziet in deze masterclass dat je met je huidige apparatuur een perfect scherpe foto maakt onder bijna alle omstandigheden. Alle informatie over deze masterclass staat hier.

 

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl