Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands lensRegelmatig krijg ik vragen of het veilig is om een tweedehands lens aan te schaffen en waar je dan op moet letten. Niet alleen is het belangrijk om op de techniek van een lens te letten. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je opgelicht wordt. Afgelopen week was ik bijna zover dat ik een tweedehands lens wilde aan schaffen, maar na wat kritische vragen via de mail haakte de verkoper af. Ik verdenk hem sterk van oplichting en heb deze aanbieder op marktplaats als ‘verdacht’ aangegeven. Lees verderop waarom ik dat dacht en waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands lens.

Hoe kwam ik daar nu bij?
De aanbieder was nog maar kort actiZijn alle knopjes en schuifjes soepel en werkend?ef op de verkoopsite (in dit geval marktplaats). Dat kan natuurlijk, iedereen moet een eerste keer beginnen. Oplichters zijn nooit lang actief onder één en dezelfde naam. Een ander aanknopingspunt is dat de prijs van een dergelijk tweedehands goed vaak erg laag is. Nu kan je een keer een mazzeltje hebben als koper, maar de meeste mensen hebben aardig door wat een reële prijs is voor een tweedehands lens.

Nu was de vraagprijs voor de lens waar ik op aasde een redelijke, maar een beetje aan de lage kant. In combinatie met de korte aanwezigheid van de verkoper stonden bij mij wel de signalen op oranje. Een eerste vraag, een simpele, werd netjes beantwoord. De vervolgvraag waarbij ik vroeg naar het serienummer, extra foto’s van de lens en of ik de lens kon komen bekijken werd beantwoord met “de lens is helaas vanochtend verkocht”.

Als ik het serienummer van de aanbieder had gekregen, dan had ik dit gecontroleerd bij de database van fotoapparatuur.nl om te kijken of deze niet als gestolen stond aangemeld.

Niemand is schuldig totdat het tegendeel bewezen is. Maar dit voelde niet goed aan, de advertentie bleef staan en toen ik met een ander mailadres onder een andere naam nog een keer een soortgelijke simpele vraag stelde was de lens ineens weer beschikbaar. Een google image search leverde op dat de foto die bij de advertentie stond was afgehaald van Flickr.com en uit 2006 dateerde.

Voor mij genoeg reden om deze verkoper als verdacht aan te merken.

Waar let je nu op als je wel een bonafide verkoper hebt?

De prijs:
Let daar goed op, er zijn aanbieders die makkelijk een prijs vragen die in de buurt of zelfs boven de vraagprijs ligt. Kijk eens bij diverse online aanbieders of de vraagprijs een goede is.

Vraag of de verkoper de zaken die bij de lens horen nog heeft. Te denken valt aan de originele doos, de bijbehorende zonnekap en eventueel een statiefgondel en lenstas. Een originele aankoopfactuur kan ook handig zijn, al heeft niet iedereen die enkel jaren na de aanschaf nog in het bezit. Als dit allemaal afwezig is zou je toch weer wat achterdocht kunnen krijgen. En als je twijfelt, kijk eens of je even telefonisch met de verkoper kan overleggen.

Afspreken op locatie:
Het heeft de absolute voorkeur om een lens te testen op je eigen camera voordat je hem aanschaft. Vraag je dus af of een lens die je tweedehands aan wilt schaffen niet extra duur wordt als je daarvoor het halve land af moet reizen. Als een verkoper alleen op een parkeerplaats af wil spreken en niet bij hem thuis, wees dan toch weer op je hoede!

Uiterlijke controle van de lens:
Kijk goed naar de buitenkant van de lens, als er beschadigingen aan zitten dan kan het goed zijn dat de lens een keer gevallen is. Kleine krasjes zijn vrij normaal voor een tweedehands lens. Is de lens redelijk beschadigd maar functioneert hij nog goed (zie verderop hoe je dat test), dan kan je wellicht nog wat extra onderhandelen over de prijs.

Het glas:
Het glas van een tweedehands lens, waar let je op?Krasje op de voorkant zie je waarschijnlijk niet terug op de foto, tenzij het een diepe kras is. Krassen op de achterkant van de lens (daar waar de lens in de camera gaat) zijn funest. Ik zou die lens liever niet aanschaffen…

Stofjes in de lens:
Ze hoeven niets te betekenen, maar kijk goed door de lens om te kijken of er stofjes in zitten. Als dat zo is, denk dan na of je dat wilt. Zie je ze terug op de foto of niet? Je zal dan de lens wat grondiger moeten testen om te kijken of je het stofje ziet. Let wel op dat je een stofje in de lens niet verward met stof dat op je eigen sensor zit!

Maak testfoto’s:
Je maakt testfoto’s, natuurlijk. Je weet dan direct of de lens past op je camera (dat zou je al hebben moeten nagaan, wellicht was de verkopen abuis). Je maakt in ieder geval een testfoto met het grootste en met het kleinste diafragmagetal. En bij de aanschaf van een zoomlens doe je dat op de minimale en op de maximale zoomafstand. Als je meer tijd hebt dan maak je meer testopnames op verschillende zoomafstanden en diafragma’s en kijkt deze bij voorkeur ook terug op een groot scherm.

Voelen en luisteren:
Als de lens toch op je camera zit, luister dan ook nog eens goed naar de lens. Als de lens is voorzien van Image Stabilisation (IS, OS, VR) dan hoor je dit op het moment dat deze in werking treedt. Luister maar eens naar je eigen lens of die van iemand die je kent. Ook luister je als je manueel scherp stelt en zoomt. Hoor je een krassend geluid, dan heb je een grote kans dat er zand in de lens zit. Dat is niet fijn en zou een reden kunnen zijn om van de koop af te zien. Als je aan de zoom draait dan dient dit soepel te gaan, maar niet te soepel. Dat geldt ook voor de focusring en voor de andere knopjes en schuifjes die aan een lens zitten.

Als alles in orde is, dan heb je groen licht om de lens voor de juiste prijs te kopen. En vervolgens geniet je van een ‘nieuwe’ aanwinst in je gevulde fototas.

Let op of alles compleet isNatuurlijk kan je er ook voor kiezen om een nieuwe of tweedehands lens aan te schaffen bij een vakhandel. Er zijn fotowinkels die een mooie voorraad tweedehands lenzen hebben. Cameranu is zo’n aanbieder. Ook in het geval van een aanschaf van een tweedehands bij een fotowinkel is het goed om de lens te testen op je eigen camera.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl