Kitesurfers en een culinair tweeluik in Bonaire, in aflevering 9 van het Perfecte Plaatje

het-perfecte-plaatje-culinair-bonaire-frits-sissing2De reis begint op Schiphol en alle deelnemers moesten een beetje incognito het vliegtuig in. Wel alledrie in hetzelfde vliegtuig :)

Bonaire, een mooi eiland voor de laatste 5 finale opdrachten. Kregen jullie ook zin om meteen een reis te boeken? Ik wel…
Met z’n drieën in één appartement dus even zoeken wie welke slaapkamer heeft. Het start nog gezellig, maar al snel zal het een keiharde strijd worden om de eerste plaats :)  Nou ja keihard…

Een klein beetje ontspannen, maar dan snel aan de slag. Want na 2 shoots MOET er iemand naar huis.

We starten met een splitlevel foto. Actie in en op het water. En daarna de laatste opdracht van deze aflevering. De culinaire tweeluik-shoot

Split-level fotografie?

Had jij er al eens van gehoord? Split-level fotografie? Onderwater en bovenwater dus. Je camera in een onderwaterhuis.

Maar hee, ineens een andere camera voor de onderwater-bovenwater-shoot. Een relatief oude Canon 5D4. Zeker geen verkeerde camera (ik fotografeer er met heel veel plezier mee), maar waarom ineens deze?
Ik denk omdat het te maken heeft met de beschikbaarheid van het onderwaterhuis, want die zijn er inmiddels wel voor de Canon R6… Maar mijn vermoeden is dat deze camera’s (de 5Dmark4 met onderwaterhuis net iets makkelijker beschikbaar waren op Bonaire). Wel leuk dat er dan toch het marketingpraatje (groot dynamisch bereik, hoge resolutie) weer voorbij komt om het imago van het merk Canon goed hoog te houden :)

Met de 16-35 lens op een Fullframe zal je toch relatief dichtbij de actie moeten zitten. En met zo’n camera in een onderwaterhuis is dat niet zo makkelijk. Want je moet scherp stellen en klikken . Maar waar stel je op scherp? Als je scherpstelpunt in/op het water zit, dan is je surfer per definitie niet scherp.

Dit is dus een perfect moment om gebruik te maken van de hyperfocale afstand. Ik leg dat uitgebreid uit in de online masterclass “ultiem scherpe foto”, maar laat ik dat ook even beknopt uitleggen hier.

Omdat je met een groothoek werkt, krijg je snel een grote scherpte-diepte. Op hhfoto.nl/dof reken je dat makkelijk uit (ook voor jouw camera én lenscombinatie). Stel je gebruikt deze Fullframe camera met een diafragma van f/11 en een zoomafstand van 20mm, dan is je hyperfocale afstand 120 cm. Dat houdt in dat als je eenmalig scherp stelt op die afstand van 120 cm, alles scherp is vanaf 60cm tot en met oneindig. 60 centimer, dat is lekker dichtbij, dus die kitesurfer, die zit dan zeker in de scherpte. Als je deze insteltechniek gebruikt in combinatie met en korte sluitertijd (1/2000)  en een auto-ISO, kan het eigenlijk niet fout gaan. De auto-ISO zorgt voor de perfect belichte foto. Meer informatie over die auto-ISO in dit artikel.

Met de Back Button focus manier stel je deze afstand makkelijk in. Hee, dat wordt ook uitgelegd in de online masterclass ultiem scherpe foto én in dit artikel én in deze aflevering van de HeelHollandFotografeert fotografie podcast.

Frits begon met land in beeld, maar hij had snel last van het tegenlicht, dus dan 180 graden draaien en dan opnieuw schieten. Mooier licht en dus meer kans op de winnende foto. En dat lukte. Hij had de winnende foto. Zijn foto was weliswaar niet de winnende foto, maar wel een voldoende. Genoeg vertrouwen om de volgende ronde in te gaan.

En Georgina, kiezen voor een foto waar je blij van wordt, is altijd goed. Wat een ander van je foto vind, maakt echt niet uit. Het zijn jouw vlinders in jouw buik!

Maar zagen jullie het? Er zitten dikke sensorvlekken op de foto van Georgina. Is dat Georgina aan te rekenen? Zeker niet, want deze camera’s kregen zij inclusief het onderwaterhuis in bruikleen, het waren niet hun eigen camera’s. Ze had de vlekken er redelijk makkelijk uit kunnen halen met Lightroom (daar werken ze mee). Maar ik vind dat de productie en Canon hier toch echt wel een steekje laat vallen…
Ook bij de foto van Frits zag ik die sensorvlekken terug in de foto (Wellicht dezelfde camera?)

het-perfecte-plaatje-split-level-georgina-verbaan2

Veel sensorvlekken in de foto van Georgina

Een culinair tweeluik

Dan de tweede opdracht. Een tweeluik over het eten inclusief een portret van de chef. Wat een leuke opdracht. Foto’s die reismagazine-waardig zijn. Een miniserie culinair Bonaire.

De losse foto moet sterk zijn, maar het tweeluik moet de foto’s ook nog versterken. En één foto moet in ieder geval een portret van de chef zijn.

Regisseren of niet, dat is de vraag dit soort foto’s. Je ziet dat als je ‘in het wilde weg’ schiet het vaak niet lukt. Neem je echter de tijd en regisseer je jezelf en je model een klein beetje, dan werkt het beter. De rust nemen is altijd het beste advies in deze situaties.

Laat ik de foto’s van Frits er even bijnemen. Het verhaal van de hamburger. Frits neemt een risico om bij de foto van de chef scherp te stellen op de hamburger en niet op de chef. Is dat dan wel een portret? Zeker wel, de chef is nog steeds herkenbaar en op deze manier vertel je mooie het verhaal, dat van die hamburger.

Klik op de foto’s om ze groter te bekijken. 

Exit, wie gaat er naar de grote finale?

Exit Georgina, het zat er in Sjors…
De split-level foto was een zeker risico en de culinaire foto’s waren mooie foto’s, maar ze vertelden niet echt een verhaal. Dus in mijn ogen een terechte afvaller.
Patrick en Frist naar de finale. Ook weer in Bonaire en er zijn volgende 3 opdrachten.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.