Het perfecte plaatje 2021 aflevering 2

Het-perfecte-plaatje-juvat-straatfotografieZo aflevering twee alweer van Het Perfecte Plaatje. Deze keer gaat er wel iemand uit, jammer, erg jammer. Verderop vertel ik wie, dus spoiler. Maar als je de aflevering al gezien hebt, ik ga in dit artikel iets dieper in op de aflevering, de zaken die mij opvielen en natuurlijk de techniek.

Deze keer een zelfportret, altijd leuk. Naar we beginnen de aflevering met straatfotografie. Nou ja, “Schoonheid op straat” was de opdracht.

Alhoewel ik zelf erg twijfelde of dit goed doorgekomen was bij de deelnemers. Want zoveel mensen die aan het fotograferen waren bij een vuilnisbak, dat valt niet echt onder schoonheid.
Je zag ook zeker de verwarring bij de juryleden die de resultaten bekeken. Schoonheid?

De deelnemers gingen dus meer aan de slag met straatfotografie. En daar kan zeker schoonheid zin zitten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een ‘randje’ of een stukje humor aan de foto is zeker niet vreemd bij een goede straatfotografie.

En ze mochten het toeval niet helpen. Dat hadden ze allemaal gehoord, maar een berg deelnemers trokken zich daar niets van aan. Bijzonder :)

En ik snap dat wel. Want als je met een camera met daarachter een filmploeg loopt, dan voel je je wat extra opgewonden. Je bent ook niet echt meer de fotograaf die als het ware verdwijnt in de straat. En zeker niet als je maar 1 uur en een kwartier ter beschikking hebt.

In mijn workshop straatfotografie (die doen we in Rotterdam, echt een superplek daarvoor) vertel ik je hoe je niet opvalt tussen de mensen die je op de foto wil zetten. Je wordt als het ware de wolf in schaapskleren. Dat in combinatie met een goede cameratechniek zorgt dat je de plaatjes krijgt die er ook in Haarlem ruim voldoende waren, maar waar de deelnemers continu aan voorbij leken te lopen.

Het perfecte plaatje ruth in oranje straatfotografieWant om nu in een knal-oranje pak al kreetjes schreeuwend over de markt te huppelen, dat levert je in ieder geval aandacht op. Niet persé opgaan in de omgeving Ruth :). Maar Ruth, je enthousiasme is dan weer aanstekelijk hoor!

De winnende foto was van Juvat. De ‘zwerver’ op de bank en de fietser met kind in bak ervoor. Ik vond het zeker een goed moment. Mooie bewerking in Zwart-Wit ook. Maar wel een foto die ik zelf niet maak.

Waar niet? Omdat er een dakloze op staat. En ik heb besloten dat ik graag, heel graag, straatfotografie doe. Maar nooit daklozen op de foto zet. Dat is een persoonlijke mening en daar mag iemand anders een andere mening over hebben, geen probleem.

Neemt niet weg dat Juvat een knappe plaat neerzette. Er zit zowel berusting als dynamiek in. Het is overduidelijk een straatfoto. Maar schoonheid? Die zie ik er dan niet zo in.


Dan opdracht twee, dat was weer eens een zelfportret. Ik hou er van. Oh ja, een selfie dus :)

En een zelfportret in Fine Art stijl. Kaat Stieber verzorgt voor HeelHollandFotografeert de masterclass Fine Art. Daar ga je aan de slag met een goed idee, mooi licht en een model. En natuurlijk kan je dat ook zelf zijn.

Maar natuurlijk wel weer een selfie met een twist. Want een zelfportret in de Romeinse tijd. Iedereen één prop en die moet terugkomen in de foto. Niet zo makkelijk hoor. Want bij deze opdracht moest er ook gewerkt worden met een externe flitser. En zet dan maar eens het licht goed neer zodat het toevoegt aan de sfeer in plaats van weghaalt…

De foto van Frits met z’n lever was natuurlijk briljant. Een simpele omgeving, mooi licht, simpele kleding en goed gebruik gemaakt van de ‘prop’, de lever. En natuurlijk het acteertalent van Frits.

Maar mijn persoonlijke favoriet was toch wel de foto van Patrick. De kotsende rijke man met de veer in zijn keel. GE WEL DIG. Je ziet dat lef hebben echt iets oplevert.

De tekst gaat door na de foto

het-perfecte-plaatje-patrick-martens-selfie-romeinse-tijd

Als we dan kijken naar de techniek (f/8, 1/160 en ISO 100) dan weet je dat er geflitst is. Want de sluitertijd van 1/160 is natuurlijk veel te kort om al die kots-druppeltjes scherp te hebben. Daar zorgt de flits voor. En ja, dat zie je terug in de pilaren. Want dat is licht, en die pilaren glimmen, dus daar kaatst licht terug. In mijn beleving geven deze lichtelement in de foto juist een extra aan de foto, het leidt de kijker nog meer naar het onderwerp.

Oh ja, een zelfportret waarbij je gebruik maakt van de camera app op je telefoon. Dat werkt echt geweldig moet ik je zeggen. Want je ziet echt in liveview jezelf, kan daarmee goed scherp stellen en afdrukken.

Maar dé tip die niemand leek te gebruiken in het programma is…. Gebruik de ZELFONTSPANNER. Je hebt dan 3 of 10 seconden nadat je afgedrukt hebt voordat de camera de opname maakt. In die tijd verberg je je mobiel heel erg makkelijk…

De Afvaller…

En dan Donnie, Donnie ging er uit.
Fotografisch ben ik het er erg mee eens. Z’n foto’s blonken niet uit. Maar wat is Donnie een leuke gast zeg. Ik had hem er graag nog even bijgehouden, al was het maar om z’n humor, z’n verschijning en z’n taaltje “tik hem aan ouwe”

Jammer Donnie, ik ga je missen.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.