Stress in de tent in aflevering 3

perfecte plaatje 2021 aflevering 3 actie juvat westendorpEen aflevering vol stressvolle momenten

Actie en emotie in een hobbelende en bobbelende reddingsboot. Ik geef het je te doen als fotograaf. Bij de eerste opdracht van aflevering 3 van Het Perfecte Plaatje gingen de deelnemers het water in. Het tweede deel was de ieder jaar terugkerende naaktshoot. Ik zet weer even wat zaken op een rijtje over deze  aflevering. 

Op en in het water, de reddingsoperatie 

Hoe bescherm je in dat geval je spullen? En vooral, hoe zorg je voor goede foto’s als je onder druk moet presteren? 

Want die druk is er, in 20 minuten in volle adrenaline foto’s maken terwijl er van alles om je heen gebeurt. Ronkende motoren, helikopters, rook, schreeuwende mensen, de hele reutemeteut. En weet je wat dan erg belangrijk is? Dat je controle hebt. Controle over in ieder geval jouw deel van de actie. Als niets te voorspellen is, heb je belang bij de voorspelbaarheid van bijvoorbeeld je camera. Weet je die ene knop snel te vinden en kan je die instellingen snel en goed wijzigen? 

Alles komt dan neer op het kennen van je camera. Niet alleen in je hoofd, maar zeker ook met je handen. Je vingers en spieren moeten exact weten waar ze moeten zijn. Vergelijk het met autorijden, daar gaat dat ook door middel van spiergeheugen. Je denkt niet meer na met koppelen, weet de versnelling blind te vinden en drukt met je voet op het juiste pedaal als je moet remmen. 

In dat licht is het dan ook niet handig dat de deelnemers iedere keer een andere camera en lens gebruiken. Zoals je in de aflevering zag, realiseerde Georgina pas ná de actie dat ze met haar lens kon zoomen. Dat klinkt misschien vreemd voor een kijker, maar iemand die niet gewend is aan het materiaal én in een stressvolle situatie terechtkomt, die heeft geen tijd om na te denken. 

In de HeelHollandFotografeert fotografie podcast, aflevering 4 heb ik het over het leren kennen van je camera en de knoppen. In die podcast heb ik ook verschillende tips voor jou om die controle zelf te krijgen. 

Dan de winnende foto’s. Van Juvat en John. Beide foto’s hadden mooie actie in beeld én als kijker had je het gevoel er in te zitten. In die actie. Het was duidelijk dat het plan dat ze hadden een goed plan was. Het hebben van een plan elimineert al een stuk onvoorspelbaarheid. 

Dus in stressvolle situaties een goede foto maken kan best wel. Een plan helpt, het kennen van je camera helpt en dan proberen om het hoofd koel te houden. Neem af en toe een diepe ademteug en duik in die actie. Letterlijk en figuurlijk deze keer. 

Oh ja, je camera beschermen, ook handig. Dat deden ze goed, de camera met de 100-400 lens had een regenhoes zoals deze en de camera met de 16-35 waar John en Juvat onder andere mee in het water gingen had een plastic onderwaterhuis. Niet geschikt om mee te duiken, maar in het water zeker prima. 

Maar je snapt, het bedienen van je camera is op die manier niet makkelijker, dus zeker belangrijk om je camera te kennen. Of had ik dat al gezegd?

Ik bespreek even de foto van Juvat, die was niet scherp? Of toch wel? Laten we eens kijken.Een korte sluitertijd van 1/1600 en een diafragma f/3,2. Maar wel kort er op. En dan is je scherpte diepte erg klein. Dat zie je terug in de foto. De ‘drenkeling’ is scherp en direct daarachter al niet meer. Is dat erg? Voor mij niet, het is nog steeds duidelijk wat er aan de hand is. Het is mooi drama om het zo te zeggen. 

De tekst gaat door onder de foto

perfecte plaatje 2021 aflevering 3 actie juvat westendorp

Functioneel of erotisch naakt

Dan de naaktshoot. Een terugkerend item in het Perfecte Plaatje. Naakt scoort natuurlijk altijd. Deze keer op een scrapyard. En zeker niet functioneel deze keer, geen platte sex, maar erotisch naakt. Dat valt nog niet mee. 

De modellen worden weer uitgekozen op basis van toeval. Ruth krijgt een man en is daar ‘erg blij’ mee. Niet helemaal op een goede manier denk ik…

Beetje uitleg? Als je met modellen aan het fotograferen bent, dan zijn er natuurlijk wat zaken waar je je aan houdt. Je zit nooit, nooit, zonder expliciete toestemming aan iemand. Zeker niet als die persoon naakt is. Dus als je iets aan de kleding, het haar of wat dan ook wil doen als fotograaf. Dan zeg je dat, vraag je dat en pas na duidelijke toestemming doe je dat. Respectvol omgaan is belangrijk. Een tik op de billen hoort daar dan niet bij.

Ook niet als je deelnemer bent van Het Perfecte Plaatje. 

Dan de foto’s. Wat een mooie locatie was er weer uitgezocht. Een geweldige plaats om foto’s te maken voor de Pirelli kalender ;)

Ik was het zeker met de jury eens, er waren veel mooie foto’s deze keer. Wil je een overzicht? Hier staan ze bij elkaar, maar let op, het zijn naaktfoto’s natuurlijk :)

Wie gaat er uit?

En wat een ontknoping? John gaat er vrijwillig uit. Kansen pakken als ze zich voordoen natuurlijk, maar dit was wel erg jammer. De foto’s van John waren namelijk gewoon goed. 

Dus in mijn ogen een weekje respijt voor Ruth, want die zal toch echt beter moeten gaan presteren om langer in HePePla te blijven. 

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.