De lucht in en v/m of m/v in aflevering 5

Helikopters voor een simpel lijnenspel en fotograferen van typische vrouwenproducten, maar dan met mannelijke modellen, wat een leuke opdrachten deze keer weer.  Zoals je gewend ben kijk ik weer mee en heb wat aanvullende tips en trucs en opmerkingen. Het groepje wordt steeds kleiner en daarmee het programma steeds interessanter. Want die kleine groep zorgt wel voor overzicht.

Het landschap, een lijnenspel in het landschap. Maar dan vanuit een helikopter. Denk grafisch voor deze opdracht. Lijnenspellen kunnen mij wel bekoren. Het is een opdracht die ik op verschillende manieren ook wel eens geef aan bijvoorbeeld de deelnemers van de Foto7weekse.

Maar bij HePePla natuurlijk met een twist. Vanuit een helikopter met een heeeeeele grote open deur. En dat is best wel eng, of helemaal niet natuurlijk. Ik vond het superster van Georgina dat ze doorbeet. Met zo’n angst zou ik na 10 meter al hebben gezegd: “keer maar om”.

De techniek 

Wat is nu belangrijk voor deze opdracht? Nou je fotografeert vanuit een bewegend, bijzonder object, een helikopter. Het advies was een sluitertijd te kiezen van minimaal 1/500. Als je alle foto’s van deze aflevering terugkijkt  dan zie je dat dat bij twee van de 7 kandidaten niet lukte. Bij Georgina en bij Ruth. Beiden hebben waarschijnlijk wel in eerste instantie gekozen voor die 1/500, maar tijdens de vlucht per ongeluk (denk ik) de sluitertijd gewijzigd. De vorige keer had ik het al over het kennen van je camera zodat je de controle hebt. Dat geldt ook hier weer. Want per ongeluk je sluitertijd wijzigen zonder dat je dat door hebt is natuurlijk een groot risico. Voor je het weet zijn alle foto’s mislukt…. Zie je het in dit geval terug in de foto’s? Nee, dus een geluk bij een ongeluk.

De tip is natuurlijk om door je zeker niet alleen naar je onderwerp te kijken, maar ook ‘met een schuin oog’ altijd je sluitertijd in de gaten te houden. Die sluitertijd is dé aangever om te zien dat er iets vreemds is.

Daarnaast kregen de deelnemers ook nog de tip van beeldstabilisatie. Die tip had twee delen volgens mij. Als eerste een commerciële, want er werd duidelijk gezegd dat de camera beeldstabilisatie heeft. De Canons hebben dat eigenlijk pas de laatste jaren en dan alleen bij de Fullframe systeemcamera’s van de laatste generaties. Heb jij nog een spiegelreflex Canon? Dan zal je die stabilisatie moeten hebben van de lens.

Maar normaal zou je met een sluitertijd van 1/500 niet echt een stabilisatie nodig hebben. Waarom dan toch dit advies? De trillingen die een helikopter geeft! Die zijn best wel heftig, niet dat je nieren er uit wandelen, maar meer relatief kleine, hoogfrequente trillingen. En die kunnen net je sluitertijd beïnvloeden.

Juvat is natuurlijk de stoere vent, hij hangt als een ware James Bond uit de heli, no fear. En Bridget die sjanst een beetje met de piloot. Je weet maar nooit waar het goed voor is :) Als hij een extra rondje doet, neem je dat maar mooi mee.

Dan over de opdracht patronen in het landschap. Patronen hebben een soort van onderbreking nodig. Zoals die trein van Juvat. Je ziet dat bij de foto van Frits wel een lekkere herhaling en patroon heeft, maar eigenlijk daardoor heel saai is.

Wat je ook zag is dat de nabewerking van een foto erg van belang is. Daarmee kan je een foto letterlijk maken of breken. Wat Jaap uiteindelijk aan het einde van de aflevering z’n kop kostte (oeps, spoiler…).

Wil jij meer weten over nabewerking met Lightroom, zoals de kandidaten van HePePla dat doen? Kijk dan eens naar mijn online Lightroom cursus of de tweedaagse workshop Lightroom.

De winnende foto.

Waarschijnlijk de winnende foto van de hele serie, want een 10…. Ik vond het zeker een fraaie foto van Bridget. Maar een 10? Oké, Bridget, een 9 en een half…

Zelf doen? Tja, huur een heli, geen goedkope hobby, maar hee, je moet er wat voor over hebben :)

Maar iets goedkoper kan als je gebruik maakt van een drone. En als je een drone zoals deze aanschaft, die is onder de 250 gram heb je ook geen dronebewijs nodig. Wel moet je natuurlijk voldoen aan verschillende regels zoals dat je niet in de buurt van mensen mag vliegen. En dan maak je dit soort foto’s als je je best doet.

Dan opdracht 2

Productfotografie van vrouwenproducten met mannelijke modellen. Ik schreef het al bij de introductie, wat een leuk idee.

Maar is het een productshoot of fashion?

Zullen we het een combinatie shoot noemen? Maak het koopgevoel in de kijker wakker, dat was de opdracht.

Tijdens het fotograferen met een model is er een klik nodig tussen fotograaf en model. En de vorige keer (de urbex shoot met muzikant) had Georgina dat zeker niet. Georgina is een beetje een chaoot, geeft niets, is haar charme. Maar in haar chaos vergeet ze wel eens te communiceren met haar model. En als je als fotograaf dan een foto maakt, naar de foto kijkt en niet tevreden is over het resultaat, dan zijn de woorden die je uitspreekt heel erg belangrijk. De term ‘kak’ is niet echt handig voor het vertrouwen van het model in jou en zichzelf…  Deze keer ging dat bij Georgina een stuk beter, en je ziet dat dat helpt! Die klik hebben, oftewel rapport opbouwen, met je model. Betere resultaten!

En er werd veel geflitst deze opdracht. Gelukkig hebben de fotografen in deze shoots hulp van iemand die meehelpt met de studiolampen. En de deelnemers worden terecht gewezen als ze iets niet goed doen met dat licht. Want Jaap deed alle gordijnen dicht. Niet handig, want dan zie je niet zoveel meer :)
Daarnaast is de studioflitser die gebruikt wordt zo sterk, dat het ‘normale licht’ eigenlijk helemaal geen rol meer speelt.

Tja, dat licht, dat is natuurljk superbelangrijk in deze shoots. En niet iedereen heeft de beschikking over studiolampen. Ik moet zeggen, ik heb ze wel, maar ik gebruik vaker mijn ‘kleine’ flitsers. Veel handzamer als je als fotograaf niet de beschikking hebt over een assistent op locatie. Strobist stijl zoals ik ook uitleg in de workshop flitsfotografie met je opzetflitser.
Dan maak je overigens wel gebruik van het bestaande licht (of niet als je wilt, maar dat is dan de keuze die je hebt).

De tekst gaat door onder de foto

De winnende foto was van Ruth, zeker ook voor mij één van de mooiste beelden. Maar de foto van Jaap werd keihard neergesabeld. Niemand zou die ketting willen kopen door die foto. Ik twijfel daar wel aan. Ik vond dat de 5 die hij kreeg voor zijn foto best wel laag was…. Voor mij zat deze foto juist wat hoger in de reeks

Ik was het zeker eens met de opmerking over de verkeerde keuze van Juvat, hij had beter kunnen kiezen voor de foto voor de spiegel…

Exit Jaap

Ja jammer hoor. Jaap er uit. Kwam denk het meeste door zijn verkeerde keuze over de extreme bewerking van zijn helikopter-foto…

Voorspelling voor de volgende keer? De jury zet de joker in en iedereen mag weer blijven… We gaan het zien.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.