Pret en fashion in aflevering 6 van Het Perfecte Plaatje

Wie gaat er deze keer uit? Altijd spannend om aan het einde de spanning mee te beleven….

Het is vroeg in de Efteling

Heel vroeg. Nog voor de opening komen de fotografen samen in dit pretpark. Nog heel even rustig voordat de chaos losbarst.

De fotografen moeten op zoek naar emotie. Voor de kijker moet het duidelijk zijn voor de kijker waar het om gaat. Echt geen makkelijke opdracht hoor, wat dit gaat over timing en inschatten waar die emotie voorbij komt. Ik geef het je te doen. Zeker in zo’n plaats waar iedereen weet dat je bezig bent met opnames voor een tv programma, maakt het er ook niet makkelijker op.

Net als bij de straatfotografie opdracht (want daar lijkt de opdracht wel een beetje op) zou mijn strategie zijn om niet teveel rond te lopen maar een paar strategische plaatsen te nemen en daar te wachten op de emotie.

Welke emotie zou jij pakken? En mag je als fotograaf die emoties in scene zetten?

Die achtbaan is natuurlijk een mooie plek om de schrik op de gezichten te zien, maar ja, kan je er dicht genoeg bij?

Welke foto is de beste?

Je zag de jury ook worstelen met deze beoordelingen. Aan de ene kant wil je de emotie zien en aan de andere kant de context. En over het algemeen kan je zeggen dat je voor de emotie close moet, en voor de context wil je vaak wat ruimer fotograferen. En ondanks dat de jury de foto van Patrick nog ruimer had willen hebben, denk ik dat je dan de emotie behoorlijk kwijt was geweest.

Dan de winnende foto van Patrick. Zag je de techniek? Ik wel en ik heb hem even opgeschreven. Een diafragma van f/10, een korte sluitertijd van 1/2000 en daarbij een ISO van 6400. Nu weet ik dat er veel mensen die van deze ISO de rillingen krijgen. Niet zelden hoor ik fotograferen die koste wat kost een lage ISO willen hebben. Dat is altijd een leuke discussie. ISO heeft maar één taak, jou de sluitertijd te geven die jij nodig hebt. In dit geval is die korte sluitertijd nodig (of het diafragma kan je nog discussiëren). En dus moet de ISO omhoog. Ik heb al vaker artikelen geschreven over ISO en hoge ISO zoals dit artikel. En in podcast nummer 5 heb ik ook over ISO en auto-ISO.

Fifties Fashion met Family

Dan de fashionshoot met treinen en familie.

50’s Hollywood, glamour. Maar ja, wel met je familie. Dat maakt het leuk, maar niet persé makkelijker.

De tip: Blijf communiceren met je model. Inderdaad, als je je model verliest dan verlies je de controle.

Even stukje techniek tussendoor. Hoe zorg je nu voor de beste houding om een scherpe foto te krijgen? Je ziet veel van de fotografen de camera los in de hand houden bij het fotograferen zoals Georgina hioeronder in het voorbeeld. In plaats van tegen het oog. En dat is niet de beste manier. Je ziet dat ook terug in de foto’s die je tussendoor ziet direct na de opname. Daar zitten vaak onscherpe foto’s tussen die dat echt niet hoeven te zijn. Kijk je door de zoeker, dan hou je je camera gewoon steviger vast. Je linkerhand wil je ONDER je lens hebben. Want door de zwaartekracht wil de camera altijd naar de grond. Je hand onder die lens houdt die zwaartekracht dus tegen. Dus niet zoals Frits hier doet op de camera, maar juist onder de camera zoals je hier ziet bij Bridget.

Toch onscherp en dus geen tien…

En een onscherpe foto? De foto van Georgina was niet onscherp, maar verkeerd scherp. Want de foto is scherp op de fotograaf. De scherpte lag dus verkeerd. Geen tien maar een acht…  Twee hele punten aftrek door onscherpte…
Hoe komt dat nu? Waarschijnlijk stond de camera op een focus manier waarbij de camera zelf kiest wat er scherp moet zijn. En dan is de kans redelijk groot dat de camera het onderwerp kiest dat het dichtst bij is. Daarnaast zorgt het grote diafragma van f/2,8 ook voor een (te) kleine scherpte-diepte. Zelf de controle pakken is hier dus de belangrijkste factor. Hoe je dat precies doet laat ik onder andere zien in de masterclass “De ultiem scherpe foto”.

En de exit.

Het zat er aan te komen. Na heel veel Houdini escapes lukt het haar niet deze keer. Mede door de verkeerde keuze van de Fashion fotop kwam haar deelname aan HePePla ten einde. Volgende keer dan de save van de jury?

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.