Portretten, portretten en nog eens portretten in  aflevering 7 van Het Perfecte Plaatje

schetsen-filmposter-moiraIn aflevering 7 zijn er nog 5 BNF’ers (Bekende Nederlandse Fotografen) over en de twee opdrachten zijn portretten. Maar wel weer anders dan anders natuurlijk. Want geen gewone portretten.

We starten met het maken van een filmposter en daarna een creepy kinderfoto.

Laten we beginnen met het maken van een filmposter.

Setfotograaf bij een film

Lang, lang geleden ben ik ooit setfotograaf geweest bij een film. Dat is echt ontzettend leuk en vooral heel leerzaam. Maar op de set heb je niet veel invloed als fotograaf. Bij het maken van de filmposter had ik dan wel weer veel invloed. Weet je wat, laat ik even zien hoe dat destijds ging, daar heb ik nog een artikel over geschreven.

Zoals je ziet in dat bovenstaande artikel is voorbereiding heel, heel erg belangrijk. Wat wil je laten zien? En inderdaad het maken van een schets is ontzettend belangrijk. Want in dit soort gevallen heb je te maken met veel mensen. En het is handig dat je dat laat zien met zo’n schets. Die schets van destijds zie je overigens hierboven aan dit artikel. En je ziet ook dat ik niet zo goed kan tekenen. Dat geeft helemaal niets. Het gaat er juist om dat je overbrengt aan je model en de omstanders wat je wilt als fotograaf.

Concept goed, uitvoering iets minder

Dan over de foto en het concept van Patrick. Wat een leuk concept had hij bedacht. En wat snapte ik het commentaar van de jury. De hoofdrolspeelster staat er twee keer op, dat klopt natuurlijk niet. En ja, de foto’s op de taartpunten waren ‘te plat’. Als hij daar nog meer creativiteit in had weten te stoppen, dan was het gewoon gelukt. Weet ik zeker.

Het artikel gaat door onder de foto

De tweede shoot. Een foto met impact, Enfant Terrible of de anti-campagne.

Een voorlichtingscampagne waarbij je een kind iets laat doen wat helemaal niet klopt… De anticampagne.

Cocaïne, lachgas, zonnebank, roken en plastische chirurgie.

Wooh, wat een gaaf thema, maar ook supermoeilijk.

Out of the box denken, dat was het advies. Dus direct tegenover je eerste gedachte. Dat vond ik een moeilijk advies. Want je wilt (moet) een foto maken waarbij je dus laat zien dat ze geen coke, sigaretten of lachgas moeten doen. Ik ben er nog niet uit, dit advies…

Want een anticampagne geeft mij het gevoel dat je iemand niet wil laten roken, maar het tegenovergestelde is dan weer wel willen roken. Of moet ik anti anti denken en dat omdraaien?

Ik denk dat met out of the box denken in dit geval iets anders bedoeld werd. Geef het een draai die absurd is. En ik denk dat de ‘overlijdensfoto op de zonnebank’ van Bridget daar misschien wel het beste concept in was.

Maar wat een goede foto’s werden er gemaakt. Ik zag de tussenresultaten tijdens het bewerken en dacht meteen, deze keer gaat er niemand uit.

Mijn favoriet? Zeker die van Georgina. Een cartoon? Ja, misschien wel…. Maar duidelijk een anti-campagne wat mij betreft. En die voet, niemand zag hem… En als je hem wel zag, was dat een probleem? Denk het niet, want dan is het gewoon de voet van de assistent, toch?

het-perfecte-plaatje-enfant-terrible-georgina-verbaan

Exit of niet?

Een klein toneelstukje van de juryleden was er voor nodig om te vertellen wat iedereen al vermoedde. Er gaat niemand uit, dus ook Patrick niet die deze keer het laagste scoorde. Dat houdt wel in dat de ‘safe’ er nu uit is en dat de komende afleveringen er echt weer deelnemers uit gaan….

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.