De niet zo makkelijke aflevering 8 van het Perfecte Plaatje

Oei, dat was niet best, die ME opdracht. En daarna de opdracht die zo’n twist had, dat er veel mensen buikpijn kregen.

Tja, het einde van de serie nadert en het wordt moeilijker en moeilijker. Escalatie voorkomen, dat was belangrijk in de eerste opdracht, maar lukte dat?

Journalistiek de-escaleren bij de ME

De aflevering begon met 5 deelnemers bij het ME trainingspark. Daar werden rellen nagespeeld én moesten de fotografen aan de gang met een journalistieke opdracht.

Journalistiek, dat is niet zo makkelijk. Reageren op een verwachte maar tegelijk ook onverwachte gebeurtenis. Waar de ME natuurlijk uit is op de-escalatie van de situatie, gingen de fotografen op zoek naar spektakel. Een beetje tegengestelde belangen dus in deze opdracht. Misschien was dat wel het thema van deze aflevering, tegengestelde belangen.

De BN’ers kregen een goede briefing, zowel van Remco Koers (journalist ANP) als de voorlichter van de politie. Maar ergens was er geen aandacht besteed (of in ieder geval ik zag het niet), dat je als fotojournalist niet ingrijpt op de situatie.

Nu is dat moeilijk hoor, want je aanwezigheid *kan* er al voor zorgen dat mensen zich anders gedragen. Maar goed, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zoals Juvat deed de boel nog extra in scène gaat zetten op op gaat jutten. In de journalistiek is dat een doodzonde.

Maar ik snap het wel hoor, al weken zijn de fotografen bezig om zaken in scène te zetten, mooier of interessanter te maken dan het is. Dat is ook onderdeel van het werk van een niet journalistieke fotograaf. En dan ineens moet je omschakelen. Dus in the heat of the moment, ik vergeef het Juvat.

De fotografen kregen de fullframe camera met een 24-105 en een 70-200 lens mee. In de uitleg werd voornamelijk de aandacht gezet op de 24 mm. (Wat vergelijkbaar is met  ongeveer 16-17 mm op een cropcamera). Die zorgt er voor dat je het gevoel hebt dat je midden in de actie zit. Maar daarvoor moet je zelf ook wel midden in die actie staan. En met die rondvliegende bakstenen (en dit was een oefening!) geef ik het je te doen.

Remco’s advies was wel om te zorgen voor een korte sluitertijd, dat is natuurlijk een goed advies. Ik denk dat een sluitertijd van rond de 1/400 of iets korter een goede keuze is.

Dan de resultaten. Oei oei oei… Dat was gewoon niet best deze keer. De jury was terecht kritisch en ik ben het daar wel mee eens. Ik vond dat de cijfers nog redelijk waren…
Teveel ingezoomd, te weinig gebruik gemaakt van de groothoek, slordige composities en teveel gefocust op kleine zaken. Laten we maar snel naar de volgende opdracht gaan.

De iconische albumhoes

Voeg een eigen signatuur toe aan een bestand album. En dat waren zeker iconische albums, voeg daar maar eens een eigen ding aan toe.

perfecte-plaatje-albumhoezen

De duo keuze…

Voordat ik naar de resultaten ga, eerst even over de keuze om in duo’s te werken. Dat vond ik een vervelende keuze. En ik niet alleen, de deelnemers vonden dat zeker ook. Met 5-en is natuurlijk al een probleem… Dus één iemand mocht werken met zichzelf. De anderen kregen dus een partner toegewezen. En die partner is meteen ook je ‘tegenstander’. Weer die tegengestelde belangen…

Dat werkt niet, niet twee kanten op. Verkeerde keuze denk ik. Maar goed, we zullen maar zeggen dat het ‘modellenbudget’ op was in de serie :)

Dan de foto’s. Laat ik er even drie uithalen.

Start ik even met mijn favoriet, Grace Jones van Patrick:

perfecte-plaatje-albumhoezen
Ik vond de keuze van Patrick om Bridget neer te zetten als wat oudere Grace met een rollator echt heel goed. Simpele achtergrond, nog even getwijfeld over de vloer, maar die vloer was natuurlijk ondergeschikt aan de pose van Bridget. Let ook even op, er is gebruik gemaakt van wat olie om de huid wat extra te laten glimmen, die details werken dus!

Dan de foto van Juvat. Ook een hele goede keuze om gebruik te maken van de teksten. En wat had hij mazzel dat Georgina over haar drempel ging om toch naakt te gaan. Het model is hier echt wel een groot aandeel in het succes van de foto:

perfecte-plaatje-juvat-westendorp-iconische-albumhoes

En dan de verliezende foto van Bridget:

perfecte-plaatje-bridget-maasland-iconische-albumhoes

Tja, ik denk wel terecht de verliezende foto, weinig eigen inbreng. Maar of Bridget wist dat deze manier van bewerken (zwart-wit met een kleurtje) al eens gebruikt was in deze foto, dat waag ik te betwijfelen. Ik ben het zeker niet altijd eens met de jury :)

Wil jij nu weten hoe je dat in Lightroom doet, zwart-wat met een kleurtje? In deze korte video van 3 minuten laat ik je dat zien.

Exit Bridget

Jammer hoor, Bridget er uit. Ik heb altijd een beetje een zwak voor Bridget. Ze kan ze lekker cynisch zijn met een brede lacht. Maar ja, de foto’;s waren wel onder de maat als je ze vergelijkt met de rest. Nog 4 deelnemers, de finale komt in zicht….

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.