Wild en helden in aflevering 9 van het Perfecte Plaatje

We hebben zicht op de finale, welke van de vier deelnemers gaan de finale in?

We starten met een tweeluik van wildlife. In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) moeten de deelnemers een tweeluik gaan verzamelen met wilde dieren. En ook nog eens in het “golden hour”

Oei, niet zo makkelijk, want op jacht naar wild (lekker met een cameraploeg achter je aan) en ook nog eens in het schemer.

En een tweeluik, verschillende dieren, maar die foto’s moeten bij elkaar horen. Beide foto’s zijn anders, maar ze moeten wel bij elkaar horen…

Een Fullframe systeemcamera met verschillende lenzen. Is dat een goede keuze? Een fullframe om wild te fotograferen? Lees vooral verder wat ik daar van vind.

Een wild tweeluik in de AWD

De deelnemers hebben in ieder geval de tijd, 3 en een half uur in die Amsterdamse Waterleidingduinen. Een plek waar veel fotografen rondlopen en na deze aflevering zal dat zeker niet minder worden.

De opdracht is om een tweeluik te maken. Op beide foto moet een wild dier te zien zijn, de foto’s moeten met klaar gelinkt zijn én minimaal één foto moet in het laatste gouden uur gemaakt worden. Tijd zat, maar zorg dat je dat laatste uur zeker gebruikt… Verwarrende instructies.

En hoe doe je dat volgens Georgina: “schieten, schieten, schieten. En daarna kijken hoe je twee foto’s bij elkaar kan fröbelen”.

Camerakeuze
Even tussendoor over die fullframe camera. Je gaat wild fotograferen en dat wild is normaal gezien* best wel even op afstand. Een cropcamera zorgt dan dat die 400 mm ineens een 600mm lens is. Dus een cropcamera is veel meer voor de hand liggend bij dit soort foto’s. Als je wilde beesten op de foto wilt zetten.  Scheelt net die paar meters die je niet dichterbij hoeft te komen. Meer info over het verschil tussen fullframe en cropcamera vertel ik in aflevering 14 van mijn fotografie podcast. Te beluisteren via je favoriete podcast app of direct via deze link.

*Normaal gezien… Zoals je bij Frits zag, kwam het vosje wel erg dichtbij. Dat is geen normaal gedrag. Een vos die op minder dan een meter afstand even lekker ontspannen gaat zitten wassen. Dat is gedrag van een beest dat gewend is aan mensen. En waarschijnlijk omdat hordes mensen daar het ingaan met voedsel om deze beesten te voeren en daarmee te lokken. Deze vos is geen wilde vos meer, totaal onnatuurlijk gedrag. Voer meenemen voor de wilde dieren? Nee dus, DOE DAT NIET!

Wat je nog meer niet moet doen? Je tas met dure lenzen laten liggen of je mobiel in je kontzak steken als je door een bos kruipt :)

Licht is toch weer het element dat het verschil maakt. 

Frits had het wel goed, licht is zo’n belangrijk element in je foto en dat zag je terug in zijn foto’s. Ook bij de tweede shoot zie je dat straks terug. Interssant licht maakt of breekt je foto, altijd. Leer jezelf als fotograaf dus aan om te kijken naar het licht. Waar komt het vandaan, is het hard of zacht licht? En welke kleur heeft het licht. Je iet dat die mooie kleuren van het licht tijdens het gouden uur bijna alle foto’s mooi maakte.

Staand of liggend?

Laten we weer even een foto erbij pakken. De foto van Patrick. Die van de kakkende vos :)

Het is een staande foto, maar als je naar de foto kijkt, dan zie je op de bovenste 50% helemaal niets… Waarom zit dit er? De jury had daar ook al commentaar op. En zeker als je een tweeluik maakt, dan is het gewoon slim om beide foto’s op dezelfde manier van uitsnijden te houden. Ik haal er even een stuk af en maak de foto daar direct een stuk beter mee. Onder de foto nog even over die techniek.

Daarnaast is er gebruik gemaakt van een slechte techniek. Waarom is er gekozen voor f/22? Voor die grote scherpte-diepte heb je het niet nodig. Sterker nog, liever een groter diafragma om juist die achtergrond wat onscherper te krijgen en daarmee je onderwerp beter in beeld te krijgen. En dat superkleine diafragma zorgt in dit geval ook nog eens dat de ISO naar 2000 moet. Onnodig hoog dus…Want met een diafragma van f/5,6 (kon makkelijk) was de ISO slechts 125…

Een foto met je held

Vertel in 3 foto’s het verhaal van je held, waarom die persoon voor jou een held is. En één van die drie foto’s moet een zelfportret zijn met je held. Ruim de tijd voor deze opdracht.

Een serie van 3 foto’s die los al interessant zijn. Maar dat ze ook bij elkaar passen en elkaar nog meer versterken.

Alle vier de deelnemers maken iets compleets verschillends.

  • Patrick gaat aan de slag met de LHBTQ wereld
  • Georgina met haar held André van Duin
  • Nzinga wordt door Juvat op de foto gezet, zij is kankerpatiënt
  • En Frits zet zijn oud collega Bert op de foto

En op de één of andere manier hadden alle deelnemers een goede hulp, Frits de belichter, Juvat de nabewerker, Georgina de camera assistent en Patrick een uurtje extra.

Voorbereiden

Nog afgezien van de resultaten was ik al onder de indruk van de aanpak van de fotograferen tijdens de fotosessies.  Wat duidelijk werd in al deze shoots is dat de voorbereiding erg belangrijk is. Alle 4 de deelnemers waren daar goed vooraf al mee aan de gang gegaan. Want 5 uur lijkt veel, maar dat is het zeker niet altijd. Op basis van de resultaten van deze shoots weet ik echt niet wie er uit zou moeten. Maar ja, er moet iemand uit.

Als je naar de foto’s op de ezels kijkt, dan zie je vier hele mooi series. natuurlijk is er altijd wel wat op te merken, maar dit ziet er gewoon uit als vier series die allemaal naar de finale zouden kunnen gaan.

De Exit en op naar de finale in Bonaire

De finale, die is in Bonaire, dat worden zeker weer mooie plaatjes. Maar we moeten nog wel een deelnemer minder hebben.

Juvat er uit…. Wat een shock! Voor mij was Juvat toch wel één van de gedoodverfde winnaars. Jammer dat hij het programma moet verlaten, maar wel met een prachtige intense shoot.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.