1-2-3 Poep aan mijn knie

Dat was dé quote van deze aflevering ls je het mij vraagt. De altijd leuke Tina (ik was al fan van haar na Wie is de Mol) start samen met 9 andere BN’ers de reis in Het Perfecte Plaatje, ofwel HePePla.

Ik probeer wekelijks na de aflevering mijn kijk op die aflevering te geven. Met tips en trucs!

Tegenstelling

Ik vind zelf de eerste aflevering van HePePla altijd een beetje druk. 10 deelnemers is best wel veel en je weet ook, bij de eerste aflevering gaat er nooit iemand uit. Filemon heeft dus mazzel, maar zal volgende week wel hard z’n best moeten doen.

We starten in den Haag (ik was er vorige ook nog met een leuke fotografie-clubje). In duo’s moeten de deelnemers tegenstellingen fotograferen. Goed & Slecht, Goedkoop & Chique, Introvert & Extrovert, Sterk & Zwak en aantrekkelijk & onaantrekkelijk.

Geen makkelijke opdracht. Want je model is ook je concurrent. En wat je hier ziet is dat de ene deelnemer meer meedenkt met de andere helft van het duo. Het is allemaal even wennen. Dat zien we ook als er (jaarlijks terugkerend evenement) iemand niet weet hoe het statief werkt en wanneer er met de ISO gesputterd wordt (mijn tip: gebruik de auto-ISO, link naar artikel en podcast over ISO). En voor de mensen die bang zijn voor een hoge ISO, lees vooral verder…

De foto’s variëren in kwaliteit. Maar ik ga toch even in op de foto’s van het duo Edwin en Linda.

Laten we starten met de foto van Linda. Hier zien we Edwin in de ‘Zwakke’ tegenpool. Een mooi gekaderd (ik vind gekadreerd zo’n vervelend woord) beeld. Er is goed gebruik gemaakt van de simpele zetting. Simpel werkt vaak goed. En het is een mooie Zwart-wit omzetting (tip, workshop zwart-wit). De foto is gemaakt met de R6 systeemcamera met 24-105 lens. EXIF f/4, 1/100 en ISO 2500. Niets mis mee.

Tekst gaat door onder de foto, klik voor groter

Dan de foto van Edwin, Met Linda als model. Wat we als kijker zien is dat Edwin enigszins geholpen wordt door de fotograaf van dienst (SUD) om te kijken naar een andere hoek. Dat werkt wonderwel goed, de hoek én de lichtval is veel interessanter. Wat we in de EXIF wel zien is dat er hier gebruikt is gemaakt van een erg hoge ISO, namelijk 10.000
Dat is hoog, maar gezien de omstandigheden (er is geen extra licht gebruikt) is dat gewoon zo. Maar ik vermoed wel dat dit de reden is waarom Edwin heeft gekozen voor een Zwart-wit omzetting. Die overigens ook goed gelukt is.
Nog even een mening van mij er tussendoor. Linda steekt hier een sigaar aan. ben ik niet zo’n fan van, zeker niet voor iemand die uit een behandeltraject komt van (borst)kanker. Ik zou hier eerder een mooie whiskey aan het model geven.

Tekst gaat door onder de foto, klik voor groter

Oh ja, over licht gesproken. Ik zag wat deelnemers rondlopen met een LED lampje op de camera. DAT WERKT NIET HOOR. Gebruik zoals Maik deed een flitser, dat geeft licht. Niet zo’n suffig lampje. Weet je waarom zo’n lampje niet werkt? Het is te weinig licht. En het komt ook nog eens recht vanaf de camera. Je ziet dus dat het weinige licht dat er van af komt ook nog eens een platte foto geeft. En ja, als je de ‘lamp’ van de zijkant gebruikt, dan heb je wat licht, maar het is zoooo weinig dat het meer kan dienen als een steunlichtje bij het fotograferen van een paddenstoel of een heel klein beetje als je aan het filmen bent. Niet een levensgroot model…. Wil je licht, gebruik dan echt licht zoals een flits.

Splash-foto

Tja, altijd leuk. En je ziet dat “iets extra’s” goed werkt.

Even over de techniek van een splash foto. Je wilt een korte sluitertijd. Maar dat gaat je niet lukken als je binnen bent want je hebt veel licht nodig om goed korte sluitertijden te krijgen. Dus dan heb je extra licht nodig en dat doe je met een flitser of meer flitsers zoals je zag. Want dan kan je sluitertijd langer omdat het flitslicht de beweging bevriest!
Ik zag veel vragen voorbij komen waarom de deelnemers niet de burst functie gebruikten. Want dan maak je immers veel foto’s achter elkaar. Helaas lukt dat niet of zeer beperkt als je flitsers gebruikt. Want de flitser flitst als de foto wordt gemaakt. Na het flitsen moet de flitser zichzelf weer opladen. Hoe minder hard de flitser moet flitsen, hoe eerder hij weer kan flitsen.

Bij de deelnemers die dus wel de burstfunctie gebruikten, zal je zien dat de eerste foto goed belicht (flits) is. De tweede, derde en vierde niet en de vijfde weer wel (weer flits). Heb je dus niets aan. Overigens de makers van het programma laten die mislukte foto’s niet zien hoor, dat is geen goede reclame immers. Het komt dus altijd aan op goede timing als je zo’n foto maakt.

Wil je weten hoe dat nu precies werkt. In mijn online cursus flitsfotografie leg ik het helemaal uit. Inclusief hoe ik onderstaande splashfoto heb gemaakt.

Tot volgende week weer! Dan gaat er zeker iemand uit….

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.