“Ik wil eventjes helemaal geen foto maken”

Tina, Linda en Geraldine zitten nog in de race en mogen naar IJsland. IJsland, het land waar je bijna geen lelijke foto’s kan maken. Dus dat gaat een mooie aflevering worden.

We weten al dat er hier in IJsland één afvaller is. Aan het einde van deze aflevering hebben we dus nog maar twee dames over, de twee finalisten.

We starten in de Highlands van IJsland. De deelnemers krijgen twee opdrachten, het buitenaardse landschap én een shoot met IJslandse Paarden.

En daarnaast is er ook nog een ‘tussendoor’ opdracht, het Noorderlicht. Dus de deelnemers moeten continu klaar zijn om het Noorderlicht op de foto te zetten.

Ik geef wekelijks weer mijn kijk op de aflevering van Het Perfecte Plaatje gecombineerd met tips en trucs.

Buitenaards Landschap

Het landschap in IJsland is buitenaards, en dat is dan ook de opdracht.

Maar eerst even over dat Noorderlicht. Goed advies van Bas Meelker, gebruik een statief. En gebruik daarnaast de volgende instellingen. Zet je ISO relatief hoog, rond de ISO 2000. Je sluitertijd moet lang zijn (daar ontkom je niet aan in het donker), maar ook weer niet te lang. Want te lange sluitertijd vervaagt dan weer dat dansende Noorderlicht. Dus je komt uit op een sluitertijd van 4 tot 8 seconden. LET OP, als je camera op statief staat MOET je stabilisatie uit.
Qua diafragma kijk je dan wat mogelijk is, maar omdat je met een groothoek fotografeert, heeft dat niet heel klein om toch voldoende scherpte-diepte te krijgen.

En jawel, er is meteen Noorderlicht! Hopla naar buiten!

Maar ja, techniek is één ding. Compositie is natuurlijk ook super belangrijk.

Waar de deelnemers last van hadden tijdens de foto’s van het Noorderlicht was het vele licht op de voorgrond. Ik vermoed dat dit kwam door de filmcrew.

Dan de volgende dag aan de slag met reguliere opdracht, het buitenaardse landschap.

Het landschap fotograferen als een buitenaards landschap is natuurlijk niet zoveel anders dan ‘gewoon’ een landschap. Maar ‘gewoon’ een landschap, daar is wel wat over te vertellen. Want je moet met veel aspecten rekening houden. Locatie, stand van het licht, techniek maar zeker ook de nabewerking.

***
In mijn online cursus Landschapsfotografie legt Arnoud van der Weerd, docent bij HeelHollandFotografeert, dit allemaal uit. Hij laat je zie hoe je van een gewoon landschap een fenomenale plaat maakt. Deze online cursus kost normaal €69,-. Maar de rest van 2022 krijg je €20,22 korting met de code HePePla

Spaar je toch weer ruim twee tientjes die je kan gebruiken voor je volgende reis naar IJsland. Oh ja, je hebt alle tijd voor deze cursus, niet de ‘slechts 4 uur’ die de deelnemers hebben.
***

“Ik wil eventjes helemaal geen foto maken”, dat zei Geraldine. Zo mooi is de omgeving. En genieten kan je dus ook zonder camera. Maar ja, het is het Perfecte Plaatje en niet De Perfecte Herinnering. Nu ben ik van mening dat mooie foto’s je een nog mooiere herinnering geven, dus dat komt wel goed.

Maar gelukkig maakte Geraldine de foto wel. En haar foto was terecht de beste foto van deze opdracht. Tina had het beste verhaal, maar ja, daar win je de wedstrijd niet mee. Het is tenslotte niet Het Perfecte Verhaal.

En hoe zat dat nu met die voetstap op de foto? Dat was vast een voetstap van Tijl. Maar Tina heeft deze voetstap dus helemaal over het hoofd gezien. De andere voetstap zag ze wel, maar deze dus niet. Dat maakt maar weer eens duidelijk dat onder druk werken vaak toch zorgt voor kleine foutjes.

de tekst gaat door onder de foto

Tweeluik IJslanders

En dan, een tweeluik van IJslandse paarden. Een foto in het landschap én een close-up. De foto’s moeten elkaar aanvullen én als individuele foto ook goed zijn.

De vraag is natuurlijk, welke sfeer ga je neerzetten? Vooraf kregen de deelnemers dar verschillende tips over. Tijdens het fotograferen kwam daar niet zoveel meer van terug. De lichtomstandigheden voor deze shoot waren niet zo goed…

En het moeilijke is om om te gaan met de dieren. Want die hebben natuurlijk een eigen wil en zijn dus niet te regisseren modellen. Al snel staan ze of te ver of te dichtbij. Gelukkig hebben de fotografen verschillende lenzen. Overigens is het dan wel handig om twee camera’s te hebben, eentje met de 70-200 en eentje met de 50mm lens. Wisselen van lenzen is toch een gedoe én dat is dan iets wat je snel achterwege laat. Ik zag zelfs Gerldine fotograferen met een lens met de zonnekap van een andere lens…

Overigens vond ik de keuze van de lenzen niet zo voor de hand liggend. Dat zag je uiteindelijk ook terug in de foto’s. Nu ben ik niet zo’n paardenfotograaf, dus de feedback die het paardenjurylid gaf, het zal wel. Wat ik voornamelijk zag is dat deze fotografen de verkeerde lenzen mee hadden. Of een dikke zoomlens of een extreme groothoek. Daardoor stonden ze te dichtbij of net te ver weg.

Dan het juryberaad: Oei, niet scherpe foto’s… Hoe kan dat nu? Hoe kan dat nu in deze fase van de wedstrijd. Laten we er eens induiken en kijken hoe dat voorkomen had kunnen of moeten worden.

de tekst gaat door onder de foto’s

Het gaat over alle detailfoto’s. En the devil is in the details….

Die EXIF details:

Alle foto’s zijn gemaakt met de Canon 90D, een cropcamera.
Geraldine gebruikte de 50mm lens met een diafragma van f/3,2. Verder een sluitertijd van 1/200 en ISO 400.
Tina gebruikte de 70-200mm lens met een diafragma van f/4. Verder een sluitertijd van 1/500 en ISO 320
Linda gebruikte de 70-200mm lens met een diafragma van f/2,8. Verder een sluitertijd van 1/800 en ISO 320

Waarom is dit dan zo moeilijk? Dat heeft alles te maken met die kleine scherpte-diepte door het diafragma en vooral het feit dat ze zo dichtbij fotograferen. Nu is dit geen macro, maar wel dichtbij. En om een goede scherpte-diepte te hebben moet je dus kiezen voor een wat kleiner diafragma én een goede sluitertijd.

Als ik zo naar de exif kijk van bovenstaande drie foto’s, dan zie ik scherpte-dieptes van een cm of minder. In het meest gunstige geval denk ik dat er 3 cm scherpte-diepte is. En deze scherpte-diepte is ook nog eens ‘flexibel’. Wat bedoel ik daar mee? Nou, na het scherpstellen en voor het afdrukken is er een klein moment dat er beweging van camera of model mogelijk is. Als je scherpte-diepte dan maar één cm is, en het paard beweegt iets, dan ligt die scherpte-diepte dus ergens anders dan je wilt. Dat maakt dit zo bijzonder moeilijk.

EXIT en de finale plaatsen

Tina er uit, dat was te verwachten na het score van slechts een 5 bij de eerste opdracht. Dat is bijna niet meer goed te maken. Zeker niet als de tweede shoot niet zo goed is gemaakt door alle deelnemers.

We gaan dus door met Linda en Geraldine en we blijven nog even in IJsland voor de spetterende finale volgende week. Op wie zet jij je geld?

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.