“And the winner is…”

Wie heeft de beste foto’s gemaakt op IJsland, wie is de winnaar van Het Perfecte Plaatje? Geraldine of Linda?

Zoals iedere week laat ik weer mijn licht schijnen over de aflevering. Geef ik aanvullende tips en trucs.

We zijn in Amsterdam, terug uit IJsland. En de laatste twee deelnemers krijgen nu pas te horen wie er gewonnen heeft en wie de runner up is van dit seizoen. Dat allemaal samen met de andere deelnemers en familie en vrienden.

De winnaar krijgt een expositie in het Museum Hilversum

Shoot 1: Powervrouw, shoot 2: Fashion in IJsland en shoot 3: Force of Nature 3-luik.

Powervrouw:

IJsland is misschien wel het meest feministische land, en dus is de kracht van de vrouw hier de opdracht.

De deelnemers gebruike de fullframe met verschillende lenzen. En het aanvullende advies is om de 70-200 spaarzaam te gebruiken. Een goed advies, want met zo’n grote telezoom krijg je misschien wel een prachtig portret, maar de omgeving druk je wel weg. Straatfotografie met een telezoom? Dat is dus een no-go, want dan zie je de straat niet… En in dit geval is het toch wel van belang dat de omgeving meedoet op de foto.

Op naar Reykjavik

Daar sta je dan, bij de brandweercentrale waar je beoogde model ook is. Of was.. Want de brandweervrouw moet direct op weg, brand blussen.

Dus we schakelen even naar de powervrouw van Geraldine. De kunstenares die Geraldine heeft gevonden lijkt het perfecte model voor deze opdracht. In haar mooie, maar kleine studio worden de foto ’s gemaakt. Het is wat donker in de ruimte, dus Geraldine pakt het statief er bij. Want met dat statief kan je je wat langere sluitertijden permitteren. Wat mij echter opvalt is dat Geraldine dat statief wel gebruikt, maar dat de sluitertijd toch nog best wel kort is (1/160). En daardoor blijft de ISO vrij hoog (2000). Zou Geraldine nu gekozen hebben voor een sluitertijd die iets langer is, maar toch goed te doen, bijvoorbeeld 1/40. Dan had de ISO op 500 gestaan, scheelt een slok op een borrel.

Dat statief heeft dus de potentie om je sluitertijd iets te verlengen en daarmee als grote voordeel je ISO omlaag te brengen. Dat heeft weer als voordeel dat je gewoon meer ruisvrije speelruimte hebt in de nabewerking. Ook zie je dat de foto die we tijdens de shoot zagen net iets anders is dan de uiteindelijke foto. En dan heb ik het niet over de poset van het model, maar het feit dat het raampje niet in beeld is. Dat is in dit geval een goede keuze, want dat raam is teveel licht waardoor de balans in de foto weg is. Vergelijk deze twee onbewerkte foto’s maar eens. Je ziet dat het raampje echt heel veel invloed heeft op het resultaat.

de tekst gaat door onder de foto’s

Ook zie je dat de foto behoorlijk wat nabewerking heeft gekregen. Zonder nabewerking zou deze foto behoorlijk ‘plat’ zijn. Vergelijk de uiteindelijke onderstaande foto van Geraldine maar eens met de bovenstaande foto direct uit de camera.

Dan naar de brandweervrouw van Linda. Een brandweerman in pak is natuurlijk al stoer. Maar een brandweervrouw in vol ornaat, dat is stoer to the max. Linda ziet dat en haar model werkt goed mee. De setting die Linda neerzet is prima. De rode brandweerwagen links in beeld, de bomen en bergen subtiel rechts in beeld. Linda gebruikt echter wel een gevaarlijk groot diafragma. De 50mm lens die ze gebruikt (hier een artikel over die lens) is kneiterscherp. Maar omdat hier het diafragma zo groot kan (f/1,8), ziet er wel een gevaar aan dat de scherpte-diepte net te klein is. Als ik kritisch kijk naar dit portret, dan denk ik dat de foto net niet scherp is op de ogen… Nu komt dat niet terug in het juryrapport, dus wellicht zit ik er naast, het is altijd moeilijk te zien op een foto op website-formaat.

de tekst gaat door onder de foto:

Fashion in IJsland. Maar dan wel High-end fashion.

Voor de mensen die mijn fotocursus hebben gevolgd, die weten wat ik nu denk. Bjørk in haar witte jurk… Tijdens de fotocursus vertel ik over correct belichten en natuurlijk ook over correct belichten bij een voornamelijk witte foto. Ik vertel dan altijd het voorbeeld van “Bjørk in haar witte jurk”. Bjørk is een albino vrouw die in haar witte trouwjurk staat voor een gehele witte gletsjer. Wit op wit op wit dus. En dan moet je overbelichten, anders is Bjørk grijs in haar grijze jurk voor een grijze gletsjer.

Maar Bjørk is niet aanwezig vandaag tijdens de shoot in IJsland.

Het is koud in IJsland en de modellen hebben niet echt warme kleding aan. Dus als fotograaf kan je het wel eens eens moeilijk hebben, struggelen met de techniek. Maar de modellen, die moeten echt hun beste beentje voorzetten.

Linda kijkt goed naar de kleuren, het groen van de jurk komt niet goed uit met het groen van de bergen, goed gezien.  Overigens gebruikt Linda een lens (70-200) die niet door Willam Rutte voorgesteld werd :)

Kijkersvraag, denken jullie dat de flitser die hier gebruikt wordt nut heeft?

Antwoord: Zeker wel, de VAL (Voice Activated Lightstand, de persoon die de flitser vast heeft) staat goed dichtbij het model, maar net buiten beeld. Het licht dat deze flitser geeft is subtiel, maar zorgt er wel voor dat het model los komt van de (mooie) achtergrond. Kijk maar eens goed naar het resultaat, je ziet het als je het weet.

de tekst gaat door onder de foto:

Dan naar Geraldine, met de roze jurk tegen de zwarte achtergrond. Na de struggles met het model tegen de klif en regen en wind (je zal in zo’n jurk staan…) gaat Geraldine iets verder de ‘grot’ in. De vormen van de grot geven een prachtige beeldtaal met de vormen van de jurk en het model. Het geluk van Geraldine is dat haar model blond is en daardoor goed afsteekt tegen die achtergrond. Toch denk ik dat ook hier een extra lichtje net even een verschil had gemaakt. Niet perse op het model, maar om in dit geval de rotsen wat beter uit te lichten en daarmee het model net iets meer los te krijgen van de achtergrond.

de tekst gaat door onder de foto:

Opdracht 3: Force of nature, drieluik.

Het noorderlicht *mag* één van de drie foto’s en 1 van de drie foto’s *moet* een zelfportret zijn. Nu was er maar één keer Noorderlicht, direct na de aankomst van de deelnemers. Daarna niet meer, dus ik denk dat dit de reden is waarom het Noorderlicht niet perse verplicht was.

We gaan dus op pad in IJsland, voor de twee of drie foto’s.

Geraldine wil snel beginnen zodat ze snel de eerste foto heeft. Maar snel heeft vaak als resultaat dat het (net) niet goed is. Juist als je onder tijdsdruk staat is het goed om juist wél de tijd te nemen. En als je dan vervelend start, is het moeilijk om je weer terug te pakken.

Je ziet dat ook bij Linda, de laatste foto die ze wil maken in de kloof geeft toch weer die tijdsdruk. Linda heeft natuurljk altijd nog haar Noorderlicht-joker.

En beide deelnemers maken gebruik van de grijsfilters om een lange sluitertijd foto te maken. Wil jij dat ook kunnen? In het komende voorjaar verzorg ik weer een workshop lange sluitertijden hier in Zeeland. Geen watervallen, maar wel mooi water. Heb je geen grijsfilters, geen probleem. Want je leent ze gewoon gratis tijdens de workshop van mij. Wil je ze daarna aanschaffen ,dan krijg je ook nog eens een aantrekkelijke korting.

Als ik kijk naar de drieluiken ( hier zie je ze ) van beide deelnemers is er van alles op te merken. In beide series zit één foto die echt een stuk minder is. Bij Linda is dat wat mij betreft de geiser. Die foto is te krap en is niet goed scherp (verkeerde keuze voor sluitertijd). Bij Geraldine is dat de laatste foto, de kalmte in de foto zie ik niet. Het is een platte foto geworden.

De jury heeft dat gevoel ook. In beide serie’s zit er één foto die gewoon niet goed is. Daardoor liggen de resultaten van deze shoot ook weer dicht bij elkaar.

De uitslag en dus de winnaar.

Het lag dicht bij elkaar wat mij betreft, maar ik ben het er mee eens dat in deze aflevering Linda Hakeboom de terechte winnaar is, Gefeliciteerd Linda! En natuurlijk ook de felicitaties aan Geraldine die een goede runner-up was.

Vanaf vandaag, 22 december, zijn de foto’s van Linda te zijn in Museum Hilversum. Wacht daar niet te lang mee als je de foto’s wil zien, want deze expositie duurt maar tot 8 januari 2023 zo te zien.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.