Vervelende man, kom je wel vaker tegen…

Oh oh oh, Tina toch. Zo onhandig met die brede kuiten waardoor het model er echt klaar mee was. We zagen in deze aflevering niet wat er allemaal aan vooraf was gegaan, maar er moet meer gebeurd zijn achter de schermen van aflevering 2 van het perfecte plaatje.

Ik geef wekelijks na de aflevering mijn kijk op die aflevering. Met tips en trucs! Deze keer starten we in Rotjeknor.

Rotterdam!

We starten in Rotterdam, de stad waar ik best wel veel workshops verzorg. Ik ken Rotterdam dus best wel goed en kreeg meteen al verschillende ideeën bij de eerste opdracht. Bekende plekken voor de Rotterdammers denk ik.

De opdracht was “Kikkerperspectief in de grote stad”. En dus gaat het om standpunt en compositie. Misschien wel het belangrijkste element in de fotografie.

Bij de kikkerperspectief opdracht hadden de deelnemers de beschikking over een fullframecamera, de EOS R6 én de 14-25 lens. En 14mm op een fullframe camera , dat is breed hoor! Dat zag je bij veel foto’s terug en kwam de beelden ten goede. Heb je een cropcamera, dan heb je zo’n 8 à 9 mm nodig om dit effect te bereiken.

Maar wat mij opviel is dat veel deelnemers hun zonnekap NIET gebruiken, gemiste kans. Want deze lens kost bijna €2500 en de zonnekap is echt je bescherming tegen de zon en tegen schade.

Oh ja, zie je de verschillen tussen de foto die gemaakt wordt en de uiteindelijke foto? Nabewerken is dat dus. En de deelnemers doen dat in Lightroom. Wil jij dit ook leren? Dat doe je tijdens de online workshop of fysieke workshop Lightroom die binnenkort weer in Middelburg en Bread worden verzorgd.

Zie hier de verschillen tussen de bewerkte en onbewerkte foto van Geraldine:

Maar niet alles kan, want bij de foto van Edwin zie je dat de lucht niet meer gered kon worden. Lightroom is dus geen wondermiddel.

Dan De Fine Art Roaring 20’s

Een Fine Art opdracht, de roaring 20’s en er moet een ‘prop’ in verwerkt worden. Die props worden weer uitgekozen in de volgorde van de winnaars van de eerste opdracht. Maar ik vond het er best wel rommelig uitzien allemaal. En het gebouw, ik vond het niet zo’n geschikte locatie. Dat werd ook wel duidelijk bij de jurering.

Even tussendoor: Fine Art, de masterclasses Fine Art worden is binnenkort weer gepland, volgens mij zijn er nog een paar plaatsen over. Wil je een keer meedoen met deze perfecte Fine Art masterclass, verzorgd door Kaat Stieber voor HeelHollandFotografeert, geef je dan snel op, dan maak ook jij straks die mooie Fine Art beelden.

En de (altijd terugkerende) verrassing bij het Perfecte Plaatje, het is een zelfportret…. Die komt altijd voorbij. En eigenlijk is een zelfportret gewoon goed te doen. Je hebt immers de maximale controle over je model.

Oh ja, weer foto’s met sigaretten. Aan de ene kant snap ik het, die rookpluim is een mooi element in de foto. Maar jongens, roken, het kan echt niet meer, zeker niet op tv….

De foto’s waren qua gevoel erg verschillend waarbij het verhaal van Maik wat mij betreft het beste verhaal was. De beste foto was die van Filemon, een plaatje met de kleuren en het licht.

En wat je ziet in de foto’s is dat het licht ontzettend belangrijk is. Controle over licht is key in dit soort foto’s. En soms, heel soms, heb je dat licht gewoon, zo spontaan ter beschikking. Maar meestal niet, dan zal je dus kunstlicht moeten gebruiken. En het beste kunstlicht voor een fotograaf is dan flitslicht. In de workshop flitsfotografie laat ik je zien en leer jij hoe je de ultieme controle krijgt over dat licht.

Maar toch nog even over de foto van Trijntje. Je ziet hier een grote reflectie in het glaasje dat ze voor haar oog heeft. Het is de reflectie van de softbox. Eigenlijk niet zo mooi en redelijk makkelijk op te lossen door óf het glaasje iets schuin naar beneden te houden of de softbox iets hoger te zetten. dat had de foto veel beter gemaakt.

De jury had aardig wat te ‘zeuren’ over achtergronden. Tja, wat wil je in een loods met bakstenen muren… Dus de keuze van de locatie was gewoon niet zo goed voor deze opdracht…

De afvaller

Is…… Inge, ze gaat er uit. Maar het verschil in punten met Najib was klein. En ik ben het eens met de jury, ik denk dat het wel klopt. In de aflevering zie je dat Inge tijd tekort komt. Er was redelijk wat tijd beschikbaar, maar op de één of andere manier raakte ze die tijd kwijt aan het opstellen van de scene. Uiteindelijk was het tijdgebrek dat zorgde dat ze niet de diepte in kon met deze opdracht.

We gaan weer een weekje wachten op de volgende opdrachten….

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.