Stilte, het statief van Maik, de stoelen van Geraldine en storende nabewerkingen

Een bijzondere aflevering weer van HePePla deze week. In deze aflevering gaan we van de stilte naar de storm. Van stilte in de natuur naar een andere natuur, namelijk de naaktfotografie opdracht. Ik was het deze zeker heel erg oneens met de jury, lees vooral verder.

Ik geef wekelijks na de aflevering mijn kijk op die aflevering. Met tips en trucs! Deze keer starten we in de stilte.

Natuur, stilte en filtergedoe

Vlak boven Amsterdam is natuurgebied het Twiske. En de deelnemers moeten op zoek naar stilte. Een makkelijk opdracht ten opzichte van de volgende opdracht. Maar ja, dat wisten de deelnemers nog niet.

Bij de briefing werd er gesproken over de opdracht. Stilte, verstilling. De deelnemers kregen een fullframe camera met een enorme groothoek en een hele korte intro over filters.

Zucht… Want waarom alleen die groothoek. Zeker als je wil werken met het leegmaken van je compositie is een zoomlens soms erg handig. De meeste voorbeeldfoto’s waren dan ook niet met zo’n enorme groothoek gemaakt. De zwanen in de briefing konden de deelnemers niet eens fotograferen, zover waren ze weg voor de 14-35 lens… En geen lucht met de paaltjes van Filemon? Gewoon niet te doen met deze lens… had hij een kleine telelens gehad, dan was dit gewoon mogelijk. De foto van de paaltjes die ik maakte en bovenaan dit artikel staat is gemaakt met 150mm. Anders kreeg ik gewoonweg teveel storende elementen in beeld.

En dan de filters. Er werd gesproken over een polarisatiefilter, maar die gebruikte niemand (artikel over polarisatiefilter). Wel liep iedereen rond met een filterhouder op de camera. As een kip zonder kop kan ik wel zeggen. Want het filter dat ze hadden was geen grijsfilter, maar een grijsverloopfilter. Zo’n grijsverloopfilter kan ontzettend handig zijn voor een lucht, maar je moet weten hoe je daar goed mee werkt. Dat was duidelijk niet het geval. Ik had erg het gevoel dat dit een sponsor-ding was. Iedereen met zo’n filterding op je camera om maar airtime te krijgen voor dit product….

En nog even wat frustratie van mij er tussendoor: Nog steeds worstelen deelnemers met een statief én houden ze bijna allemaal hun camera verkeerd vast. Wil je je camera goed vasthouden? Die camera ligt in de palm van je linkerhand. Onder je camera/lens dus. Met je rechterhand bestuur je de camera, richten en afdrukken. Zodra je je linkerhand ‘om’ je camera doet, vingers op de lens en duim er onder, ben je namelijk veel onstabieler in je houding.

Twijfel jij nu of jij die camera wel goed vast houdt? Zou best kunnen dat ook jij het verkeerd doet. Want bij mijn cursussen en workshops zie ik 40% van de mensen die een camera verkeerd vasthouden. En het is best wel even wennen om dat te wijzigen, je ‘spiergeheugen’ moet je even opnieuw laten wennen. Maar geloof me, een goede manier van vasthouden van je camera scheelt echt heel veel onscherpe foto’s…. In podcast nummer 10 vertel ik meer over scherpe foto’s.

Over die opdracht en het gebruik van filters. Mijn workshop ‘lange sluitertijden’ is dé workshop waarin je leert hoe je wel met filters werkt. Je hoeft ze niet zelf te hebben, maar je leent ze tijdens de workshop gewoon van mij. Daarnaast komen we op plekken die niet stil zijn van zichzelf, maar waar je met deze techniek wél de verstilling op de foto zet. Deze geweldige workshop aan de Zeeuwse kust is weer gepland in het voorjaar van 2023, we willen tenslotte niet in de regen en kou staan, toch?

Had Najib ruzie met z’n statief, Maik had z’n statief niet mee, maar had wel een goed alternatief. Maar alleen voor de heren is dit alternatief beschikbaar, sorry dames…

En dan de foto’s, de resultaten. Het werd duidelijk dat de nabewerking een foto kan maken of breken. Een goede foto verpesten door hem Sepia te maken Edwin? Sepia, dat is toch eigenlijk nooit een goede optie. Ik kan de goede sepiafoto’s die ik inmiddels gezien heb (en dat zijn er veel) de vingers van één hand tellen… Kies dan voor een krachtig Zwart-Wit bewerking. Wat Tina duidelijk niet deed, want haar foto was meer saai grijs dan sterk zwart-wit (pssst, workshop zw). En Linda dacht de kleuren zo uitbundig te maken dat de foto schreeuwde… Oh jee, de opdracht was stilte…

De winnaar volgens de jury. De foto van Trijntje, wat een clichébeeld van een molen zeg. En stilte of verstilling? Ik zag het er niet in hoor. Maar goed, het is een jurysport dus we mogen het oneens zijn. En dat viel hier nog wel mee, verderop in de aflevering werd ik het ‘oneenser’.

Mijn favoriet van deze opdracht? Deze van Geraldine, de stoelensjouwer…

de tekst gaat door na de foto

Naakt met een boodschap

De naaktopdracht was zoals ieder jaar weer met een vooraf uitgezochte ‘prop’. Daarna kwamen de modellen de ruimte binnenlopen en kregen de deelnemers te horen dat het ging om een naaktfoto met een boodschap. Maar het naakt moest aantrekkelijk gemaakt worden en dan in combinatie met de boodschap.

Een campagnefoto voor het goede doel, een object een een naakt lichaam. En dat allemaal in 45 minuten. Dat is fokking kort hoor… Benthe had gelijk dat dit echt te kort is….

De foto’s laat ik hier niet zien, als ik dit artikel deel op Facebook kan het namelijk wel eens mis gaan. Maar je bekijkt de foto’s hier. Doe dat zeker even, want ik heb er wel wat over te mekkeren.

Want in wiens hoofd van de jury kwam het op om de foto van Linda (de vuilnis-foto) een mindere score te geven dan de foto van Trijntje? HOEDAN?

Hebben ze niet de enorm slecht bewerkte én slecht verzonnen foto van Trijntje bekeken? Manmanman, dat was toch gewoon niet meer dan een 2….

Oh ja, het model van Filemon. Het onderwerp was ontbossing. Ik neem aan tegen de ontbossing, maar het model had meer mét ontbossing als ik zo naar de schaamstreek keek :)

Geraldine: Zwart-wit met een kleurtje? Die tekst was zo duidelijk dat je gewoon een kleuren versie had moeten nemen, had je een hoger cijfer gekregen, van mij dan toch….

Tja en een afvaller. Geen jokerkaart ingezet door de jury. Dus een afvaller. En ik mag niet meer opschrijven wie er afvalt, want dat is een spoiler… Dus ik zeg niet dat Benthe er uit moet, ga zelf maar terugkijken als je de aflevering nog niet gezien hebt.

Volgende week een deelnemer minder, actie en fashion.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.